De Business

Punem punctul pe știi

Actionarii au decis lichidarea societatilor Ferom Tulcea, ALOR Oradea, Stiaz Azuga, Somes Dej si Arca Botosani

miercuri, 30 decembrie 1998, 00:00
4 MIN
 Actionarii au decis lichidarea societatilor Ferom Tulcea, ALOR Oradea, Stiaz Azuga, Somes Dej si Arca Botosani

Adunarile Generale ale Actionarilor desfasurate in ultimele doua zile au decis lichidarea combinatului Ferom Tulcea, a combinatului ALOR Oradea, a fabricii de sticla Stiaz Azuga, a fabricii de hirtie Somes Dej si a producatorului de articole din cauciuc Arca Botosani.
AGA de la Ferom Tulcea a hotarit intrarea societatii in faliment, informeaza corespondentul MEDIAFAX. Constantin Matroz, directorul Directiei Teritoriale FPS Tulcea, spune ca decizia a fost luata pentru ca pina la 21 decembrie, ultimul termen fixat de FPS, nu a fost depusa nici o oferta de privatizare. Ferom, singurul producator de feroaliaje din Romania si cel mai mare din Europa de Est, are datorii catre bugetul statului de trei ori mai mari decit capitalul social, de 129 miliarde lei.
Matroz considera ca sansele de privatizare a Ferom vor creste dupa declansarea falimentului, pentru ca, potrivit procedurii de lichidare rapida, fara plan de reorganizare, eventualii cumparatori nu mai sint nevoiti sa achite, nici macar esalonat, datoriile imense ale societatii.
Combinatul va continua sa functioneze citeva saptamini, pentru a onora contractele aflate in derulare. Directorul FPS Tulcea a precizat ca, daca in intervalul de timp necesar onorarii contractelor Ferom nu va fi cumparat, capacitatile de productie vor fi inchise si cei peste 1.000 de angajati vor fi disponbilizati.
Surse autorizate au declarat ca au aparut deja oferte de cumparare, din partea unui investitor din Africa de Sud, a sectiilor de productie de la Ferom, dupa declansarea falimentului.
Falimentul Ferom poate fi o noua sansa pentru societate si pentru relansarea acesteia, apreciaza Rasvan Vasiliu, prefectul judetului Tulcea.
Ferom Tulcea a inregistrat pierderi de 69 miliarde lei in 1997 si de 93 miliarde lei in primele sase luni din 1998.
Singura fabrica de alumina tubulara din Europa, ALOR Oradea va intra in lichidare judiciara, din cauza datoriilor imense si a pierderilor inregistrate pina in prezent. Cifra de afaceri pe primele 11 luni ale anului se ridica la 125 de miliarde de lei. In primele 11 luni, ALOR a inregistrat venituri de 126 de miliarde, cheltuieli de 167 de miliarde de lei si pierderi de 41 de miliarde lei, la un capital social de aproape 34 de miliarde de lei. La ora actuala, ALOR are stocuri in valoare de 26 de miliarde si creante de 20 de miliarde lei.
FPS detine 57,78% din actiunile ALOR, restul apartinind salariatilor si altor actionari. Nici unul dintre actionarii prezenti, cu exceptia reprezentantilor FPS, nu au votat pentru lichidarea judiciara a fabricii.
In urma cu doua luni, alimentarea uzinei cu abur tehnologic a fost oprita din cauza datoriilor imense catre CONEL. Conducerea fabricii spune ca nu au fost luate in considerare planurile de restructurare elaborate pina in prezent. Catalin Marias, directorul societatii, mai spune ca nu s-a tinut cont nici de finalizarea negocierilor cu CONEL, in care era prevazut un termen de garatie de 6 luni, timp in care datoriile catre furnizorul de abur urmau a fi inghetate.
Conducerea combinatului apreciaza ca efectele lichidarii ALOR vor fi resimtite la ALRO Slatina, care urmeaza sa importe 120.000 tone de alumina, la Real Pleasa, producator de caramizi refractare si care va importa 10.000 de tone de alumina tubulara.
Alumina tubulara este produsa in lume de concernul american ALCOA si de ALOR.
In acelasi timp, oprirea combinatului va afecta si activitatea minei de bauxita Dobresti, cu circa 800 de salariati.
Fabrica de sticla Stiaz Azuga va fi inchisa incepind cu 4 ianuarie, din cauza datoriilor de peste 24 miliarde lei, a decis AGA societatii, desfasurata marti. Cei aproape 400 de angajati vor fi disponibilizati si isi vor primi platile compensatorii, iar intreaga productie aflata pe stoc si o parte din active vor fi vindute, spune Traian Sicoe, directorul general al societatii.
Directorul apreciaza ca astfel sansele de privatizare a societatii cresc.
La societatea comerciala Somes Dej vor fi initiate procedurile de reorganizare judiciara, a decis AGA desfasurata marti, iar presedintele Consiliului de Administratie, Gheorghe Benea, a fost mandatat sa depuna la instanta teritoriala competenta cererea de deschidere a procedurii.
Gheorghe Benea a precizat ca pentru anul viitor societatea are contracte, in special pentru export, iar pierderile de 100 miliarde lei din acest an au fost cauzate de lipsa de materii prime, precum si de numarul mare de angajati.
In primele zece luni ale acestui an, societatea Somes Dej a inregistrat pierderi de 72 de miliarde de lei, iar nivelul datoriilor a ajuns la 246 de miliarde de lei.
Directorul FPS Cluj, Sorin Nas, a declarat ca in cazul Somes Dej s-a optat pentru reorganizare si nu pentru lichidare judicara, avindu-se in vedere ca societatea are mari sanse sa fie privatizata. De Somes Dej s-au aratat interesate firmele Jakobson (Germania), Fornarolli (Italia) si Rompack International (Romania).
Societatea Somes Dej activeaza in industria celulozei, hirtiei si cartonului. Capitalul social al societatii este de 169,3 miliarde de lei, iar FPS detine 69,99 la suta din actiuni. Somes Dej are 2.300 de salariati.
Actionarii societatii Arca Botosani, producatoare de articole din cauciuc, au hotarit, marti, sa inainteze tribunalului judetean cererea de constatare a falimentului societatii.
Arca Botosani are un capital social de circa 41 miliarde lei si datorii de aproximativ 42 miliarde lei. Restructurarea sectorului minier a afectat activitatea societatii, principalul furnizor de benzi transportoare pentru industria de minerit.
Arca are 260 de salariati.
Adunarea Generala a Actionarilor de la Avicola Deva a aprobat continuarea procesului de privatizare a societatii, renuntindu-se la lichidarea acesteia.
Decizia a fost luata pentru ca societatea a inregistrat un profit din exploatare, pe primele 11 luni ale anului, de peste 800 milioane lei, la o cifra de afaceri de 32 miliarde lei. Angajatii societatii, 340 de persoane, isi vor pastra locurile de munca, iar dupa darea in folosinta a unei noi ferme vor fi create alte 20 de locuri de munca.
Ion Simion declara recent ca datoria de peste 50 miliarde de lei, pe care societatea o are catre banci si furnizorii de utilitati, poate fi acoperita de Avicola in aproximativ cinci ani, in conditiile in care la societate sint produse zilnic 90.000 de oua si zece tone de carne, cu desfacere asigurata.
Lichidarea Avicolei a fost solicitata si de principalul creditor, Fabrica de Nutreturi Combinate de la Mintia, insa reprezentantii FPS considera aceasta problema de competenta justitiei.
FPS detine 92 la suta din actiunile Avicola Deva.

Comentarii