Comentariu

Uniţi împotriva fotbalului

miercuri, 29 martie 2017, 01:43
3 MIN
 Uniţi împotriva fotbalului

 Opoziţia politică cere, prin consilierul liberal Eduard Boz, retragerea totală a finanţării CSM Politehnica de către FSI

  

 
 
În repetate rânduri am considerat că lipsa de rezultate din sportul ieşean este generată, printre altele, de lipsa unei strategii coerente a finanţării asigurate de oficialităţile locale. Susţinerea financiară a sportului local este făcută de Consiliul Local Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, prin intermediul Fundaţiei Sportului Ieşean. În principal, FSI completează banii produşi din resurse proprii de clubul de fotbal CSM Politehnica Iaşi şi suplimentează bugetele primite de la nivel central de CS Politehnica Iaşi, grupare care încasează anual de la Ministerul Educaţiei Naţionale peste 3 milioane de lei şi de CSM Iaşi, club susţinut de Ministerul Tineretului şi Sportului cu circa 1,2 milioane lei. Anual, FSI cheltuieşte circa 9 milioane de lei, sub 1% din bugetele cumulate ale celor două consilii.
Anul trecut, am semnalat dezacordurile majore existente între promisiunile făcute de primarul Iaşului, Mihai Chirica, în legătură cu susţinerea CSM Politehnica şi fapte. Exaltat de calificarea echipei în cupele europene,într-un an electoral, Chirica a negociat şi girat salarii fabuloase către preşedintele clubului, Florin Prunea şi antrenorul de atunci, Nicolo Napoli: 40 000 de euro prime de reinstalare pentru fiecare, retribuţii lunare de 7 000 de euro, respectiv 6 700 de euro, bonusuri de joc, obiectiv, diferite beneficii. În plus, Prunea a primit asigurări că banii la club nu vor fi o problemă. După câteva luni, în plin campionat, edilul-şef a cerut tăieri salariale de 30%, deşi existau contracte ferme, apoi a coborât ştacheta finanţării, astfel că gruparea din Copou a ajuns acum aproape de colaps, cu jucătorii neplătiţi de la începutul anului şi datorii de peste 3 milioane de lei.
Cine se aştepta ca opoziţia politică să vină cu un plan care să taxeze erorile lui Chirica şi să propună o viziune modernă asupra sportului s-a înşelat amarnic! Ieri, într-un discurs aiuritor, în care a amestecat banii daţi fotbalului cu banii daţi sportului, comparând 7 milioane de lei cu 11 milioane de lei, consilierul liberal Eduard Boz a propus tăierea finanţării fotbalului de către FSI.  În plin campionat, când echipa de fotbal are şanse importante de a câştiga play-out-ul şi de a produce peste 2 milioane de euro numai din drepturile TV! Boz nu a oferit soluţia ca echipa care oferă cea mai mare publicitate Iaşului să-şi continue existenţa, punând plăcile cunoscute, folosite de liberali şi în alte vremuri: lipsa de transparenţă, privatizare imediată etc. Liberalul a dovedit astfel o lipsă de cunoaştere a realităţii sportive locale (deşi în Comitetul Director al FSI există un reprezentant al PNL), rea-voinţă faţă de fotbal,  non-inspiraţie politică (dacă se interesa cum sunt cheltuiţi banii FSI, afla că sporturi păstorite de apropiaţi ai lui Chirica au fost tratate preferenţial) şi de preocupare pentru ca un simbol al Iaşului să meargă mai departe.

La CSM Poli există foarte multe lucruri de schimbat pentru ca această grupare să devină modernă. Important este ca oamenii care o finanţează să ştie ce să ceară celor care au pe mână un club cu un impact social şi economic important. Reformarea clubului de fotbal, care poate produce din resurse proprii mai mult decât actualul procent (50% din buget), dar şi a celorlalte echipe locale, care trăiesc aproape sută la sută din alocaţii de la bugetul central şi cel local, se poate face, treptat. Cu strategii existenţi la Palatul Roznovanu sunt însă slabe speranţe că Iaşul va reuşi acest lucru în viitorul apropiat… 

 

 

Comentarii