VIDEO Povaţa oferită de un preot din Horpaz: Portofel burduşit cu valută, dus de găsitor la Poliţie

luni, 20 octombrie 2014, 10:21
3 MIN
 VIDEO Povaţa oferită de un preot din Horpaz: Portofel burduşit cu valută, dus de găsitor la Poliţie

Un preot din Horpaz a oferit un exemplu de civism după ce a restituit un portofel cu aproape 1.400 de euro găsit de fiica sa în Iulius Mall. Părintele Adrian Amaziliţei nu vede nimic ieşit din comun în gestul său, considerând că toată lumea ar trebui să procedeze la fel u cine este fericitul păgubaş.

Exemplu de spirit civic oferit de un un preot din localitatea Horpaz, situată la marginea Iaşului. Părintele Adrian Amaziliţei (48 de ani) este protagonistul unei situaţii cu final fericit pentru o tânără basarabeancă de 31 de ani. Preotul a mers la Po­liţie cu un portofel în care se afla suma de 1.355 de euro, pe care l-a găsit la finele săptămânii trecute sub o masă din complexul comercial Iulius Mall.

Potrivit anchetatorilor, vineri, 17 ocombrie, o tânără de 31 de ani şi-a pierdut portofelul sub o masă din complexul comercial a­min­tit. La scurt timp, în zona respectivă a ajuns preotul Adrian Ama­ziliţiei, împreună cu soţia şi copiii. Fiica cea mare a părintelui din Hor­paz, o liceană de 16 ani, a descope­rit portofelul şi i l-a înmânat tatălui. Fără a sta prea mult pe gânduri, preotul a decis să îl restituie proprie­tarului. S-a uitat mai întâi în portofel pentru a vedea dacă poate îl poate identifica pe cel care l-a pierdut şi, negăsind niciun act de identitate, a decis să meargă la Poliţie.

 

Preotul: „Recompensa vine din altă parte“

„Ne-am uitat în el şi am văzut că nu sunt acte de identitate, dar am zis că, indiferent ai cui ar fi, că sunt câştigaţi pe căi mai puţin legale, sau că sunt banii cu care cineva trebuie să-şi plătească rate, sau taxă la facultate sau orice altceva, nu ni se cuvin nouă. Şi asta nu pentru că sunt preot, ci pentru că aşa am fost crescut. Ce nu ţi se cuvine, nu e al tău, vezi cine l-a pierdut şi-l restitui. Neputând să aflăm cine l-a pierdut, l-am dus la organul competent. M-am dus la Poliţie şi am predat portofelul cu conţinutul acestuia“, a spus ieri Adrian Amaziliţei.
 

Părintele mai povesteşte că, la scurt timp după ce a ajuns acasă, o femeie l-a sunat şi i-a spus că este proprietara portofelului pierdut, ofe­rindu-se să îi dea o recompensă. „Mi-a mulţumit, a zis că vrea să ne întâlnim să mă recompenseze, însă i-am zis că mie nu-mi trebuie nimic. Recompensa vine din altă parte“, a povestit preotul Mihai Amaziliţei.

Femeia care pierduse portofelul are 31 de ani şi, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, a mers la Poliţie la aproximativ trei ore după ce şi-a pierdut bunul. Ea este din Republica Moldova. Răspunzând unei între­bări, preotul Mihai Amaziliţei a precizat că sunt „destui“ români care ar fi procedat la fel ca el. „Cine are o minimă educaţie creştină, o minimă frică de Dumnezeu, ar fi făcut la fel. Şi sunt cazuri de acest gen“.

Comentarii