Unde se mai caută corupţi. Hadji-Culea, amendat că s-a plătit singur pe spectacolele regizate

joi, 06 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Unde se mai caută corupţi. Hadji-Culea, amendat că s-a plătit singur pe spectacolele regizate

Directorul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, Cristian Hadji-Culea, a primit o amendă de 1.000 de lei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi după ce a fost acuzat de instigare la conflict de interese. Alături de ginerele lui Beligan au mai primit aceeaşi sancţiune şi Adi Carauleanu, director adjunct artistic al instituţiei, Luminiţa Condurache, contabil-şef, şi Cristian Loiso, consilier juridic. La instigarea lui Hadji-Culea, cei trei ar fi semnat un contract de drepturi de autor în favoarea directorului, pentru două spectacole regizate de acesta. Conducerea teatrului a scăpat de trimiterea în judecată după ce, în 2013, Guvernul a legalizat participarea directorilor la spectacolele organizate de instituţiile pe care le conduc, însă numai cu acordul ministerului. Surse din teatru spun că Hadji-Culea urmează să regizeze un alt spectacol, ce va avea premiera în primăvară.

Patru persoane aflate la condu­ce­rea Tea­trului Naţional „Vasile A­lec­sandri“ din Iaşi au intrat în vi­zorul procurorilor ca urmare a u­nor contracte de drepturi de autor sus­pecte. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au dispus, pe 31 ianuarie, administrarea unor amenzi administrative a câte 1.000 de lei pentru directorul Cristian Had­ji-Culea, precum şi a trei subordonaţi de-ai acestuia cu funcţii de conducere. Ginerele actorului Radu Beligan, ce conduce teatrul ieşean din 2006, a fost acuzat de instigare la conflict de interese, în timp ce directorul ad­junct artistic, Adi Ca­rauleanu, contabila-şefă, Lumini­ţa Condurache, şi consilierul ju­ri­dic Cristian Loiso au fost cercetaţi de conflict de interese.

Contractele din două spectacole, luate la puricat

Potrivit unei adrese oficiale a Par­chetului, acuzaţiile de conflict de in­terese pentru care au fost amendaţi cei patru fac referire la două spectacole jucate în ultimii ani de ac­to­rii Teatrului din Iaşi. Este vorba de „Trei surori“ şi „Zeul măcelului“. Cristian Hadji-Culea a fost regizor la ambele spectacole, precum şi sce­nograf al unuia dintre ele. Pentru respectivele piese, directorul unită­ţii ar fi fost plătit în baza a două contracte pe drepturi de autor. Pe documente nu ar fi apărut sem­nă­tu­ra sa, ci a subalternilor, însă, aşa cum reiese din documentul citat, Hadji-Culea i-ar fi instigat pe aceş­tia să încheie contractele. Potrivit unor surse din domeniu, pentru cele două piese, ginerele lui Beligan ar fi încasat aproape 20.000 de euro. Reprezentanţii teatrului nu au confirmat însă informaţia.

Cei patru şefi ai instituţiei de cul­tură au ajuns în vizorul anchetatorilor în 2012, ca urmare a unei se­sizări. Pentru infracţiunea de ca­re a fost acuzat Hadji-Culea, fostul director al Operei Naţionale Româ­ne din Cluj, Rareş Trifan, a fost trimis în judecată de procurori, în­să, la fel ca la Iaşi, amendat adminis­trativ de instanţă. Ulterior situaţiei de la Cluj, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă în care a legalizat aceste practici ale directorilor ins­tituţiilor de cultură, act normativ in­vocat şi de procurorii ieşeni în ca­zul lui Hadji-Culea. „În urma mo­dificărilor prevederilor art. 28 din OUG nr. 189/2008, dispusă prin OUG nr. 68/2013 (publicată în M.O. nr. 389/29.06.2013), în pre­zent managerii instituţiilor de cultură pot participa direct sau indirect la realizarea de spectacole în cadrul instituţiei pe care o conduc, cu aprobarea autorităţii în su­bordinea căreia funcţionează insti­tuţia respectivă“, au precizat pro­curorii ieşeni în documentul citat. În primăvara acestui an, la teatrul ieşean, ar urma să fie pusă în scenă o nouă piesă ce va fi regizată de Cristian Hadji-Culea şi decontată precum cele ce s-au aflat în vizorul procurorilor.

Directorul ieşean, un regizor cu­noscut în lumea teatrului, se află la cârma Teatrului din 2006, anterior fiind director general al Televi­ziu­nii Române. „Ziarul de Iaşi“ a încercat în cursul zilei de ieri să obţină un punct de vedere de la Hadji-Culea, însă acesta nu a răspuns la telefon. În schimb, directorul adjunct artistic, Adi Carauleanu, ne-a spus că nu ştie despre măsura dispusă de procurori şi a promis că va reveni cu lămuriri după ce se va informa. Nu a făcut-o până la închiderea edi­ţiei noastre.

Comentarii