Vor începe lucrări de refacere a Crucii lui Ferentz. Proiectul de refacere există din 2007

vineri, 26 iunie 2015, 01:56
2 MIN
 Vor începe lucrări de refacere a Crucii lui Ferentz. Proiectul de refacere există din 2007

Crucea lui Ferentz va fi refăcută din fonduri asigurate de Primărie. Consilierii locali vor aproba săptămâna viitoare o investiţie în valoare de 340.000 lei pentru consolidare şi restaurare.

În birourile municipalităţii există un proiect de refacere a monumentului încă din 2007. Hotărârea care ar urma să se adopte marţi în plenul CL este cea de-a treia de acest fel, după HCL 529/2007 şi HCL 154/2014, ambele având acelaşi obiect: reabilitarea monumentului. Cu toate acestea, ele nu au fost niciodată puse în aplicare, iar monumentul a continuat să se degradeze din cauza actelor de vandalism, a factorilor de mediu şi diverselor lucrări cadastral-edilitare din zonă.

Proiectul a fost pus la dispoziţie de către Direcţia de Cultură a judeţului, instituţie care nu dispune de fonduri pentru asigurarea lucrărilor de execuţie.

n bugetul pe 2015 s-a prevăzut o sumă de 230.000 lei pentru monument, diferenţa de bani urmând a fi prevăzută pentru anul 2016, în contextul în care termenul de finalizare este de opt luni. Cu toate acestea, recent, primarul interimar Mihai Chirica afirma că Primăria va face „doar partea de amenajare, nu consolidarea monumentului”.

Crucea lui Ferentz este considerat cel mai vechi monument de for public, iar pe parcursul a trei secole a suferit multiple degradări structurale şi de suprafaţă, cu aspect inestetic, prezentând riscul pierderii stabilităţii şi dispariţiei totale a reliefului decorativ şi al textului.

„Ţinând cont de gravitatea situaţiei, Direcţia de Cultură a Judeţului Iaşi a venit în sprijinul reabilitării monumentului, punând la dispoziţia autorităţilor locale proiectul de consolidare, reabilitare şi restaurare, realizat prin fonduri proprii, urmând ca municipiul să asigure executarea lucrărilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Crucea de piatră se află în zona Nicolina şi a fost ridicată de domnitorul Mihai Racoviţă în anul 1717, comemorând astfel victoria armatei sale asupra celei austriece conduse de căpitanul Francois (Ferentz) Ernaut. Pe cruce este scris cu caractere chirilice un text care descrie modul în care s-au derulat evenimentele. 

Comentarii