Zile de foc la „Spiridon”. Secţia ATI, plină ochi, a avut nevoie de paturi suplimentare în vecini

luni, 18 august 2014, 01:57
3 MIN
 Zile de foc la „Spiridon”. Secţia ATI, plină ochi, a avut nevoie de paturi suplimentare în vecini

Cardiacii sau cei cu accidente vasculare au umplut săptămâna trecută toate cele 30 de paturi.

Cele aproximativ 30 de paturi din secţiile de ATI ale Spitalului „Sfântul Spiridon“ s-au dovedit insuficiente joia trecută. Puşi în faţa unui val de pacienţi care necesitau intubaţie şi ventilare mecanică, în condiţiile în care în spital deja se aflau mai mulţi bolnavi conectaţi la aparate, medicii au solicitat sprijinul celorlalte unităţi medicale din Iaşi pentru internarea unui bătrân aflat în şoc caloric. În cele din urmă, pacientul a fost transferat şi intubat în Secţia de ATI a Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“.

„Joi a fost o zi de excepţie, în decurs de 24 de ore au ajuns în serviciul nostru de primire urgenţe nu mai puţin de şapte pacienţi care necesitau măsuri de terapie intensivă extremă, respectiv intubaţie şi ventilare mecanică. Sosirea acestor bolnavi a depăşit capacitatea noastră fizică de a prelua atâţia pacienţi, şi atunci a fost o problemă în a le găsi locuri pentru că nu mai erau nici aici la noi, pe secţia principală de ATI, nici în Copou, unde se află o mini-secţie pentru chirurgie plastică şi toxicologie şi nici în alte spitale“, a precizat dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“.

Bărbatul internat la Spitalul de Boli Infecţioase fusese adus de ambulanţă în comă, cu o temperatură de 41 de grade Celsius. Pacientul, în vârstă de 72 de ani, originar din judeţul Suceava, se afla de mai multe ore la volanul maşinii, când în dreptul localităţii Valea Lupului din judeţul Iaşi soţia sa a observat că bărbatul pierde controlul volanului şi intră pe contrasens. Bătrânul a fost adus în stare critică la Spitalul „Sf. Spiridon“ şi timp de cinci ore medicii au încercat să-i scadă temperatura şi să-l pună pe picioare.

„Aici, după ce s-au infirmat alte diagnostice posibile, respectiv meningo-encefalita care părea cea mai plauzibilă, s-au aplicat măsuri de terapie intensivă, intubaţie şi ventilaţie mecanică şi măsuri de răcire a pacientului atât prin medicamente, dar şi fizic. S-a reuşit în final detubarea pacentului şi aducerea la starea de conştienţă şi respiraţie spontană. Din lipsă de locuri pe terapie intensivă a fost dus la Spitalul de Boli Infecţioase“, a mai spus dr. Gabriel Perianu. Medicul a precizat că pacientul din Suceava a fost cea mai „serioasă victimă a caniculei“ de anul acesta.

Ceilalţi şase pacienţi care necesitau intubaţie şi ventilaţie mecanică erau cardiaci sau persoane care suferiseră un accident vascular cerebral. Joi, starea lor de sănătate s-a alterat, unii dintre ei – printre care şi bărbatul în şoc caloric – suferind stopuri cardio-respiratorii. Bolnavii au fost resuscitaţi de medicii ieşeni care le-au repornit inima, însă viaţa lor depindea în continuare de aparatele din ATI. „Nu aş putea spune că principala cauză a acestui val de pacienţi este canicula, dar să nu uităm că, în 2005, în Franţa, aproximativ 2.500 de bolnavi au necesitat măsuri de terapie intensivă ca urmare a caniculei. La noi este vorba mai degrabă de un factor cumulat, pentru că toţi erau cu patologie cardio-vasculară multiplă sau cu accidente vasculare cerebrale, iar canicula a accentuat problemele deja existente. Cei mai mulţi au suferit stopuri cardio-respiratorii şi astfel ne-au solicitat la capacitate maximă aparatele din ATI. Pe secţia din spital sunt 22 de ventilatoare, insuficiente pentru acest spital strategic din Moldova, în care se aduc de peste tot cazurile cele mai grave“, a conchis dr. Gabriel Perianu.

Pe lângă cele 22 de ventilatoare din secţia principală de ATI, Spitalul „Sf. Spiridon“ mai are patru ventilatoare în UPU şi alte şapte în Copou, pentru clinicile de toxicologie şi chirurgie plastică.
 

Comentarii