De Business

Punem punctul pe știi

N

Un greu din turismul ieşean a ajuns într-o situaţie limită

N

joi, 08 mai 2014, 01:50
5 MIN
 Un greu din turismul ieşean a ajuns într-o situaţie limită

\N

Administratorul ABC Turism şi Evenimente SRL, fostă Icar Tours, a cerut intrarea firmei în insolvenţă şi ulterior în faliment. Cu alte cuvinte situaţie firmei este mai grea decât se credea.  “Agenţia nu mai este membră a asociaţiei de la finalul anului trecut când a renunţat la statutul de membru”, a anunţat şi Asociaţia Patronală a Turismului Ieşean.

După 17 ani de activitate neîntreruptă şi în culmea succesului, “aripile” lui Icar Tours se topesc precum cele ale personajului mitologic care a dat numele agenţiei. Situaţia financiară a agenţiei ieşene de turism Icar Tours este mai gravă decât se credea iniţial. Administratorul ABC Turism şi Evenimente SRL (fosta Icar Tours), Florin Bărhălescu (FOTO), cere intrarea în insolvenţă şi ulterior în faliment a societăţii, potrivit documentaţiei depuse la Tribunalul Sindic şi consultată de “Ziarul de Iaşi”. Pentru aceasta, Bărhălescu solicită instanţei desemnarea Moldrom Insolvency ca administrator judiciar. “În patrimoniul nostru există un dezechilibru financiar bazat pe lipsă de lichidităţi. Criza economică s-a resimţit în turism şi în ultimii doi ani”, scrie în dosarul ABC Turism şi Evenimente de la Tribunal. 1,5 milioane lei datorează firma lui Bărhălescu către furnizori şi creditori, respectiv 38.952 lei către bugetul de stat, se arată în actele depuse de avocata Mihaela Amariei, mandatată de patronul firmei în acest caz.

 
 
Ce active are firma
 
 
În capul listei creditorilor este firma Business Travel Turism SRL din Bucureşti, urmată de Raiffeisen Bank SA, Rav Company SRL din Iaşi. De asemenea, în lista creditorilor mai apar datoriile către proprii angajaţi şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi. Conform datelor de pe portalul Ministerului Justiţiei, Business Travel Turism a cerut încuviinţarea executării silite a firmei lui Bărhălescu la Judecătoria Sectorului 3 din Bucureşti, instanţa din Capitală urmând a se pronunţa asupra acestei speţe pe data de 9 mai 2014. La capitolul bunuri din patrimoniul firmei, în lista depusă la Tribunalul Sindic figurează un apartament cu trei camere (sediul social), ipotecat la Raiffeisen Bank, precum şi mai multe autoturisme (Opel Zafira, Peugeot, trei Skoda Fabia şi un model Octavia), respectiv aparatură de birou (calculatoare, monitoare, xerox). O decizie în cazul cererii de insolvenţă va fi luată de judecătorul sindic în data de 3 septembrie a acestui an.
 
 
Pierderile au depăşit afacerile
 
 
Potrivit datelor înscrise la Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului (ONRC), în anul 2013, Icar Tours a declarat o cifră de afaceri de aproximativ 716.000 lei şi a înregistrat pierderi în valoare de 1 milion de lei. Datoriile companiei se ridică la suma de 2 milioane de lei. Din anul 2008 şi până în urmă cu doi ani, Icar Tours a raportat profit, cifrat între 4.000 şi 10.000 lei. Anul 2013 este primul când societatea a ieşit “pe minus”, cheltuielile depăşind valoarea încasărilor, astfel că la finele anului fiscal, Icar Tours a raportat pierderi de 1 milion de lei. La capitolul datorii, pe parcursul anului trecut, în dreptul societăţii s-au mai adunat încă 700.000 lei faţă de indicatorul raportat de administrator pentru anul 2012, respectiv de 1,3 milioane lei. Firma lui Bărhălescu are de recuperat de la terţi colaboratori circa 600.000 lei. Contactat de “Ziarul de Iaşi”, patronul ABC Turism şi Evenimente SRL a refuzat să comenteze situaţia financiară a firmei. “Nu pot să dau mai multe detalii în presă până nu se ia o decizie la Tribunal”, a spus Bărhălescu. Mai mult decât atât, am luat legătura cu un agent de turism de la firma ABC pentru a verifica o ofertă de sejur. Acesta s-a prezentat drept agent al Icar şi a prezentat oferta disponibilă. În cadrul conversaţiei telefonice cu acesta, am inserat mai multe întrebări privind situaţia dificilă din punct de vedere financiar a firmei şi articolele recente din presă, acesta răspunzând direct şi sincer: “Cine nu le are?”
 
 
Judecătorii au menţinut două amenzi
 
 
Magistraţii Judecătoriei Iaşi au respins, recent, şi două contestaţii depuse de Icar Tours împotriva unor amenzi aplicate de Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord Est Iaşi. În ambele cazuri, agenţia deţinută de Florin Bărhălescu a fost amendată cu câte 1.000 lei după ce doi clienţi au depus reclamaţii cum că nu au primit toate serviciile pentru care au plătit. În primul caz, un client care plătise pentru un sejur de 16 zile în Franţa şi nordul Italiei reclama că acesta a fost efectuat parţial, doar pe durata a 11 zile. În al doilea caz, un client care a plătit 3.080 de euro pentru un circuit turistic în Portugalia şi Maroc reclama că sejurul nu a mai fost organizat deloc. În ambele cazuri, CRPC a dispus şi măsura ca Icar Tours să despăgubească reclamanţii. În contrapartidă, reprezentanţii agenţiei de turism au menţionat că vina nu le aparţine, responsabilă de restituirea sumelor fiind firma tour-operatoare. Cu toate acestea, magistraţii ieşeni au anulat plângerile contravenţionale depuse de Icar Tours, însă sentinţele nu sunt definitive.
 
 
“A renunţat prin demisie”
 
 
După mediatizarea procedurii de insolvenţă a firmei lui Bărhălescu, Asociaţia Patronală a Turismului Ieşean (APTI), s-a dezis printr-un comunicat de presă de foştii membri. “Agenţia nu mai este membră a asociaţiei de la finalul anului trecut când a renunţat la statutul de membru. De asemenea, domnul Florin Bărhălescu nu mai ocupă funcţia de preşedinte, la care a renunţat prin demisie. Această funcţie este la ora actuală vacantă. Sperăm ca agenţia Icar Tours din Iaşi să găsească soluţiile necesare trecerii peste situaţia dificilă – sperăm noi temporară – prin care trece. De asemenea, le reamintim ieşenilor că operatorii de turism locali sunt recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pentru profesionalismul lor şi îi îndemnăm să apeleze cu încredere la serviciile acestora”, preciza într-un comunicat de presă George Alin Pătru, vicepreşedintele APTI. Contactat telefonic de “Ziarul de Iaşi”, oficialul APTI a spus că prin acest gest a încercat să delimiteze restul agenţiilor de turism de situaţia financiară a Icar Tours, mai ales că Bărhălescu a demisionat şi a retras firma din APTI, iar o alăturare în presă ar fi putut dăuna intereselor celorlalţi membri.

 

 

Comentarii