Care era alcoolemia în momentul producerii accidentului?

UPDATE Post-demisie Olteanu. „Nu doream să ajung prefect în acest mod”, primele cuvinte ale înlocuitorului lui Olteanu

luni, 11 august 2014, 13:37
4 MIN

Prefectul judeţului Iaşi a fost implicat aseară într-un eveniment rutier mai mult decât bizar, în urma căruia a rămas fără permis pentru 90 de zile pentru conducere cu alcoolemie. Romeo Olteanu are o variantă ciudată referitoare la alcoolemia sa, conform căreia, după ce a fost implicat în accident, a mers la meciul CSMS Iaşi – Petrolul, unde a băut un pahar de vin. Abia după asta ar fi fost chemat la poliţie şi ar fi fost pus să sufle în fiolă.

UPDATE

ORA 15:40

Bogdan Abalaşi a fost luat pe nepregătite de schimbările majore care au avut loc la Prefectura Iaşi.El era în concediu când a fost sunat pentru a lua locul lui Olteanu. "Nu doream să ajung prefect în acest mod.Este regretabil tot ce s-a întâmplat. Mă întorc în Iaşi", a spus Bogdan Abalaşi.

ORA 15:20

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a solicitat prefectului județului Iași, Romeo Olteanu, demisia de onoare, în urma evenimentelor în care a fost implicat în data de 10 august 2014.

Domnul Romeo Olteanu a demisionat din calitatea de prefect al județului Iași, atribuțiile funcției fiind preluate, potrivit art. 3 din Hotărârea 460/2006, de subprefectul Bogdan Abalași, care va asigura interimatul până la numirea noului prefect.

În proxima şedinţă, Guvernul va adopta Hotărârea pentru eliberarea din funcţie a domnului Romeo Olteanu.

ORA 14:00

Prefectul Romeo Olteanu a declarat astăzi că "băut o pălincă cu trei, patru ore înainte de accident". Ce alte explicaţii a dat în legătură cu accidentul în care a fost implicat, în urma căruia a fost găsit cu o concentraţie de 0,32 mg/l în aerul expirat, aflaţi în ediţia tipărută de mâine a Ziarului de Iaşi.  

Text apărut în paginile cotidianului Ziarul de Iaşi, 11 august 2014

Accident rutier produs în circumstanţe mai mult decât dubioase pentru prefectul judeţului Iaşi, Romeo Olteanu. Demnitarul ieşean a rămas aseară fără permis de conducere pentru 90 de zile după ce, în urma unui eveniment rutier soldat cu pagube materiale, s-a descoperit că prefectul ar fi condus sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o concentraţie de 0,32 mg/l în aerul expirat.

Romeo Olteanu mergea aseară cu maşina de serviciu, un Volkswagen Touareg, pe strada Sărărie pentru a participa la meciul CSMS Iaşi – Petrolul, conform propriei declaraţii. în jurul orei 18.55, în drum spre stadion, de pe strada Theodor Pallady, un BMW condus de un tânăr nu i-ar fi acordat prioritate şi a lovit vehiculul condus de Olteanu. Ulterior, maşina de serviciu a prefectului a fost proiectată într-un alt autoturism, marca Dacia, condus, potrivit declaraţiei lui Olteanu, de un angajat al Primăriei Iaşi. De menţionat că modul de producere a evenimentului rutier este descris în mod identic atât de Poliţie, cât şi de prefectul Romeo Olteanu, interogat aseară de reporterii noştri.

O situaţie bizară este cea referitoare la momentul în care Romeo Olteanu a suflat în etilotest. Prefectul a declarat „Ziarului de Iaşi“ următoarele: „După accident am mers la stadion, am şi prins golul Iaşului, unde am băut un pahar de vin cu apă. După asta am fost chemat la Poliţie, unde mi s-a luat alcoolemia. Nu am obiectat nimic, mi-am recunoscut greşeala“. Acesta a menţionat că de la momentul accidentului şi până la cel al suflării în etilotest ar fi trecut aproximativ jumătate de oră.

Anca Vîjiac, reprezentant IPJ, nu a putut confirma sau infirma cele spuse de prefect. „Conducătorul autoturismului BMW a fost de asemenea sancţionat, în timp ce şoferului care avea alcoolemie i s-a suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile“, a precizat Vîjiac.

Prefectul Olteanu conducea maşina de serviciu în momentul în care a fost implicat în evenimentul rutier. El a motivat acest fapt spunând că, în calitatea sa, avea obligaţia de a superviza situaţia unui meci cu risc, cum a fost cel de aseară. În acest moment se ridică o problemă: modul în care a procedat poliţia care a permis prefectului să părăsească locul accidentului. De ce nu a suflat în fiolă în faţa celorlalţi şoferi implicaţi în accident? Dacă prefectul afirmă că aprins golul Iaşului (min. 25 al meciului) înseamnă că până când a ajuns la Poliţie a trecut peste jumătate de oră, accidentul fiind în jurul orei 18.55. Ce alcoolemie avea prefectul în momentul producerii accidentului?
Pe de altă parte, şoferul autoturismului BMW spune că a încercat să iasă încet de pe strada Theodor Pallady, în condiţiile în care nu există vizibilitate în zonă din cauza maşinilor parcate aproape de intersecţie. Numai că prefectul mergea foarte tare, „depăşind o coloană de maşini, după impact ricoşând într-un Logan şi oprindu-se la vreo 50 de metri mai încolo“.
El consideră că poliţiştii nu au luat măsurile care trebuiau, în condiţiile în care un echipaj ce mergea în spatele prefectului a ajuns imediat la faţa locului. „Voi contesta decizia Poliţiei care m-a găsit pe mine vinovat“, ne-a declarat aseară şoferul maşinii BMW.
 

Comentarii