Un mare dosar de corupţie a fost sfârtecat în malaxorul justiţiei

Un fost prefect acuzat de corupţie, achitat la Curtea de Apel Iaşi

sâmbătă, 28 decembrie 2013, 02:50
2 MIN
 Un fost prefect acuzat de corupţie, achitat la Curtea de Apel Iaşi

Fostul prefect al judeţului Braşov, Ion Gonţea, ex-parlamentar, a fost achitat de Curtea de Apel Iaşi într-un dosar în care a fost inculpat alături de alte 11 persoane pentru un prejudiciu de 57 de miliarde de lei vechi. Din cei 12 acuzaţi, nu mai puţin de 10 au fost achitaţi, în cazul unora infracţiunile fiind prescrise. Singurul care va face puşcărie este Nicolae Dogar, om politic din Braşov, fost consilier local, acuzat că a instrumentat privatizarea ilegală a unei mari fabrici.

Unul dintre cele mai complexe şi vechi dosare de co­rupţie de pe rolul instenţelor ieşene a fost finalizat în primă instanţă de Curtea de Apel Iaşi. Magistraţii au decis, în preajma Crăciunului, să achite nu mai puţin de zece persoane ori­ginare din Braşov, inculpate de procurori într-un dosar al cărui prejudiciu a fost calculat de anchetatori la 57 de miliarde de lei vechi. Printre persoanele care au scăpat de acuzaţii se numără şi fostul prefect al judeţului Braşov, Ion Gonţea, ex-deputat, un personaj controversat despre care presa a relatat de-a lungul vremii că ar fi un apropiat al fostului prim-ministru Emil Boc. De altfel, Gonţea a fost „uns“ prefect în Braşov de fostul premier după ce fusese trimis în judecată, el ocupând această funcţie până în 2012. În dosarul soluţionat de judecătorii ieşeni, ajuns la Curtea de Apel în urma unei strămutări, un fost coleg de partid de-al lui Gonţea, Nicolae Dogar, este singurul care ar putea face puşcărie. El a fost con­damnat la cinci ani de în­chisoare cu executare, însă decizia nu este definitivă. O al­tă inculpată, Florentina Laura Milu, a fost condamnată la un an şi 10 luni de închisoare cu suspendare.

Alături de fostul prefect din Braşov, au mai fost achitate ur­mătoarele persoane: Traian Po­pelea, Ana Moczas, Simona Ion, Adrian Retegan, Filimon Costan, Lucian Garbacea, Vasile Ion, John Andreas Con­stantin şi Irina Dogar. Mai multe dintre infracţiunile imputate acestora s-au prescris. În ceea cel priveşte pe fostul prefect, magistraţii au concluzionat că nu sunt constituite elementele constitutive ale infracţiunii. Principalul cap de acuzare imputat lui Gonţea a fost falsul intelectual.

Potrivit rechizitoriului pro­curorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, fostul prefect şi celelalte persoane inculpate ar fi lucrat în tandem la devalizarea SC Condor SA (fostă ICS Ali­mentara Braşov). Anchetatorii spun că spaţiile ce aparţineau acestei societăţi de stat ar fi fost înstrăinate la preţuri derizorii către diverse persoane din grupare.

Faptele s-ar fi petrecut la începutul anului 2000, iar tranzacţiile ar fi fost perfectate la biroul notarial al lui Ion Gonţea. Acesta din urmă a ocupat şi funcţia de primar al municipiului Braşov la câţiva ani de la Revoluţia din 1989. Gonţea nu a putut fi contactat ieri pentru a-şi expune punctul de vedere. Politicianul nu a re­cunoscut însă niciodată faptele imputate de procurori. Decizia Curţii de Apel Iaşi nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Comentarii