Veşti proaste pentru expropriaţi. 351 ieşeni mai aşteaptă bani deşi le trece gazoductul pe terenuri

luni, 08 iunie 2015, 01:53
3 MIN
 Veşti proaste pentru expropriaţi. 351 ieşeni mai aşteaptă bani deşi le trece gazoductul pe terenuri

Guvernul întârzie de aproape doi ani plata de despăgubiri în cazul exproprierilor aferente proiectului de construire a gazoductului Iaşi – Ungheni.

Potrivit oficialilor Agenţiei pentru Resurse Minerale (ANRM), doar 41 de proprietari din trei comune au primit banii, iar în situaţia altor 351 de beneficiari încă se fac verificări.

În 2013, Guvernul a emis o hotărâre (474, completată de HG 504/2013) prin care 392 de ieşeni din şapte comune (Dumeşti, Leţcani, Rediu, Popricani, Aroneanu, Victoria şi Golăieşti) urmau să fie despăgubiţi cu o sumă totală de aproape un milion de lei. Dar, această hotărâre va fi modificată, iar despăgubirile care vor fi acordate pot creşte sau pot scădea.

De asemenea, unii proprietari care figurează în prezent în evidenţele Guvernului ar putea să nu-şi mai primească deloc banii. Până în prezent, conform ANRM, au fost achitaţi doar puţin peste 135.000 lei pentru locuitori din comunele Aroneanu (56.000 lei), Golăeşti (4.200 lei) şi Rediu (75.000 lei). Despăgubirile au fost plătite către 35 de proprietari care deţin terenuri agricole şi şase proprietari de păduri.

Şeful ANRM, Gheorghe Duţu, a susţinut că alţi şase ieşeni vor fi despăgubiţi în perioada următoare după ce se va obţine viza biroului juridic al instituţiei. „Doar proprietarii terenurilor afectate de culoarul conductei, care demonstrează cu acte legale un drept real asupra terenului expropriat, vor primi în final despăgubiri pentru exproprieri“, se arată într-o adresă semnată de Duţu, care a răspuns unei interpelări pe această temă a deputatului Petru Movilă (PMP). În medie, valoarea exproprierilor se ridică la câţiva lei pe metru pătrat. Cea mai mare sumă (71.141 lei) a fost stabilită pentru un grup de moştenitori din care face parte şi un fost subprefect al Iaşului (Vasile Eţcu), fiind vorba de o suprafaţă afectată de peste 10.000 mp. La polul opus, cele mai mici sume sunt de numai câteva sute de lei.

Vor fi refăcute documentaţiile cadastrale

Anul trecut, ANRM a susţinut că odată cu efectuarea formalităţilor cadastrale pentru culoarul conductei şi cu ocazia verificărilor demarate cu Oficiul de Cadastru s-a constatat că planurile parcelare pe baza cărora s-a întocmit documentaţia nu concordă cu realitatea. În răspunsul oferit lui Movilă, Duţu a precizat că ANRM a iniţiat o procedură de achiziţie publică pentru contractarea de servicii topo-cadastrale şi evaluare.

În prezent, caietul de sarcini este în procedura de avizare la autoritatea naţională de cadastru. „Prin achiziţionarea serviciilor topo-cadastrale şi evaluare se intenţionează efectuarea parcelării coridorului de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional, prin individualizarea parcelelor deţinute de fiecare proprietar expropriat, urmând a se executa documentaţiile cadastrale pentru toţi titularii imobilelor afectate de traseul conductei“, a explicat Duţu.

Acesta a adăugat că în baza documentaţiilor care vor fi întocmite se va emite o nouă anexă la HG 474/2013 cu listele nominale ale proprietarilor expropriaţi prin care se va identifica pentru fiecare în parte numărul parcelei, suprafaţa expropriată şi cea rămasă, precum şi suma individuală reprezentând plata despăgubirii. Printre problemele amintite de ANRM în blocarea acordării despăgubirilor se numără identificarea altor proprietari în locul celor prevăzuţi în HG 474 pe terenurile supuse exproprierii, apariţia unor noi proprietari pe terenuri considerate a fi ale primăriilor şi lipsa dezbaterii succesiunii în cazul altor expropriaţi.

Potrivit ANRM, autorităţile locale au raportat eronat listele cu proprietari întrucât nu există lucrări cadastrale pe toată regiunea, iar planurile parcelare nu au fost actualizate. Potrivit legii 255/2010, plata despăgubirilor se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data emiterii hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirilor.

Comentarii