De Business

Punem punctul pe știi

A disparut cimentul de pe piata

Subtitlu

vineri, 18 aprilie 2008, 20:39
5 MIN
 A disparut cimentul de pe piata

In doar citeva zile, un sac a ajuns sa coste chiar si 40 de lei. Este aproape dublu fata de acum doar citeva saptamini. Chiar si asa, unii dau bani in avans pentru marfa din viitoarele aprovizionari ale magazinelor. Constructorii apreciaza ca, daca pretul actual la ciment se va mentine, costul unui metru patrat de constructie va urca sensibil. Care este cauza crizei? Care vor fi efectele colaterale? 

 

Contructorii ieseni sint in panica. Cauza o constituie criza acuta care exista in prezent pe piata cimentului. Marile depozite de materiale de constructii din oras sustin ca nu mai au deloc pe stoc ciment, iar la putinii mici comercianti la care se mai gaseste un sac sau doi, se vinde pe sub mina si la preturi speculative, exagerat de mari.

Sumele cu care pot fi achizitionate astfel de tipuri de materiale de construit aproape ca s-au dublat intr-un interval foarte scurt de timp, constructorii anticipind astfel nori negri asupra pietei imobiliare locale. In piata circula deja scenarii despre straini care au acaparat piata in scop de specula, sau despre lovituri tinute in secret la mari producatori.

Comerciantii spun ca lucrurile au fost aranjate

De doua-trei saptamini, prin magaziile distribuitorilor de materiale nu se mai gaseste ciment nici macar cit pentru o mistrie sau doua de mortar. Vinzatorii spun la unison ca nu mai au acest produs pe stoc. "Nu mai este. Colegul de la departamentul de produse prafoase imi transmite ca e criza peste tot. Nu am nici macar un sac. Sint, intr-adevar, probleme mari de tot. Avem clienti care s-au programat din timp sa cumpere viitoarele aprovizionari", ne-a declarat Anda Nuca, reprezentanta magazinului Arabesque Iasi, unuia dintre cele mai mari depozite de profil din judet care se aprovizioneaza de la producatorul Carpatcement CSR din Bicaz.

Situatia se regaseste intocmai si la compania Artera Iasi. Aici, patronii firmei spun ca nu mai au ciment la vinzare nici cit pentru o simpla "spoiala". "Nu am nici un fir de ciment in depozit. Situatia e valabila cam peste tot, inclusiv la mine", a precizat Florin Cretu, managerul Artera.

Totodata, firmele care fac betoane sustin ca functioneaza cu motoarele turate la numai o patrime din capacitatea normala de lucru din cauza lipsei de materie prima. "Si noi avem mult mai putin ciment decit inainte, adica aproximativ un sfert. Am contract cu Carpatcement si vindem doar atit cit este. Este criza in toata tara", a specificat si Constantin Comanescu, managerul grupului de firme Pieta, care are afaceri in mai multe judete din Moldova.

Criza acuta de pe intreaga piata de profil a facut astfel ca pretului cimentului sa o ia practic razna. Cumparatorii au fost pusi in situatia de a plati, in numai o saptamina, preturi de circa doua ori mai mari pentru un acelasi sac de ciment de 50 de kilograme. "Simbata trecuta am cumparat sacul cu 24 lei. La numai o ora l-am gasit cu 32 de lei. Acum este 40 lei", s-a aratat revoltat un iesean ce a demarat constructia unei case in regie proprie.

Comerciantii declara ca pretul cimentului a fost umflat artificial de unii jucatori din piata, care au speculat momentul pentru a-si umfla in aceste conditii conturile personale. "Pretul este speculativ acum pentru ca nu se gaseste pe piata. Nu mai conteaza cit dai pe el, numai sa-l gasesti. Trebuie sa dai cit nu face", a spus Comanescu.

Unii dintre vinzatori sint insa de parere ca lucrurile au fost aranjate in asa fel incit sa se pregateasca terenul pentru o noua majorare de pret. "Criza a fost artificial creata deoarece urmeaza o scumpire care sa fie mai putin sesizabila. Este o manevra ascunsa menita sa ne determine sa ni se para mana cereasca atunci cind vom lua sacul de ciment cu 40 de lei", a punctat administratorul Artera.

De altfel, in piata au circulat zvonuri, mai mult sau mai putin fanteziste. Unii vorbeau de o firma din Cehia care ar fi achizitionat toate marile stocuri din tara, pentru a crea o criza, apoi a le revinde la pret dublu. Altii spuneau ca fabrica din Bicaz ar fi fost restrictionata la productie din cauza unui recent control al autoritatilor de mediu.

Ce spun producatorii si constructorii

Producatorii de ciment sint de parere ca lipsa cimentului de pe piata se datoreaza avintului inregistrat in sectorul constructiilor si, din acest motiv, capacitatile de productie nu mai pot onora comenzile mari de material. "Piata de constructii este una sezoniera, iar datorita conditiilor meteo favorabile si a exploziei de proiecte rezidentiale, cit si a proiectelor mari de birouri si de infrastructura de pe piata, am lucrat la capacitate maxima in fiecare fabrica. Dat fiind limitarile privind capacitatile de productie, au existat perioade scurte de timp cind nu am putut satisface integral cererile din ce in ce mai mari ale pietei", a replicat Bogdan Arnautu, managerul de comunicare de la Carpatcement Holding SA Bucuresti, ce detine mai multe fabrici de profil in tara.

Acesta a explicat ca, preturile la unele tipuri de ciment au crescut de la inceputul anului cu pina la 15% din cauza cheltuielilor costurilor de productie si distributie, incluzind aici atit combustibilii, cit si energia sau transportul pe calea ferata. „Cresterea acestor elemente de cheltuieli, daca nu este compensata de o crestere corespunzatoare a pretului de vinzare a cimentului, afecteaza direct profitul", a motivat Arnautu.

In aceste conditii, constructorii sint de parere ca, daca criza va continua, atunci preturile de achizitie a imobilelor din proiectele nou construite ar putea suporta din nou ajustari pozitive. Cu alte cuvinte, apartamentele ar putea fi astfel mai scumpe cu cel putin 15 procente.

"La o majorare a pretului cimentului cu 10%, pretul constructiei finale creste cu 1,8%. Daca pretul cimentului se dubleaza, asa cum s-a si intimplat acum, la intreaga constructie se adauga in final inca 16-20%, deoarece aproximativ trei sferturi din costul betonului reprezinta intre 15-18% din pretul constructiei", a explicat constructorul Radu Botez, managerul companiei iesene Construct Design. Acesta spera insa ca lucrurile vor reveni pe fagasul normal, iar un sac de ciment sa fie din nou 25 lei.

Comentarii