Un copilaş din Iaşi riscă să rămână surd din cauza dezinteresului Ministerului

luni, 21 septembrie 2015, 01:57
3 MIN
 Un copilaş din Iaşi riscă să rămână surd din cauza dezinteresului Ministerului

Răspunsurile date de Ministerul Sănătăţii până acum în cazuri de implanturi cohleare bilaterale au fost „Lăsăm la latitudinea medicilor“. Medicii nu pot lua însă singuri decizia, pentru că CJAS le-ar putea imputa preţul de peste 20.000 de euro, cât costă al doilea implant. Din acest motiv, familia unui bebeluş din Iaşi născut surd, dar care ar putea fi vindecat, este practic pusă la zid.

Problema implanturilor cohleare bilaterale, care a creat o dilemă îngrozitoare în cazul unei familii din Iaşi, a mai fost ridicată de părinţi de-a lungul vremii, însă nici atunci Ministerul Sănătăţii nu a venit cu o lămurire concretă. Oficialităţile au spus că rămâne la latitudinea medicilor să ia o decizie, dar aceştia tot nu ştiu dacă reglementările le permit să pună unui copil două implanturi cohleare din bugetul programului naţional, nedorind să rişte să le fie imputat unul, costul fiind de ordinul zecilor de mii de euro. Ultima adresă la care s-a primit răspuns de la minister a fost trimisă de o familie în urmă cu trei ani.

„La întrebarea dacă un copil poate beneficia de un al doilea implant din bugetul de stat, răspunsul a fost formulat, şi citez: «indicaţia medicală o face echipa medicală». Fără a se lega deloc de subiectul întrebării. Motiv pentru care noi am înţeles tot timpul din acest mod de răspuns că nu se agreează. Şi mi s-a părut firesc să nu se agreaze, pentru că aceste costuri ar fi fost mai mari, şi toată lumea se luptă cu bugetul. Iar pentru noi, medicii, reprezenta asumarea unei răspunderi pe care nu ne-am permis-o, şi mai însemna să privăm de implant alţi copii. Pentru că, dacă se epuizează bugetul pe anul respectiv alocat, nu puteam să mai servim un alt pacient care vine după“, a explicat dr. Sebastian Cozma, şeful Departamentului de Audiologie din cadrul Spitalului de Recuperare.

Acum, conducerea unităţii sanitare a formulat o adresă către Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate (CNAS), cea care finanţează programul, să lămurească problema. „Noi am trimis o adresă către Casă pentru a vedea dacă se poate pune implant bilateral din finanţarea lor. Aşteptăm răspuns“, spune Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare.

O problemă pe care nimeni n-o vrea lămurită

Această normă neprecizată în lege a rămas nelămurită de-a lungul anilor şi îi leagă pe medici de mâini. Cadrele sanitare spun că nu realizează un implant bilateral pentru că CNAS ar putea să le ceară banii pe cel de al doilea dispozitiv, care ajunge la suma şi de 25.000 de euro.

După cum am prezentat în „Ziarul de Iaşi“, într-o astfel de situaţie disperată se află acum şi familia Teodor. Copilul lor, Matei, în vârstă de şase luni, a fost diagnosticat la scurt timp după naştere cu hipoacuzie neurosenzorială bilaterală profundă. Practic, copilul nu aude nimic, iar medicii îi recomandă pentru o dezvoltare normală un implant bilateral. Birocraţia îl poate lăsa pe băiat surd, dacă părinţii nu strâng 24.000 de euro până la sfârşitul anului, când Matei ar trebui operat. Matei ar putea fi operat cel mai devreme la vârsta de 11 luni, dacă părinţii reuşesc să strângă banii. Până acum, prin campaniile realizate, familia a adunat aproape 7.000 de euro. Cei care vor să dea o mână de ajutor familiei, o pot face printr-un SMS la numărul 8832, până pe 30 septembrie. Valoarea unui SMS este de 2 euro. De asemenea, donaţii se pot face şi în conturile bancare următoare, de la BRD (titular cont: Ana Maria Teodor):

RO65BRDE240SV67225482400lei;

R061BRDE240SV73061082400euro;

RO19BRDE240SV73060952400USD;

RO19BRDE240SV73060952400lire sterline.

VEDEŢI ŞI:

Ajutaţi un băieţel surd! Are şanse dacă învinge sistemul medical sinistru

Un copilaş de numai şase luni riscă să rămână surd pe viaţă din cauza birocraţiei şi legislaţiei din domeniul sanitar. Matei are nevoie urgentă de implant cohlear.

Comentarii