De Business

Punem punctul pe știi

Un important om de afaceri ieşean primeşte o lovitură de zile mari

sâmbătă, 16 ianuarie 2016, 01:50
5 MIN
 Un important om de afaceri ieşean primeşte o lovitură de zile mari

Bogdan Cihodaru (FOTO) a pierdut procesele cu falimentara Shiran Construcţii şi terenurile pe care le revendica vor ajunge la patronii casei de discuri Roton.

 
Terenurile din Copou ale firmei falimentare Shiran Construcţii vor ajunge, în cele din urmă, la patronii casei de discuri Roton. Tranzacţia trebuia să se definitiveze încă din luna martie a anului trecut, când societatea 3 OF Music a participat la o licitaţie şi a achitat garanţia de participare, însă intervenţia omului de afaceri Bogdan Cihodaru, fost proprietar al terenurilor, a amânat înţelegerea. Acesta a solicitat lichidatorului firmei Shiran Construcţii şi creditorilor societăţii să amâne definitivarea tranzacţiei până când vor fi emise hotărâri definitive în procesele pe care le-a deschis la Judecătoria Iaşi. Acţiunile în instanţă aveau menirea de a anula un contract din 2007 prin care terenurile au ajuns la Shiran, iar în cazul în care i s-ar fi dat dreptate, tranzacţia cu 3 OF Music nu îşi mai avea rostul. Numai că, până în toamna anului trecut, Cihodaru a pierdut toate procesele, astfel că lichidatorul a primit undă verde pentru a semna contractul cu societatea 3OF Music, care mai trebuia să achite diferenţa de preţ stabilită, respectiv 1.140.000 euro, pentru cele şase parcele de teren cu o suprafaţă totală de 35.000 mp.
 
Tranzacţia poate continua
 
Cu toate acestea, tranzacţia nu este încă încheiată deoarece mai era nevoie de motivarea sentinţelor pentru a putea fi şterse sarcinile de pe cartea funciară a terenurilor, aspect care s-a materialziat abia în luna decembrie a anului trecut. La mijlocul lunii decembrie, a existat deja o corespondenţă cu firma 3 OF Music, care şi-a exprimat în continuare interesul de a achiziţiona parcelele de teren. „După finalizarea radierilor din CF ale bunurilor imobile, având în vedere că nu mai există niciun impediment de natură legală, urmează sa fie încasat preţul vânzării şi perfectarea contractului de vânzare – cumpărare cu adjudecatarul SC 3 OF MUSIC SRL. Creditorul garantat Piraeus Bank Romania SA apreciază că nu mai subzistă motivele de amânare a perfectării, în formă autentică, a contractului, fapt pentru care solicită lichidatorului judiciar să pună în vedere adjudecatarului să achite diferenţa de preţ. Adjudecatarul a comunicat că nu sunt îndeplinite toate cerinţele pentru perfectarea contractului în formă autentică, în sensul că, menţiunile privind dosarele de pe rolul Judecătoriei Iaşi nu au fost încă radiate din cărţile funciare ale imobilelor adjudecate, dar că este de acord să achite, cu titlu de avans suma de 500.000 Euro ^ TVA, urmând ca diferenţa până la concurenţa sumei să fie achitată în zilele premergătoare încheierii contractului”, potrivit raportului. Având în vedere că data de 12 decembrie era termen pentru radierea menţiunilor de pe cărţile funciare, lichidatorul aşteptând doar confirmarea prin poştă, noii proprietari ai terenurilor din Copou ar trebui să perfecteze contractul în această perioadă.
 
Un alt proces pentru dreptul de servitute
 

Chiar dacă procesele deschise de Cihodaru şi tranzacţia cu societatea 3 OF Music sunt ca şi încheiate, pe rolul Judecătoriei Iaşi mai există un dosar deschis de lichidatorul firmei Shiran Construcţii, cu obiectul „servitute de trecere”. Prin acest proces, i se cere lui Bogdan Cihodaru, care încă deţine terenuri în vecinătate, să permită realizarea unei căi de acces către terenurile achiziţionate de patronii firmei Roton.Terenurile aflate în proprietatea debitoarei nu au cale directă  de acces către un drum public principal, în speţă Aleea Mihail Sadoveanu. Prin declaraţia autentificată sub nr.557/2007, a fost instituit în mod irevocabil şi nelimitat în timp un drept de servitute de trecere în favoarea SC Shiran Construcţii SRL, în vederea asigurării accesului către terenul proprietatea societăţii. Având în vedere că la data de 29.12.2014 s-a primit la biroul lichidatorului judiciar o adresă din partea dlui. Cihodaru Nicolai Bogdan, prin care ne aduce la cunoştinţă că oferta din 26.03.2007 a devenit caducă (n.r. – care nu mai are putere legală) prin neacceptarea ei într-un termen rezonabil, iar toate efectele juridice pe care acesta le-a generat au încetat, subscrisa a formulat la Judecătoria Iaşi cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu pârâţii Cihodaru Nicolai Bogdan, Cihodaru Gabriela şi Oprişan Florin Andrei”, arată lichidatorul judiciar într-un raport.

În cerere, lichidatorul a menţionat că solicită şi desfiinţarea barierei instalate de Cihodaru şi să permită accesul pietonal, cu vehicule, de a racorda imobilul la utilităţi şi, în cele din urmă, de a permite construirea de imobile, conform PUZ-ului din 2006. Potrivit portalului instanţelor de judecată, următorul termen în proces va avea loc pe 10 februarie, în prezent aşteptându-se un raport de expertiză. Firma SC 3 OF Music SRL a fost înfiinţată prin divizare din societatea Roton şi este deţinută de patronii casei de discuri, Bogdan Maxim, Dan Muraru şi Radu Muraru. În luna martie 2015, acţionarul Bogdan Maxim a participat la licitaţia organizată de lichidatorul Shiran Construcţii şi a achitat toate costurile necesare preluării celor şase parcele de teren. „Este un vis mai vechi al nostru (n.r. – cei trei asociaţi ai firmei care au cumpărat terenurile), dar aş prefera să nu discutăm încă despre ce va fi acolo pentru că nu e foarte clar nici pentru noi. Este adevărat, am participat la licitaţie, am plătit garanţia şi vrem să avem acele terenuri, dar nu ne grăbim să comentăm mai multe detalii. Când va fi cazul, vom anunţa şi despre ce proiect este vorba“, a explicat, pentru „Ziarul de Iaşi“, la acea vreme, Dan Muraru.  

 

 

Comentarii