Vatmanii opresc tramvaiele ca să poată fi prinşi hoţii de buzunare

marți, 09 februarie 2016, 02:57
2 MIN
 Vatmanii opresc tramvaiele ca să poată fi prinşi hoţii de buzunare

Numărul furturilor din buzunare în mijloacele de transport în comun pare să fi explodat. Aproape zilnic, pe forumurile de internet, ieşenii reclamă că rămân fără portofele în tramvaie sau autobuze. 

Un ieşean a postat chiar pe contul său de Facebook un scurt videoclip cu modul de operare, în cazul a două tinere. În staţia din Târgu Cucu, ele se urcă în autobuz cu puţin înainte ca acesta să plece mai departe, şi coboară după 2-3 secunde, atunci când se închid uşile. În acest interval, ele „atacă“ buzunarul sau poşeta unei victime.

Staţiile de la Billa, Gară sau Podu Roş par a fi alte zone preferate de hoţi. „Mi s-a furat portofelul, în jurul orei 19.00, în staţia de lângă Billa-Gară, cu acte. O să merg la poliţie să declar furtul, dar poate totuşi îl găseşte cineva aruncat“, a fost postarea de ieri a unei ieşence, la care un altul a completat că şi nepoata sa, studentă, a rămas într-o zi fără telefon, iar în alta fără portofel.

Postări similare au fost făcute de ieşeni şi pe contul primarului interimar Mihai Chirica, reclamând că măsurile de combatere a acestui fenomen se lasă aşteptate. Conform percizărilor făcute de reprezentanţii RATP, singura posibilitate concretă de acţiune în astfel de situaţii este reacţia promptă a victimelor.

„Hoţii lucrează în grup, iar de multe ori sunt femei. Una fură, dă portofelul mai departe, a doua îl ascunde. Am avut chiar aseară o astfel de situaţie, în care victima a sesizat furtul, a anunţat vătmăniţa, iar aceasta a oprit tramvaiul şi a ţinut uşile închise până la sosirea poliţiştilor, care le-au reţinut pe cele două. În general, cei de la Biroul Furturi organizează activităţi de pândă, mai ales în zonele cunoscute ca fiind cu risc, dar este nevoie şi de vi­gilenţa călătorilor“, a spus purtătorul de cuvânt al RATP, Adrian Mihai.

Tram­vaiul de pe traseul 7 a fost oprit în staţia de la Gară timp de 4 minute. Un alt incident s-a petrecut tot duminică pe traseul 3, în zona Pieţei Unirii. Poliţiştii au reţinut două femei surprinse când au sustras telefonul unui călător.

Comentarii