Worldstreet lansează serviciul gratuit HelpLine pentru cei care au trecut prin accidente rutiere

sâmbătă, 11 noiembrie 2017, 02:50
3 MIN
 Worldstreet lansează serviciul gratuit HelpLine pentru cei care au trecut prin accidente rutiere

Ieşenii care au trecut printr-un accident rutier şi consideră că au rămas cu traume, pot cere ajutor psihologilor Asociaţiei pentru Protecţia Rutieră Worldstreet. Ei primesc consiliere GRATUITA, 24 de ore din 24, atât la telefon cât şi în urma şedinţelor cu psihologii Asociaţiei Worldstreet.

Persoanele care consideră că au nevoie de acest ajutor din partea psihologilor Asociaţiei Worldstreet ne pot apela cu încredere la numărul de telefon -0740.425.652- atât pentru a cere ajutor la telefon cât şi pentru a programa o întâlnire cu psihologii noştri.  În cazul accidentelor rutiere, persoanele pot fi traumatizate atat din punct de vedere fizic cât şi psihologic, studiile susţinând ca dificultăţile psihologice pot afecta calitatea vieţii la fel de mult ca şi trauma fizică. Departamentul de Consiliere Psihologică din cadrul Asociaţiei pentru Protecţia Rutieră Worldstreet are în componenţă trei psihologi care sunt permanent la dispoziţia serviciului HelpLine Worldstreet.

Asigurăm apelanţii de confidenţialitate şi sprijin.

Psihologii Asociaţiei Worldstreet subliniază că, de cele mai multe ori, persoanele care au supravieţuit accidentelor rutiere, grave sau uşoare, nu conştientizează că au dobândit o traumă. „Persoana respectivă retrăieşte intens şocul evenimentului, atât în momentul zilei, cât şi prin coşmaruri pe timpul nopţii. Amorţeşte, de obicei, imediat după evenimentul traumatic, o stare de conştiinţa similară cu ameţeala şi confuzia. Mai intervin evitarea, adică persoana se forţează voluntar sa evite gânduri, sentimente sau conversaţii care conduc la experienţa traumatică şi chiar căutarea eliberării de trăirile traumatice prin automedicaţie, alcool, droguri, sau multă hrană. Alte simptome prezente ar mai fi somnul agitat, mânie şi iritabilitate, dificultăţi de concentrare, căutare permanentă a semnelor pericolului, nervozitate, izbucniri nervoase, încercarea de a evita orice lucru legat de traumă, goluri de memorie, pierderea interesului pentru activităţile normale, senzaţia de izolare şi detaşare faţă de ceilalţi şi chiar limitarea perspectivelor de viitor”, a precizat Bianca Adăscăliţei, psiholog clinician în cadrul Asociaţiei Worldstreet.

Cei care au rămas cu stres posttraumatic pot descrie sentimente de culpă referitoare la faptul că ei au supravieţuit în timp ce alţii nu, ori referitoare la lucrurile pe care le-au făcut pentru a supravieţui. Stresul post traumatic netratat poate duce la dificultăţi de relaţionare atât cu persoanele apropiate cât şi în mediul social. Poate duce la fobii, depresie, sentimente de ineficientă, ruşine, disperare sau lipsă de speranţă, sentimentul de prejudiciere permanentă, pierderea convingerilor susţinute anterior, ostilitate, retragere socială, sentimentul de ameninţare permanentă, atacuri de panică. „Faptul ca nu reuşeşti să treci peste o trauma nu trebuie să fie însoţit de ruşine. A apela la un ajutor specializat va îmbunătăţi calitatea vieţii atât a persoanei suferinde cât şi a celor apropiaţi lui. Din păcate persoanele afectate de o trauma au tendinţa dezvolta simptome care duc la alienare, ostilitate, retragere, devin tensionaţi în relaţiile cu familia, prietenii şi alte persoane apropiate. Rareori o trauma afectează o singura persoana. Desigur, fiecare persoană are propriile resurse pentru a depasi un obstacol, insa atunci cand trauma psihologică este instalată, o mare parte din resursele noastre par a fi blocate şi atunci factorul cel mai important în recuperare şi readucerea la normal a sistemului nostru psihic este recunoaşterea problemei şi dorinţa de a cere ajutorul. Prin “HelpLine Worldstreet” încercăm să aducem un ajutor, un sprijin social şi emoţional pentru victimele accidentelor rutiere şi familiilor acestora”, a completat psihologul Ana Jignea, coordonatorul proiectului HelpLine Worldstreet.

Patreneri Ziarul de Iaşi şi IDEO – Centru de Sprijinire şi Dezvoltare a Afacerilor

 

Comentarii