‘Up in the Air’, varianta argentiniană: Înalţi funcţionari, disponibilizaţi via YouTube

vineri, 31 ianuarie 2014, 12:18
2 MIN
 ‘Up in the Air’, varianta argentiniană: Înalţi funcţionari, disponibilizaţi via YouTube

YouTube, noua ‘zonă tampon’ între patroni şi salariaţi? Alberto Weretilneck, guvernatorul provinciei Rio Negro din Argentina, a anunţat marţi seara disponibilizarea a 170 din cei 340 de înalţi funcţionari din provincie, prin intermediul platformei video YouTube.

În loc să li se adreseze acestora direct, el a postat un mesaj filmat de circa 6 minute, mesaj care a suscitat reacţii emoţionale în Argentina, informează cotidianul francez Le Parisien.

În această înregistrare, vizionată deja de mii de ori, guvernatorul, calificat de internauţi drept laş, explică din spatele biroului său că măsuri de austeritate sunt necesare pentru a face faţă eroziunii conturilor publice. ‘Am decis să reduc cu 50% numărul funcţionarilor publici din provincie (…), iar cei care vor fi menţinuţi în funcţiile lor îşi vor vedea salariul micşorat cu 15%’, a declarat guvernatorul acestei provincii, situate în Patagonia argentiniană.

‘Este o dovadă de dispreţ la adresa salariaţilor. E firesc să stârnească agitaţie’, declară Gilles Bonlarron, avocat francez specializat în dreptul muncii. Întrebat de Le Parisien dacă un asemenea scenariu s-ar putea produce în Franţa, Bonlarron a răspuns: ‘Ca angajaţii să audă de disponibilizarea lor pe YouTube este posibil, dar nu şi ca aceasta să le fie adusă astfel la cunoştinţă (prin această modalitate). Legislaţia franceză privind întreruperea unui contract de muncă pe durată nedeterminată de către angajator este caracterizată de un formalism extrem. Exceptând cazurile de concediere colectivă din motive economice, care presupun participarea reprezentanţilor personalului la luarea deciziei patronale conform unui calendar complex, angajatorul trebuie să convoace salariatul, să-l asculte, apoi, după o perioadă de reflecţie cu durată variabilă, să anunţe motivele în scris. Scrisoarea de concediere, trimisă sub formă de recomandată cu aviz de primire sau remisă personal, trebuie să conţină o serie de alte informaţii’, precizează expertul francez, conchizând că doar informarea via YouTube ar fi considerată în Franţa ilegală, de natură să aducă prejudicii morale.

În schimb, în Franţa un salariat poate demisiona postând un video pe YouTube, potrivit lui Eric Rocheblave, avocat specializat în dreptul muncii şi securitate socială. ‘Demisia este un act unilateral, prin care salariatul îşi manifestă în mod foarte clar şi non-echivoc voinţa de a pune capăt contractului de muncă. Nefiind supusă vreunui formalism, demisia poate fi şi verbală’, afirmă Rocheblave.

Sau filmată, după cum a făcut-o Marina Shifrin, producătoare video, care a ales să-i spună adio şefului său – ‘care-i cerea mai degrabă cifre decât calitate’ – printr-un clip video în care ea dansează frenetic pe ritmul melodiei ‘Gone’ de Kanye West, la 4 dimineaţa, la biroul său. Imagine care a fost vizionată deja de peste 17 milioane de ori. (Agerpres)

Comentarii