De Business

Punem punctul pe știi

Actiunile SIF Moldova au pierdut in citeva minute 10%

marți, 28 martie 2006, 19:16
2 MIN
 Actiunile SIF Moldova au pierdut in citeva minute 10%

Bursa a inregistrat scaderi majore in timp ce Camera Deputatilor vota ordonanta privind reglementarea pragului de detinere a actiunilor SIF. Ieri, in jurul prinzului, deputatii au aprobat cu 185 de voturi „pentru“, 22 „impotriva“ si 5 abtineri, o ordonanta de guvern prin care a majorat pragul de detinere a actiunilor emise de catre societatile de investitii financiare (SIF) de la 0,1% la 1%. Camera Deputatilor a fost camera decizionala in cazul acestei ordonante, Senatul adoptind proiectul in luna octombrie a anului trecut. Informatiile privind discutarea acestei ordonante in cursul zilei de ieri de Camera Deputatilor a produs scaderi masive la bursa.
„In jurul orelor 12.30, actiunile SIF II (Moldova) erau cotate la 24.300 lei vechi. In doar citeva minute, valoarea acestora a scazut brusc cu circa 9% pina la pragul de 22.100 lei“, ne-a explicat Emanoil Iacobut, director in cadrul societatii de brokeraj H&C Securities. In acelasi timp, cele mai mari scaderi le-au inregistrat titlurile de valori ale SIF III (Transilvania) de 11,8%, de la valoarea de 22.800 lei la 20.100 si SIF IV (Muntenia), de 11,1%, de la pretul de 16.100 lei la 14.400 lei. Ulterior, dupa aproximativ jumatate de ora, actiunile celor cinci societati de investitii financiare au fost suspendate de la tranzactionare deoarece in Camera Deputatilor s-a supus la vot actul normativ cu privire la pragul de detinere la capitalul SIF-urilor.
Referitor la aceasta ordonanta, Comisia de buget, finante, banci din Camera Deputatilor a aprobat la inceputul lunii martie un amendament.
Prin acesta s-a stabilit ca orice persoana va putea detine, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre SIF in limita a maximum 1% din capitalul social al acestor societati. Persoanele care actioneaza in mod concertat sint cele care se aliaza printr-un acord expres sau tacit pentru a realiza o politica comuna in legatura cu un emitent. „De exemplu, fiecare membru al unei familii putea sa achizitioneze pina la 1% din actiunile SIF-urilor. Actul legislativ ii obliga de acum pe acestia sa detina impreuna maxim 1% din actiunile SIF, restul titlurilor de valori detinute urmind a fi instrainate in cel mult trei luni“, a detaliat Iacobut.
Brokerii ieseni considera prevederea ca fiind neconstitutionala si sustin ca aceasta va atrage scaderi masive ale actiunilor listate pe Bursa. „Nu este corect sa obligi o persoana sa vinda un bun care l-a achizitionat in conditii legale. Aceasta ordonanta va produce in urmatoarea perioada o scadere masiva a actiunilor SIF“, a incheiat Iacobut.

Comentarii