De Business

Punem punctul pe știi

Una din cele mai vechi societati din Paşcani riscă să fie dizolvată

marți, 30 august 2016, 01:50
2 MIN
 Una din cele mai vechi societati din Paşcani riscă să fie dizolvată

Una din cele mai vechi firme din domeniul comerţului din Paşcani, Saco SRL, ar putea fi dizolvată, după ce principalul creditor i-a cerut intrarea în faliment. Societatea păşcăneană a fost înfiinţată în 1992 de omul de afaceri Eugen Tudorel Săvinescu şi din 2013 îşi desfăşoară activitatea în cadrul procedurii de insolvenţă. După definitivarea masei credale, creditorii au fost de acord cu implementarea unui plan de reorganizare care să salveze firma, însă după doar un an de la aprobarea documentului, creditorul Karpi Expert cere falimentul pentru că nu s-a respectat graficul de plăţi. Societatea Karpi Expert are de recuperat de la Saco peste 2,1 milioane lei, potrivit tabelului definitiv de creanţe, ceea ce reprezintă 83% din totalul creanţelor garantate şi peste 64% din totalul masei credale.

Conform planului de reorganizare, Karpi Expert trebuia să primească rate lunare de 108.000 lei începând cu trimestrul III din primul an şi o rată finală de 1,16 milioane lei. Nemulţumită că nu a fost respectat termenul de plată a primei rate şi nici nu a fost efectuată plata, Karpi Expert a formulat cerere de intrare în faliment.  De asemenea, creditorul a menţionat că în perioada decembrie 2015 – februarie 2016, firma a avut încasări de 150.000 lei şi plăţi de 427.000 lei, ceea ce arată imposibilitatea redresării şi respectarea graficului. „Considerăm astfel că restanţele relevate în cuprinsul Raportului administratorului judiciar şi menţionate de subscrisa anterior relevă situaţia economică fără posibilitate de redresare în care se află în prezent debitoarea Saco.

Prin urmare, apreciem că se impune trecerea la faliment având în vedere faptul că prelungirea excesivă a punerii în aplicare a programului de plăţi iniţial nu face decât să aducă pierderi averii debitoarei cu adâncirea prejudiciului creat în patrimoniul creditorilor”, conform cererii firmei Karpi Expert. Conform bilanţului pe anul 2015, societatea Saco a avut o cifră de afaceri de 1,78 milioane lei şi pierderi de circa 125.000 lei, cuantumul datoriilor apropiindu-se de 3,6 milioane lei.  

 

 

Comentarii