Vladimir Putin interzice mitingurile şi manifestaţiile spontane în Soci, sediul JO de iarnă

sâmbătă, 04 ianuarie 2014, 16:27
3 MIN
 Vladimir Putin interzice mitingurile şi manifestaţiile spontane în Soci, sediul JO de iarnă

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret prin care interzice mitingurile şi manifestaţiile neautorizate în oraşul Soci, sediul Jocurilor Olimpice de iarnă, şi în împrejurimi în intervalul în care va avea loc evenimentul sportiv, între 7 şi 23 februarie, informează EFE şi Associated Press.

Liderul de la Kremlin a modificat astfel decretul iniţial cu privire la măsurile de securitate speciale în timpul JO de iarnă de la Soci – care interzicea manifestaţii de acest gen în intervalul 7 februarie-21 martie -, după atentatele sinucigaşe de săptămâna trecută din oraşul Volgograd, aflat în apropierea staţiunii balneare Soci care găzduieşte Olimpiada şi Jocurile Paralimpice.

Cele două atentate sinucigaşe, comise la mai puţin de 24 de ore distanţă unul de celălalt la Volgograd, fostul Stalingrad, au declanşat alarma cu o lună înainte de ceremonia de deschidere a JO, unul dintre proiectele cele mai iubite şi mai apropiate de sufletul preşedintelui rus, comentează EFE.

Moartea a 34 de persoane, la 29 şi 30 decembrie 2013, a pus sub semnul îndoielii capacitatea Rusiei de a garanta securitatea la Soci, staţiune la Marea Neagră, situată la puţini kilometri de explozivul Caucaz de Nord rus. De altfel, de la bun început securitatea era văzută drept principalul handicap pentru primele jocuri albe pe care le va organiza Rusia, care spera ca, graţie acestui eveniment sportiv, să-şi îmbunătăţească imaginea şi să se prezinte ca o ţară serioasă, stabilă şi, cel mai important, sigură, notează EFE.

Măsurile de securitate pentru Soci au fost stabilite încă din 2009, când s-a decis ca 42.000 de agenţi de poliţie şi 10.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne rus să asigure ordinea în timpul Jocurilor Olimpice. În plus, 23.000 de angajaţi ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă vor fi desfăşuraţi în staţiune, în satul olimpic şi pe pistele de schi.

În noiembrie 2013, Putin a emis un decret prin care ruşii care vizitează Soci între 7 şi 21 februarie vor trebui să se înregistreze la autorităţile locale în primele trei zile de la sosirea în oraş, în condiţiile în care, până acum, termenul era de 30 de zile.

În ce-i priveşte pe străini, aceştia vor trebui să informeze autorităţile ruse cu privire la locul în care sunt cazaţi şi durata şederii lor în termen de 24 de ore de la sosirea în oraş, deşi anterior ei aveau la dispoziţie o săptămână ca să facă acest lucru. De teama unor atentate cu maşini-capcană, accesul pe şoseaua către Soci a fost interzis prin lege. În fine, toţi muncitorii care provin din alte regiuni din Rusia vor fi trimişi acasă cu câteva săptămâni înainte de ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice. (Agerpres)

Comentarii