Vreţi baie în Ciric? Lacul este plin de dejecţii de la restaurantele de pe maluri

miercuri, 26 iunie 2013, 01:50
4 MIN
 Vreţi baie în Ciric? Lacul este plin de dejecţii de la restaurantele de pe maluri

Primăria promite că va declanşa un control.

Primăria va începe un control de amploare la Ciric, pentru a verifica „dezastrul ecologic“ din cele două lacuri. Un ieşean a trimis o scrisoare deschisă municipalităţii şi mai multor instituţii publice în care reclamă faptul că proprietarii din zonă aruncă toate dejecţiile în apă. „Este vorba de aşa-zisele locuri de agrement Clubul Office, Piscina Sunrise şi Clubul şi Piscina Skin. Aceste locaţii deversează dejecţiile umane şi apele uzate menajere în lacul Ciric. Cu toate că ei susţin că deţin fose septice, acestea sunt extrem de mici şi insuficiente pentru numărul mare de oameni care le frecventează zilnic iar, în ultimii câţiva ani nu a fost efectuată nicio vidanjare a acestor fose (fapt care se poate uşor verifica în evidenţele societăţii Apavital, cea acreditată să efectueze astfel de servicii)“, acuză ieşeanul. Acesta mai susţine în scrisoarea deschisă faptul că unul dintre cluburile menţionate a defrişat o parte din pădurea de la Ciric pentru a-şi amenaja o parcare. Toate acestea vor sta la baza un control de amploare anunţat de Primărie. Oficialii spun că vor mobiliza Poliţia Locală, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Garda şi Agenţia de Mediu pentru a identifica toţi proprietarii din zonă şi pentru a verifica modul în care deversează dejecţiile. „Am făcut un plan de măsuri pentru verificarea în totalitate a Ciricului 1, care înseamnă delimitarea proprietăţilor şi verificarea actelor de autorizare la fiecare construcţie şi a branşamentelor de utilităţi. Acolo unde se regăsesc acele sesizări vom cere aplicarea de amenzi drastice“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

„Nu vom sta indiferenţi dacă Ciricul 1 poluează Ciricul 2“

Infectarea lacurilor de la Ciric cu dejecţii a ieşit la iveală şi anul trecut, atunci când Ciricul 2 a fost golit. Lacul a fost decolmatat, curăţat şi apoi umplut din nou cu apă. Atunci când lacul a fost secat, municipalitatea a descoperit o groapă de 3 metri adâncime, cu un diametru de 10 metri plină de dejecţii. Mizeria era aruncată direct în apă de societăţile din zonă. Reprezentanţii Primăriei susţin că toate scurgerile în Ciricul 2 au fost astupate. „Pe zona Ciricului 2, acolo unde s-au făcut lucrările pe fonduri europene s-au făcut verificări. Am pus echipa constructorului şi au fost betonate scurgerile. Nu au mai putut face alta. În orice caz, vom verifica. Verificările sunt destul de simple. Trebuie să fie făcute legăturile cu canalizările făcute de noi. Pe de altă parte, situaţia este mai tragică pe Ciric 1 pe care nu l-am golit şi acolo sunt construcţii, terase, cluburi, locuinţe, tabără şi altele. În Ciric 2 ajunge apa din Ciric 1. Nu vom sta indiferenţi dacă Ciricul 1 poluează Ciricul 2“, a mai spus viceprimarul Chirica.

În mini-vacanţa de Rusalii, ştrandul a adus venituri de patru ori mai mari decât baza de la Ciric

Piscinele şi bărcile de la Ciric sunt evitate de ieşeni. Chiar dacă a fost modernizat cu fonduri europene, complexul de agrement aduce de 3-4 ori mai puţine venituri decât celelalte baze ale Primăriei. Ştrandul municipal rămâne în topul preferinţelor. Ieşenii au adus încasări record în perioada 21-24 iunie, în valoare de 77.454 de lei. Cea mai aglomerată zi a fost duminică, atunci când ieşenii au luat cu asalt bazinele din Cicoarei. Peste 27.000 de lei a încasat atunci Primăria de la ştrand. Spre comparaţie, amenajările europene de la Ciric abia au adus încasări de 20.188 de lei în cele patru zile de mini-vacanţă. Bărcile, hidrobicicletele, telescaunul şi cele două piscine nu i-au atras prea mult pe ieşeni. Fluxul cel mai ridicat a fost înregistrat tot duminică, atunci când abia au fost încasări de 9.600 de lei. Până şi nisipul de la Purcica întrece investiţiile de la Ciric. Încasările din perioada 21-24 iunie s-au ridicat la 35.300 de lei, majoritatea fiind din ziua de sâmbătă. Un factor decisiv în alegerile ieşenilor sunt preţurile. Intrarea la ştrand costă 8 lei, iar cea de la Purcica, 7 lei. În schimb, biletul la piscinele de la Ciric are o valoare de 15 lei, o plimbare cu barca, 20 de lei, iar cu telescaunul, 8 lei.
 

Comentarii