Uraganul Irma mătură tot în calea lui. Alertă maximă în Cuba

joi, 07 septembrie 2017, 19:45
2 MIN
 Uraganul Irma mătură tot în calea lui. Alertă maximă în Cuba

În aşteptarea uraganului Irma, apărarea civilă din Cuba a ridicat joi nivelul de alertă în şapte provincii din centrul şi estul ţării, unde aproape 10.000 de turişti străini au fost evacuaţi, relatează AFP. Statul major al Apărării civile, care reacţionează prompt la astfel de fenomene meteo, a decretat "fază de alertă" în provinciile estice Guantanamo, Santiago de Cuba, Granma, Holguin, Las Tunas şi centrale Camaguey şi Ciego de Avila, scrie Agerpres.

"Faza de alertă" prevede în special interdicţia totală de circulaţie şi tăierea preventivă a curentului electric. Agenţiile de stat au primit instrucţiuni "să sporească măsurile de securitate pentru a limita mişcările de persoane şi de vehicule, precum şi alte activităţi care pot pune vieţi în pericol".

În plus, "faza de alertă" a fost menţinută la Villa Clara (centru) şi extinsă la provinciile vecine Sancti Spiritus, Cienfuegos şi Matanzas. Regiunea Havana şi cele peste două milioane de locuitori ai săi, care ar putea fi scutită de rafalele cele mai violente, a fost pentru moment menţinută în "fază informativă". În zonele turistice cele mai ameninţate, în special în insuliţele ("cayos") din partea de nord şi nord-est a ţării, mai multe mii de turişti străini au fost evacuaţi, a anunţat Ministerul Turismului, conform Agerpres.

La Cayo Coco, Cayo Guillermo şi Cayo Santa Maria, celebre pentru plajele lor cu nisip alb, peste 6.000 de turişti au fost mutaţi spre staţiunea balneară Varadero şi Havana, situate teoretic în afara zonei de pericol. În provincia Camaguey, unde se află numeroase hoteluri, peste 2.400 de turişti au fost de asemenea evacuaţi spre interiorul insulei. Aceşti "turişti, din care 60% sunt canadieni (…) sunt total la adăpost, ei au fost plasaţi în adăposturi pregătite" pentru a-i primi, a declarat pentru media de stat ministrul turismului, Manuel Marrero, precizând că "căile de acces în zonele turistice cele mai vulnerabile au fost închise".

În ultimele zile, mai mulţi tur-operatori canadieni au repatriat în ţară o parte dintre clienţii lor, a precizat ministerul. Uraganul de categoria a 5 se îndrepta joi spre Republica Dominicană şi Haiti şi este aşteptat vineri seară în Cuba. Totuşi, Cuba ar urma să nu fie atinsă de ochiul uraganului distrugător, potrivit previziunilor Centrului american al uraganelor (NHC), notează AFP.

SURSA: Agerpres

 

 

    

Comentarii