Un consilier judeţean PMP susţine că acţiunile finanţate pentru Centenar sunt irelevante

joi, 12 octombrie 2017, 15:12
2 MIN
 Un consilier judeţean PMP susţine că acţiunile finanţate pentru Centenar sunt irelevante

Consilierul judeţean Marian Uscatu consideră că suma alocată pentru „Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial. Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi Moldova – leagăn al Marii Uniri” este prea mică în comparaţie cu importanţă evenimentului. El susţine într-o postare pe Facebook că acţiunile finanţate nu sunt concludente pentru un asemenea eveniment. Mai jos redăm postarea integral.

“La acest proiect m-am abţinut. La fel au procedat şi ceilalţi colegi din Opoziţie (Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Naţional Liberal). Decizia mea s-a axat pe faptul că acţiunile finanţate nu sunt concludente pentru un asemenea eveniment. Multe din fonduri sunt destinate tipăririi de documente şi organizării de şedinţe care oricum ar fi fost realizate (de exemplu: mi se pare firesc ca Guvernul să aloce bani pentru deplasarea Guvernului la Iaşi). Sugestivă pentru tot programul prezentat este alocarea a aproximativ 10% din sumă pentru… Balul Centenarului. Conform programului, acest eveniment va avea loc la Palatul Culturii, iar invitaţi vor fi guvernanţi, parlamentari şi ambasadori, adică fix modul în care nu trebuie marcat un asemenea eveniment. Momentul Centenarului trebuie să se adreseze tuturor românilor, nu doar clasei politice. Consider că un asemenea eveniment nu avea ce căuta în programul Centenarului. Trebuie să creăm o unire reală, prin construirea autostrăzii către Ardeal, alocarea de fonduri guvernamentale pentru dezvoltarea economiei, dezvoltarea reală a culturii sau reabilitarea sistemului sanitar din judeţ. Este o altă încercare de distragere a atenţiei prin folosirea banilor publici pentru un eveniment fără o finalitate concretă. Praf în ochi pentru moldoveni.

Conform anunţului oficial (http://gov.ro/…/comunicat-de-presa-edinta-de-guvern-program…), Guvernul are în vedere reabilitarea a 10 monumente de pe raza Judeţului Iaşi dedicate Primului Război Mondial, însoţită de refacerea marcajelor şi indicatoarelor turistice către acestea. După cum se poate vedea însă din documentul ataşat, în Monitorul Oficial nu este specificată vreo alocare de fonduri pentru reabilitarea de monumente. Cu alte cuvinte: să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimica!

În altă ordine de idei, am avut o serie de propuneri legate de acest Program. Chiar din momentul în care am fost votat membru în Comisia Consiliului Judeţean de analiză a proiectelor privind Centenarul Marii Uniri, am propus o colaborare între Consiliul Judeţean şi Primărie pe această temă (www.facebook.com/permalink.php?story_fbidâ491937704502477&idâ199819313714319). Nici până în ziua de astăzi ea nu s-a materializat. Totodată, în cadrul şedinţelor pe care le-am avut am propus introducerea în programul privind Centenarul a unor acţiuni care să vizeze şi Basarabia şi Bucovina. Pentru că vorbim despre Marea Unire. Din păcate, acest aspect nu a fost reflectat nici în programul propus de Guvern, nici în cel al Consiliului Judeţean.”

Comentarii