Un program de analize care a salvat mii de vieţi îşi va da obştescul sfârşit

luni, 16 septembrie 2013, 01:50
3 MIN
 Un program de analize care a salvat mii de vieţi îşi va da obştescul sfârşit

 

Statul român preferă să trateze bolile decât să le prevină. La doar un an de la demararea programului de screening de cancer de col uterin, vieţile a sute de femei sunt din nou în pericol. O investigaţie care a salvat anul acesta peste 1.000 de ieşence nu va mai fi făcută la Iaşi, din lipsă de bani. După Bacău şi Suceava, a venit rândul Iaşului să sisteze programul, demarat în anul 2012. Fără screening-ul gratuit de depistare a maladiei, multe femei recunosc că nu şi-ar permite să facă niciodată o investigaţie aprofundată. În scurt timp însă, spe­ranţele acestora vor fi din nou spulberate, iar femeile vor mai afla la timp că suferă de cancer doar dacă vor avea bani pentru teste şi analize.

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi nu mai are fonduri decât pentru o lună pentru susţinerea programului de screening. Toate speranţele erau legate de rectificarea bugetară. Aflat în vizită joi seara la IRO Iaşi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat conducerea unităţii că trebuie să-şi ia gândul de la acei bani. „Ne-a spus că la rectificarea bugetară nu sunt fonduri pentru ca programul de screening de cancer de col uterin să fie susţinut şi noi nu-l putem finanţa din fondurile proprii. Mai avem bani pentru o lună, maximum o lună jumătate, după care vom fi nevoiţi să-l sistăm. În acest caz, nu mai putem vorbi de o prevenţie a cancerului de col uterin, pentru că multe femei nu-şi vor permite să-şi facă analizele pe banii lor şi vor afla că sunt bolnave prea târziu“, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

Vestea a provocat uimire, având în vedere că an de an ne menţinem în Uniunea Europeană pe primul loc la numărul de decese din cauza cancerului de col uterin. Anul trecut, la IRO se aflau în evidenţă 1.015 femei cu cancer de col uterin, iar 89 de cazuri erau noi. De la începutul anului 2013, în primele şase luni, din cele 1.069 de paciente aflate în evidenţă, 59 sunt cazuri noi. Chiar dacă până la finele anului 2013 numărul ieşencelor cu cancer de col uterin va fi asemănător cu cel de anul trecut, medicii oncologi susţin că acum multe cazuri au fost depistate la timp în urma screening-ului şi sunt tratabile.

De la începutul acestui an, în judeţul Iaşi, 26.550 de femei au primit formularul pentru screening-ul gratuit. Dintre acestea, 1.098 au aflat că sunt suspecte de cancer de col uterin, la 13.075 rezultatul a fost negativ, iar la restul încă nu s-au citit analizele. La cele la care rezultatul a fost pozitiv nu apăruse încă niciun simptom care să le îndrume spre un medic specialist, iar atunci când boala ar fi început să dea semne, şansele de viaţă ar fi scăzut la 50%.

Nici maternităţile ieşene nu vor avea bani suficienţi pentru a derula programul până la sfârşitul anului. „Acum mai sunt fonduri, dar este nevoie de bani, pentru că cei pe care-i avem nu ajung până se termină anul“, a precizat prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă“.

În alte judeţe din regiunea Moldovei, programul a început să scârţâie acum câteva luni. În Suceava, 3.100 de femei au beneficiat gratuit de teste de când funcţionează programul, dar a fost sistat de luna trecută din lipsă de fonduri. Situaţia este asemănătoare şi în Bacău, acolo unde nu se mai fac teste gratuite de două luni. Programul se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă întgre 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Pentru fiecare testare Papa­nicolau, statul plăteşte 80 de lei.

Comentarii