De Business

Punem punctul pe știi

Puterea rugăciunii

Veniturile Mitropoliei au urcat de trei ori mai mult decât PIB-ul ţării

vineri, 19 mai 2017, 01:50
3 MIN
 Veniturile Mitropoliei au urcat de trei ori mai mult decât PIB-ul ţării

Pe parcursul anului trecut, veniturile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au însumat 74,3 milioane de lei, majoritatea provenind din activităţi economice.

Averea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei creşte vertiginos de la un an la altul. În 2016, veniturile totale ale celei mai bogate mitropolii din subordinea Patriarhiei Române au depăşit din nou estimările contabile de la începutul anului, la fel ca din 2009 încoace. Potrivit situaţiei financiare depuse de Mitropolia Moldovei, la 31 decembrie 2016, veniturile totale ale unităţii bisericeşti erau de 74,3 milioane de lei, cu 15,5 procente în plus faţă de previziunile economice de la 1 ianuarie 2016. În aceeaşi perioadă, Produsul Intern Brut al României creştea cu 4,8% comparativ cu 2015.

De unde vin banii
 
Din activităţi economice, cu 388 de angajaţi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a înregistrat anul trecut venituri în cuantum de 58,3 milioane de lei, cu 8,9% mai mari faţă de prevederile anuale. Profitul obţinut din activităţile economice este de 14,3 milioane de lei. „Nu putem spune că am înregistrat profit, deoarece acesta nu este impozitat. Statul ne permite această facilitate doar cu obligaţia de a redistribui excedentul obţinut într-un an în bugetul pe anul următor. În special, excedentul este cheltuit în totalitate pe activităţi filantropice. Aceşti bani provin, în mare parte, din donaţii”, a fost explicaţia reprezentanţilor instituţiei într-un material anterior. Instituţia este organizată juridic sub forma unei fundaţii non-profit ce administrează hoteluri, pensiuni, terenuri, librării sau centre de pelerinaj. Printre cele mai cunoscute afaceri ale Mitropoliei se numără Spitalul Providenţa, Şcoala „Varlaam Mitropolitul”, Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ sau Centrul de Conferinţe „Providenţa”. Instituţia bisericească deţine şi un hotel în staţiunea Durău din judeţul Neamţ, „Casa Pelerinului”, dar şi alte şase vile pentru servicii de cazare independente de mănăstire. Tot în Neamţ, unitatea de cult patronează şi o fabrică de cherestea, oferită cu titlu gratuit, în 1995, de către Guvernul României condus la acea dată de Nicolae Văcăroiu. În satul Miclăuşeni din comuna Butea, aflată la graniţa dintre Iaşi şi Neamţ, Mitropolia are în proprietate şi un castel, lăsat moştenire de ultima supravieţuitoare a familiei Sturdza. În total, activele imobilizate ale Mitropoliei Moldovei au însumat circa 189,3 milioane de lei anul trecut, în urcare cu 1,8 procente faţă de datele contabile publicate în urmă cu doi ani. Potrivit bilanţului pe anul trecut, instituţia bisericească a declarat către Ministerul de Finanţe venituri în avans de 102,8 milioane lei şi capitaluri proprii de 115,8
milioane de lei.
 
Donaţii şi asistenţă socială de 27,6 milioane lei

Pe de altă parte, la finele lui 2016, veniturile din activităţile fără scop patrimonial ale Mitropoliei Moldovei s-au ridicat la valoarea de 15,9 milioane de lei, cu 47,2 procente peste prevederile anuale stabilite. În schimb, cheltuielile privind activităţile fără scop patrimonial (donaţii, asistenţă socială etc) au fost la finele anului în cuantum de 27,6 milioane de lei, de aproape trei ori mai mari decât cele stabilite iniţial. Prin urmare, unitatea de cult a raportat în bilanţ un deficit din activităţile fără scop patrimonial de 11,6 milioane de lei, se specifică în bilanţ.  

 

 

 

Comentarii