Arestările de la Albiţa: cine a „sifonat“ la DNA

Vameşii ce adunau şpaga cu sacii, judecaţi zilele acestea la Iaşi

vineri, 25 octombrie 2013, 01:50
3 MIN
 Vameşii ce adunau şpaga cu sacii, judecaţi zilele acestea la Iaşi

Dubele cu suspecţii de corupţie de la Vama Albiţa sunt aşteptate la Iaşi zilele acestea pentru judecarea recursului la arestarea preventivă. Miercuri noaptea, Tribunalul Vaslui a decis să îi aresteze pe toţi cei 17 vameşi reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit unor surse judiciare, procurorii ar urma să extindă acuzaţiile împotriva vameşilor şi pentru infracţiunea de asociere în vederea comiterii de infracţiuni. Extinderea ar urma să fie făcută ca urmare a declaraţiei inspectorului vamal Magdalena Coşniţă, învinuită şi ea în acest dosar. Coşniţă ar fi detaliat în faţa anchetatorilor cum se lua şpaga la Vama Albiţa, oferind anchetatorilor detalii despre modul în care se strângeau banii de la şoferi şi despre cum aceştia erau împărţiţi între vameşi la finalul turei. Pentru colaborarea sa cu anchetatorii, Coşniţă nu a fost reţinută, fiind cercetată în stare de libertate. Potrivit unor surse, aceasta este cumătră cu deputatul PSD Adrian Solomon, unul dintre cei mai controversaţi parlamentari din judeţul Vaslui. În timpul audierilor procurorilor sau ale judecătorilor, doar câţiva dintre vameşi ar fi recunoscut că au luat mită, restul preferând să nu dea declaraţii sau să nege acuzaţiile.

Cinci saci cu euro

Aceleaşi surse au arătat că, în urma percheziţiilor, de la un singur vameş anchetatorii ar fi ridicat cinci saci cu bani, în bancnote mici. De altfel, de la casele inculpaţilor ar fi fost ridicată suma totală de 150.000 de euro. Cei mai mulţi bani ar fi fost găsiţi în casa unuia dintre ei: 37.000 de euro, ce nu au putut fi justificaţi. Au fost însă şi vameşi la care procurorii nu au descoperit bani. În total, în acest dosar sunt puse sub învinuire 28 de persoane, printre care patru poliţişti de frontieră. Pe lista lor se află şi ieşeanca Cristina Gînju, şefă de tură la Albiţa şi fostă şefă a Direcţiei Vamale din Iaşi.

Potrivit anchetatorilor, faptele vameşilor s-ar fi petrecut în perioada mai – octombrie, atunci când un investigator din Republica Moldova, de 30 de ani, a fost infiltrat la Vama Albiţa. Iniţial, procurorii au infiltrat doi şoferi, însă vameşii au fost reticenţi în a le lua mita. „În contextul desfăşurării activităţilor profesionale privind controlul poliţienesc/vamal asupra persoanelor care transportau colete spre şi dinspre Republica Moldova şi asupra mijloacelor de transport cu care acestea s-au deplasat, învinuiţii pretindeau şi primeau sume de bani în schimbul permiterii tranzitării frontierei de est“, au precizat procurorii DNA.

Aseară, dosarul vameşilor nu era încă înregistrat la Curtea de Apel Iaşi, potrivit portalului instanţei de judecată. Cel mai probabil, recursul va fi judecat până la finele acestei săptămâni.

Comentarii