Vasile Astărăstoae, găsit vinovat de conflict de interese. Sentinţa nu e definitivă

vineri, 27 martie 2015, 02:59
2 MIN
 Vasile Astărăstoae, găsit vinovat de conflict de interese. Sentinţa nu e definitivă

Judecătorii ieşeni au dat ieri prima sentinţă în dosarul în care Astărăstoae este acuzat de procurori că s-ar fi angajat pe sine.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), profesorul Vasile Astă­răstoae, a fost condamnat, ieri, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat de conflict de inte­rese. Sentinţa a fost dată de Judecătoria Iaşi, însă nu este definitivă.

În minuta condamnării sale, magistraţii au stabilit un termen de încercare de trei ani şi jumătate şi i-au interzis lui Astărăstoae să mai fie ales în funcţii elective publice sau să mai deţină funcţiile pe care le avea atunci când a comis infracţiunile de conflict de inte­rese. Ieri, Vasile Astărăstoae a precizat că nu doreşte să comenteze sentinţa judecă­torilor.

Astărăstoae a fost trimis în judecată în luna aprilie a anului trecut, fiind acuzat că s-ar fi angajat pe sine în cadrul unui proiect european derulat de Institutul de Medicină Legală din Iaşi în perioada în care conducea această instituţie. Proiectul se numea „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cer­cetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale“ şi a fost implementat, pentru o perioadă de 36 de luni, de IML Iaşi în 2010. Scopul proiectului era de a forma aproximativ 200 de cercetători şi experţi în domeniul cercetării avansate. Potrivit pro­curorilor ieşeni, proiectul a avut o valoare de 8,7 milioane de lei, fiind finanţat în pro­porţie de 83% din fonduri europene.

Anche­tatorii au descoperit că, în cadrul proiectului, directorul de la IML Iaşi (Astărăstoae) a în­cheiat cu persoana fizică Vasile Astărăstoae un contract de prestări servicii pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe lună, în perioada de 36 de luni a proiectului. Pe lângă aceasta, folosind acelaşi procedeu, Astărăstoae ar fi încheiat cu sine şi un contract individual de muncă în calitate de ma­nager de proiect, retribuţia lunară fiind de 9.087 de lei.

Comentarii