Veteranii ieşeni au primit ilegal, ani de zile, gratuităţi pe RATP de la Primărie

marți, 28 octombrie 2014, 12:38
2 MIN
 Veteranii ieşeni au primit ilegal, ani de zile, gratuităţi pe RATP de la Primărie

Curtea de Conturi a stabilit că acestea ar fi trebuit acordate de Casa de Pensii, nu de Primărie

Primăria a dat în judecată Casa de Pensii şi RATP pentru a recupera o sumă de 2,27 milioane lei. Banii reprezintă cuantumul gratuităţilor pe transport public oferite veteranilor de război şi urmaşilor acestora. Conform unui control al Curţii de Conturi, gratuităţile trebuiau asigurate din bugetul Casei de Pensii, şi nu al Primăriei, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Primăria încearcă acum să-şi recupereze sumele achitate în perioada octombrie 2008 până în octombrie 2013, acţionând în instanţă cele două instituţii.

„Este un proces prin care, după o constatare a Curţii de Conturi, reieşea că plata subvenţiei către persoanele beneficiare de tipul veteranilor de război trebuia făcută de către Casa de Pensii. Beneficiarii trebuiau să benecieze de acea facilitate, am făcut-o noi, şi acum urmărim recuperarea sumei. Casa de Pensii nu s-a opus, nefiind fonduri la Casa de Pensii s-a făcut prin bugetele locale, pentru că eram obligaţi să asigurăm aceste facilităţi pentru veteranii de război şi urmaşI, şi acum încercăm să ne recuperăm sumele“, a explicat viceprimarul Mihai Chirica.
Procesul prin care Primăria vrea să-şi recupereze subvenţiile se judecă la Tribunalul Iaşi. Municipalitatea a întocmit un proiect de hotărâre pentru a achiziţiona servicii juridice de consultanţă/asistenţă şi reprezentare în justiţie atât în procesul vizat, cât şi în alte procese în care apar aceleaşi părţi. Reprezentanţii Serviciului Juridic au explicat că juriştii de la Primărie nu se pot ocupa de proces pe motiv că litigiul ar implica o specializare în ceea ce priveşte legile de funcţionare a Curţii de Conturi şi legea pentru acordarea unor drepturi persoanelor persecutate şi celor deportate.

 

Comentarii