Un gest interpretabil al lui Mihai Chirica

miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:31
3 MIN
 Un gest interpretabil al lui Mihai Chirica

Viaţa culturală ieşeană continuă să fie vie, efervescentă în pofida eşecului dosarului de candidatură „Iaşi 2021 – Capitală Culturală Europeană“. Instituţiile de cultură locale sunt într-o perpetuă competiţie în organizarea de evenimente cultural artistice disputându-şi supremaţia.

Începutul anului a sursprins plăcut publicul ieşean cu „Concertul de Anul Nou“, susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat „Moldova“ Iaşi, pe data de 9 ianuarie la Pallas Mall, sub bagheta dirijorului Florin Totan.
 
Al doilea eveniment cultural remarcant al anului a fost organizat de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ care a reuşit să bucure publicul cu o inedită întâlnire scriitor- spectacol-public, toate având factor de legătură Cuvântul.
 
Luni, 18 ianuarie la ora 19 la Teatrul Naţional „Vasile Alecandri“ a fost pus în scenă spectacolul „Cabaretul Cuvintelor“, în regia lui Ovidiu Lazăr în prezenţa autorului Matei Vişniec.
 
Spectacolul a reuşit, cu măiestria regizorală a lui Ovidiu Lazăr, să ridice o odă Cuvântului, prin abordarea inedită a textului care „nu are nici măcar o indicaţie regizorală“, precum a declarat însuşi autorul şi a transpus publicul într-o profundă meditaţie la puterea nebănuită a cuvintelor, putere dată de contextul folosirii lor.
 
Dar să nu uităm că anul 2016 este un an electoral, iar astfel de evenimente sunt considerate de unii candidaţi un bun prilej pentru o nouă apariţie publică în goana lor după notorietate şi neobosita vânătoare de voturi.
 
Cu convingerea că acest eveniment este o oportunitate de a cuceri câteva voturile din lumea culturală a Iaşului, la sfârşitul spectacolului, în avanpremiera dialogului autor-regizor-public, pe scena Naţionalului ieşean, actualul primar interimar al Municipiului Iaşi, desemnat candidat PSD la funcţia de primar, domnul Mihai Chirica a găsit de cuviinţă să rostescă, în calitate de „trimis al ieşenilor“ câteva cuvinte de laudă autorului înmânându-i diploma de cetăţean de onoare al Iaşului.
 
Gestul candidatului Mihai Chirica este unul total nepotrivit contextului din cel puţin două puncte de vedere. 
 
Unul: prezenţa oricărui lider politic pe o scenă de teatru unde tocmai s-a consumat un act artistic, în care se parodiază, printre altele, şi Cuvintele discursurilor politice, reprezintă un gest discutabil şi nu poate decât să umbrească de penibil măreţia momentului atrăgând mai degrabă disconfortul spectatorilor decât voturile mult râvnite.
 
Doi: orice desemnare de titlu de cetăţean de onoare al oricărei localităţi din România se face de către primarul acelei localităţi în urma unei dezbateri/ decizii luate democratic în cadrul Consiliului Local de către majoritatea consilierilor. 
 
Poziţia liderului consilierilor locali ai PNL Iaşi, Marius Dangă: „Nu spun că maestrul nu ar merita acest titlu, măcar pentru endorsementul proiectului Iaşi CEaC 2021, dar o atare chestiune încă nu am discutat-o în plenul Consiliului Local“, întăreşte convingerea că interesul acestui candidat nu este aplecat foarte mult spre actul artistic, ci mai degrabă încearcă să îşi lipească forţat imaginea de orice eveniment care i-ar putea aduce un plus de imagine în faţa alegătorilor. (Trebuie să recunosc că sunt mai degrabă o simpatizantă a PNL decât a PSD).
 
Probabil că în perioada următoare ieşenii vor mai asista la gafe politice făcute pe fondul disperării şi al bătăliei politice cu mize mari, însă este nevoie de mai multă decenţă în spaţiul public, de mai multă sobrietate şi mai puţin spectacol în afara scenei.
 
Mihaela VECHIU

Comentarii