Un simbol al Iaşului, ascuns turiştilor în semn de protest în Noaptea Albă a muzeelor

miercuri, 06 mai 2015, 09:10
3 MIN
 Un simbol al Iaşului, ascuns turiştilor în semn de protest în Noaptea Albă a muzeelor

Evenimentul are loc sâmbăta viitoare. Un simbol al Iaşului va fi ascuns privirilor vizitatorilor, în formă de protest împotriva neglijenţei statului privind retrocedarea clădirilor de patrimoniu.

Perioada mult aşteptată din an, în care poţi vizita gratis toate muzeele din Iaşi într-o singură noapte se apropie. Noaptea Albă a Muzeelor va avea loc pe 16 mai şi va aduce în faţa publicului o serie de activităţi cultural artistice.

Astfel, veţi putea începe vizita cu Muzeul Unirii de pe strada Lăpuşneanu, unde programul este cuprins în intervalul 17-01.30, apoi cu Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu“ şi Muzeul „Poni-Cernătescu“, unde veţi găsi acelaşi program de vizitare. La Muzeul Etnografic al Moldovei, de pe pietonalul Ştefan cel Mare programul este în intervalul 10 – 24, la Golia între 19- 02, la Palatul „Al. I. Cuza“ din Ruginoasa între 17-01.30, la Muzeul Literaturii Române este deschis în intervalul 17-02, la Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza“, între 19-01, la Palatul Roznovanu (Primăria) în intervalul 19-01, la Palatul Oştirii din Copou – Garnizoana, programul este de la ora 20 la ora 24, iar la Serviciul de Stare Civilă de la 19 la miezul nopţii.

Tot în cadrul acestei Nopţi albe va avea loc şi un fel de protest al muzeelor adresat Ministerului Culturii şi Cultelor, mai exact împotriva neglijenţei statului privind retrocedarea clădirilor de patrimoniu. Mai exact, reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional Moldova vor acoperi un obiect de muzeu simbolic al Iaşului, pentru a nu putea fi văzut, în Noaptea Albă, de către vizitatori.

„Foarte multe clădiri din România au fost retrocedate. Sigur, era dreptul proprietarului care a pierdut acel imobil ce i-a fost luat abuziv în timpul comunismului. Dar trebuia ca statul să găsească o formulă astfel încât aceste muzee să rămână în continuare în alte clădiri, ceea ce în foarte multe locuri din România nu s-a întâmplat. Acesta este protestul nostru“, a declarat dr. Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova.

Aceasta a mai precizat că în administrarea Palatului Culturii nu există un asemenea caz, însă Muzeul Literaturii Române are mai multe exemple – Muzeul Teatrului, care a fost retrocedat, Casa Alecsandri sau Casa Sadoveanu, aceasta din urmă fiind blocată, fără posibilitatea de a se investi în renovarea ei, în urma unui proces de retrocedare.

Noaptea Albă a Muzeelor are loc de 11 ani la noi în ţară şi a venit în întâmpinarea ţărilor din Uniunea Europeană, care sărbătoreau de mult timp o astfel de noapte. Coordonatorul evenimentului este Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), iar din 2011 este şi coordonatoarea Circuitului muzeal din Bucureşti, iniţiat în anul 2008 de către Muzeul Naţional de Artă al României. În fiecare an circuitul este replicat în alte două oraşe din ţară, anul acesta având loc în Iaşi şi Galaţi.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii