Zeci de propuneri pentru numele Aeroportului. De ce a fost pomenită o celebră amantă!

sâmbătă, 17 septembrie 2016, 01:58
3 MIN
 Zeci de propuneri pentru numele Aeroportului. De ce a fost pomenită o celebră amantă!

Ieşenii s-au implicat în campania „Daţi un nume Aeroportului!“, demarată de «Ziarul de Iaşi».

Pe lângă şefii din administraţie, şi zeci de ieşeni au făcut propuneri pentru atribuirea unui nume Aeroportului, ca răspuns la demersul „Ziarului de Iaşi“. Unele propuneri au fost făcute în glumă, iar altele nu au fost argumentate în niciun fel. Alţii au detaliat motivul pentru care au optat în favoarea unei variante.

Mulţi au propus nume legate de aviaţie, precum cele ale lui Henri Coandă, Traian Vuia sau Aurel Vlaicu, acestea fiind însă deja purtate de alte aeroporturi din ţară. Unii dintre respondenţi au apreciat că numele actual al aerogării, cel de „Aeroportul Internaţional Iaşi“, este cel mai potrivit.

„Chiar şi în Bucureşti, toţi merg la Otopeni sau Băneasa, nu la «Henri Coandă». Pe noi ne încurcă drumul prin Ciric, nu numele“, a apreciat Ana Maria.

Cele mai multe aprecieri le-a primit propunerea ca numele Aeroportului să fie „Mihai Eminescu“. A fost invocat şi numele Veronicăi Micle, al lui Ion Creangă sau Mihail Sadoveanu. Propunerea făcută de directorul Aeroportului, Marius Bodea, ca aerogara să poarte numele regelui Ferdinand a fost şi ea apreciată de respondenţi, ca şi cea făcută de preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, care a propus numele academicianului Dimitrie Mangeron.

„Pentru Iaşi este un fel de Brâncuşi, cu o operă din domeniul fizico-matematică, cu aplicaţii uriaşe în aeronautică, la fel de greu de înţeles de neiniţiaţi. Şi a fost un ieşean de o modestie academică uriaşă“, şi-a motivat Gelu Fliscu opţiunea în favoarea lui Mangeron.

În dezbatere au intrat şi angajaţii aerogării. Şeful de sindicat al Aeroportului, Dan Tofan, a propus numele primului român care a câştigat premiul Nobel, George Emil Palade. Acesta s-a născut la Iaşi, oraş în care a rămas până la 18 ani.

Lista numelor din domeniul aeronautic a fost deschisă de inginerul Constantin Silişteanu. Acesta a condus în timpul primului război mondial Rezerva generală a Aviaţiei, unitate însărcinată cu întreţinerea şi repararea aeronavelor.

O altă propunere l-a vizat pe Constantin „Bâzu“ Cantacuzino, cel mai eficient pilot român de vânătoare din al doilea război mondial. În peste 600 de misiuni aeriene de luptă, căpitanul Cantacuzino a înregistrat 56 de victorii, fiind decorat în 1943 cu Ordinul „Mihai Viteazul“.

Pe lista propunerilor s-a aflat şi Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist din România, care a stabilit în 1932 recordul mondial de la acea dată, sărind de la înălţimea de 7.200 de metri. Decorată de regele Carol al II-lea cu Ordinul „Virtutea Aeronautică“, Smaranda Brăescu a activat în timpul războiului în „Escadrila Albă“ de avioane sanitare.

În contextul paraşutelor s-au făcut însă şi propuneri în derâdere, cu numele fostei amante a lui Gheorghe Nichita.

CITIȚI ȘI:

Daţi un nume Aeroportului Iași! Propuneri: Moldova, Eminescu, Ferdinand, Mangeron

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii