Vacanţa s-a terminat, încep pregătirile pentru examene

miercuri, 04 mai 2016, 01:50
2 MIN
 Vacanţa s-a terminat, încep pregătirile pentru examene

De astăzi, elevii se întorc la şcoală după vacanţa de Paşte. Cei de clasa a VIII-a şi a XII-a se mobilizează pentru examenele naţionale care vor începe luna viitoare, dar şi pentru probele de aptitudini pentru înscrierea la un liceu vocaţional, probe care au loc luna aceasta. În acest context, evaluarea aptitudinilor va avea loc în perioada 25-28 mai, în centrele stabilite de comisia de admitere judeţeană. În urma probelor de aptitudini, candidaţii declaraţi admişi pot fi repartizaţi la orice unitate de învăţământ liceal din judeţ care organizează clase vocaţionale în specializarea pentru care au fost susţinute probele. Rezultatele probelor de aptitudini vor fi afişate pe 30 mai, şi tot în aceeaşi zi se depun şi contestaţiile. Rezultatele finale se vor face publice pe 31 mai. 

Pentru liceele/clasele la care se organizează probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă, înscrierea se desfăşoară în perioada 23 –24 mai la secretariatul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iaşi. Tot acolo se vor susţine şi probele scrise şi orale de evaluare la limba engleză (27 mai), limba franceză (25 mai), limba germană (25 mai) şi limba spaniolă (25 mai).

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va avea loc în perioada 27 iunie – 5 iulie. În perioada 15-17 iunie au loc înscrierile la  examen, apoi, pe 27 iunie, elevii vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura română, pe 28 iunie – proba la limba maternă, pe 29 iunie – proba scrisă la matematică, iar pe 1 iulie se vor afişa primele rezultate. Rezultatele finale vor fi afişate pe 5 iulie.

Luna viitoare va începe şi evalurea competenţelor la clasa a XII-a, în cadrul bacalaureatului. Perioada de examinare la "bac" este 13 iunie – 16 iulie. În perioada 30 mai – 3 iunie are loc înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen, iar în perioada 13-15 iunie are loc evalaurea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Între 15 şi 17 iunie are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, apoi în perioada 21-24 iunie va avea loc evaluarea competenţelor digitale.

De pe 27 iunie şi până pe 1 iulie, liceenii vor avea evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, apoi, de pe 4 iulie, vor începe probele scrise cu proba la limba română. Pe 5 iulie, elevii de alte naţionalităţi vor susţine proba scrisă la limba maternă, apoi, pe 6 iulie, proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului. Ultima probă va avea loc pe 8 iulie cu evaluarea la disciplina la alegere a profilului şi specializării, iar pe 12 iulie se vor afişa primele rezultate. După soluţionarea contestaţiilor se vor afişa şi rezultatele finale, pe 16 iulie. 

 

 

Comentarii