Un somn insuficient şi de proastă calitate ar putea favoriza apariţia bolii Alzheimer

joi, 20 februarie 2014, 11:33
1 MIN
 Un somn insuficient şi de proastă calitate ar putea favoriza apariţia bolii Alzheimer

Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA) au pus în evidenţă o legătură între durata şi calitatea somnului şi unele semne caracteristice ale bolii Alzheimer, scrie passionsante.be.

Ei au reliefat relaţia dintre depozitele de beta-amiloidă din creier şi somnul insuficient. Plăcile de proteină beta-amiloidă sunt considerate neurotoxice, acumularea lor perturbând buna funcţionare cerebrală.

Studiul s-a desfăşurat pe persoane cu vârsta medie de 76 de ani. S-a demonstrat că cele care dormeau cel mai puţin şi al căror somn era cel mai perturbat aveau cele mai ridicate concentraţii de depozite dăunătoare. Întrebarea pe care şi-o pun cercetătorii este ce apar mai întâi: tulburări ale somnului sau acumulările de beta-amiloidă.

Drept răspuns, ei amintesc un studiu recent care a arătat că somnul de proastă calitate perturbă capacitatea de ‘autocurăţare’ a creierului, adică eliminarea particulelor toxice, printre care se află şi beta-amiloida.

Specialiştii apreciază că, în acest context, dar şi din alte motive, calitatea somnului persoanelor vârstnice trebuie să beneficieze de o mai mare atenţie din partea serviciilor medicale, încheie passionsante.be. (Agerpres) 

Comentarii