UPDATE Statui furate de pe soclu (FOTO & VIDEO)

sâmbătă, 09 martie 2013, 13:18
5 MIN

Busturile a trei personalităţi importante din istoria României au fost dezmembrate de hoţi din Parcul Copou. Nimeni nu a auzit nimic, nimeni nu a văzut nimic, deşi statuile au fiecare peste 100 de kilograme şi erau prinse bine pe câte un soclu. Incidentul, de o gravitate fără precendent, scoate la iveală un adevăr dureros: în Parcul Copou, unul dintre simbolurile Iaşului, se poate fura ca în codru. Autorităţile strâng din umeri şi spun că din lipsă de personal nu pot asigura paza permanentă a zonei. Busturile furate îi reprezintă pe Barbu Ştefănescu Delavrancea, Ciprian Porumbescu şi Nicolae Gane. Poliţiştii au început verificările din punctele de colectare a fierului vechi. Fără sorţi de izbândă, însă. Parcul rămâne în continuare unul tentant pentru hoţi, alte 11 statui de bronz ale unor personalităţi fiind încă intacte în zonă. Printre acestea se numără cele ale lui Creangă, Eminescu sau Topîrceanu.

LUNI, ORA 12:40

Politia ieseana s-a mobilizat sa-i prinda pe autorii furtului statuilor istorice din Parcul Copou. S-a organizat o echipa formata din agenti de la Politia Muncipiului si de la IPJ Iasi.

Este posibil ca busturile sa fi disparut in noaptea de joi spre vineri sau vineri seara, dar sa nu fi observat nimeni pana sambata dimineata.

SAMBATA, ORA 13:18

Parcul Copou din Iaşi găzduieşte o filă importantă din istoria Iaşului. Mai multe busturi ale unor mari personalităţi, cum sunt Creangă sau Eminescu, pot fi regăsite în acel loc ajuns acum într-un avansat stadiu de degradare.
De la finele săptămânii trecute, trei dintre aceste busturi au dispărut după ce au fost dezmembrate de hoţi. Statuile furate îi reprezintă pe scriitorii Barbu Ştefănescu Delavrancea şi Nicolae Gane, precum şi pe compozitorul Ciprian Porumbescu. Sunt din bronz masiv şi cântăresc fiecare peste 100 de kilograme. De aici şi marele mister: cum au reuşit hoţii să le dezmembreze şi să plece cu ele dintr-un parc atât de mare cum este cel din Copou?
Incidentul de la finele săptămânii trecute denotă un adevăr dureros. În ultimii ani, Parcul Copou a fost lăsat în plata Domnului, fiind revendicat de oamenii fără adăpost şi de câinii vagabonzi. Sunt doi ani de când acolo nu mai există pază. Autorităţile strâng din umeri şi spun că s-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei de personal.

VEDETI GALERIA FOTO

Unde erau poliţiştii în acea seară?

Teoretic, prin acea zonă ar trebui să patruleze atât poliţiştii locali, cât şi cei din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi.
Realitatea de pe teren, demonstrată prin furtul celor trei statui de bronz de la finele săptămânii trecute, este una dureroasă. Mai ales pe timp de noapte, sunt zile întregi în care niciun om în uniformă nu poate fi zărit prin zonă. La mijloc nu e neapărat delăsarea autorităţilor, ci şi aria foarte largă în care acestea trebuie să acţioneze atunci când sunt în patrulare.
“De aproximativ doi ani am fost nevoiţi să renunţăm la poliţistul local care asigura paza în acea zonă. În momentul de faţă, avem o patrulă care acţionează în toată zona Copou, precum şi în Păcurari”, a spus Nicoleta Deciu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi.
Reprezentanţii IPJ Iaşi susţin că se confruntă cu aceeaşi problemă. În noaptea de vineri spre sâmbătă, de exemplu, cea în care se presupune că au fost furate cele trei statui, în zona Copou erau repartizate două patrule, care însă au acţionat atât în cartierul Copou, cât şi în Păcurari, două dintre cele mai mari din Iaşi.

Punctele de cumpărare a fierului vechi, luate la puricat

Poliţiştii ieşeni au fost sesizaţi cu privire la furtul celor trei statui sâmbătă dimineaţa, de către un reprezentant al Casei de Cultură “Mihai Ursachi” din Iaşi. Au început investigaţiile printr-o verificare a punctelor din oraş în care se poate cumpăra fier vechi. Fără sorţi de izbândă, însă. “Din primele verificări, cel mai probabil, furturile au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ancheta este în curs de desfăşurare”, a spus Alexandru Chelaru, purtător de cuvânt al Poliţiei Judeţului Iaşi.
Ancheta poliţiştilor ar fi putut fi mult mai uşor dusă la bun sfârşit dacă aceştia ar fi avut acces la imaginile de pe camera de supraveghere de la intrarea din Parcul Copou. Camera nu mai funcţionează însă de mai bine de un an, susţin reprezentanţii Poliţiei Locale.
Problema camerelor din Parcul Copou nu este singulară. În Iaşi sunt amplasate, în diferite zone, 70 de camere de supraveghere, însă trei sferturi din acestea sunt nefuncţionale. S-au stricat la scurt timp după ce au fost achiziţionate şi nu au mai putut fi reparate din cauza lipsei banilor.

Reacţie dură a Primăriei: “Nişte handicapaţi, nişte mizerabili”

Busturile furate ca prin magie din Parcul Copou se află în administrarea Primăriei Iaşi. Reprezentanţii instituţiei au dat vina pe fosta guvernare, care a redus numărul de poliţişti locali încă din 2010. “Noi suntem parte prejudiciată aici. Ni s-au furat nişte bunuri din patrimoniul oraşului. În momentul în care Guvernul Boc ia decizia diminuăriii în mod agresiv a personalului din Poliţia Locală, acum ajungem să ni se fure statuile. Cei din Guvernul Boc să caute statuile acum, noi aveam pază acolo. Au îmbolnăvit naţiunea română. Sunt statui care au trecut războiul şi le-au furat nişte handicapaţi, nişte mizerabili care nu ştiu să fure”, a comentat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi.

Cât ar costa statuile

La centrele de colectare a fierului vechi, un kilogram de bronz se cumpără cu 9-10 lei. Statuile dispărute cântăresc între 100 şi 150 de kilograme ceea ce face ca valoarea acestora să varieze, între 3.000 şi 3.500 de lei.
Cel mai vechi bust furat aparţine scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea şi a fost realizat în 1923. Statuia lui Nicolae Gane datează din 1943, în timp ce a muzicianului Ciprian Porumbescu din 1956. Busturile lui Delavrancea şi Gane sunt pe lista monumentelor istorice.
Parcul Copou rămâne atractiv pentru hoţii de fier vechi. Acolo mai sunt şi alte statui lăsate în paza câinilor vagabonzi, ce îi reprezintă, printre alţii, pe Mihai Eminescu, Ion Creangă sau George Topîrceanu.

Comentarii