Un viceprimar acuzat de coruţie a recunoscut tot după ce primarul, acuzat şi el, a murit subit

joi, 12 martie 2015, 02:50
2 MIN
 Un viceprimar acuzat de coruţie a recunoscut tot după ce primarul, acuzat şi el, a murit subit

Fostul viceprimar al comunei Ion Neculce, Neculai Muşat, a recunoscut faptele care îi sunt imputate de procurorii DNA într-un dosar în care a mai fost cercetat şi fostul primar, Vasile Rusu, decedat între timp.

Muşat va fi astfel judecat separat de judecători, în formă simplificată, putând primi şi o reducere de pedeapsă. În acest dosar, pe lângă fostul primar şi viceprimar au mai fost trimişi în judecată şi şi Constantin Ştefan, consilier local în Ion Necule, precum şi Mihai Iftimiei, secretar al aceleiaşi primării.

Potrivit DNA Iaşi, primarul Vasile Rusu (foto) ar fi arendat, fără a avea acordul Consiliului Local, păşunea comunală către viceprimarul Neculai Muşat. Acesta din urmă ar fi obţinut ulterior, folosindu-se de documente false, 640.000 de lei drept ajutoare financiare pentru campaniile agricole din anii 2007, 2008 şi 2009.

În scopul de a obţine şi de a folosi, netransparent, subvenţia pe suprafaţă acordată de APIA pentru suprafeţele de păşune aflate în domeniul public al comunei Ion Neculce, inculpaţii Rusu Vasile, Iftimiei Mihai şi Muşat Neculai au întocmit, fără a avea acordul prealabil al Consiliului Local, două contracte de arendă (în cursul anilor 2007 şi 2009) şi un proces verbal de concesiune (în cursul anului 2008), prin care acesta din urmă primea în arendă, consecutiv, suprafața de 1.371,55 ha, 1.123 ha şi, respectiv, 1.168,72 ha păşune comunală”, au precizat anchetatorii.

Primar şi viceprimar: "tun" de 150.000 de euro

Printre cei puşi oficial sub acuzare de procurori se numără primarul şi viceprimarul din comună, Vasile Rusu, respectiv Neculai Muşat, ei fiind acuzaţi de o serie de infracţiuni legate de fraudarea fondurilor europene prin fals intelectual, fals în înscrisuri sau uz de fals

De asemenea, în anul 2007, primarul şi viceprimarul ar fi falsificat o hotărâre de CL pentru a da aparenţă de legalitate operaţiunii lor, au mai arătat anchetatorii. “În vara anului 2008 (după încasarea subvenţiei aferente campaniei pentru anul 2007), la iniţiativa lui Rusu Vasile, inculpatul Muşat Neculai a încheiat cu SC Eky-Sam SRL Târgu Frumos (fără negocieri) un contract de prestări servicii de decolmatare şi regularizare pâraie, în vederea întreţinerii păşunilor de pe raza comunei Ion Neculce. Deşi niciuna dintre aceste lucrări nu a fost recepţionată de Muşat Neculai la momentul executării, acesta a consimţit, la solicitarea lui Rusu Vasile, să achite sumele de bani facturate de SC Eky Sam SRL”, au mai arătat procurorii.

Un angajat al Eky Sam, Mihai Cristinel Epure, a fost şi el trimis în judecată în acelaşi dosar. Valoarea lucrărilor încasate de firmă de la primărie s-ar ridica la peste 100.000 de lei. Vasile Rusu a decedat la finele anului trecut.

 

Comentarii