De Business

Punem punctul pe știi

Afaceri tulburi la „Ape Prut”

Subtitlu

vineri, 05 iunie 2009, 17:53
5 MIN
 Afaceri tulburi la „Ape Prut”

Un raport al Camerei de Conturi arata ca patrimoniul acestei institutii publice este administrat dupa ureche sau cu rea credinta. Un exemplu elocvent: o indiguire a Prutului, lucrare contractata de o firma, a fost ulterior incredintata si altei societati, dar contravaloarea nu a fost scazuta din devizul primeia. Intimplator sau nu, aceasta din urma firma este cea care lucreaza la constructia soselei de centura a Iasului, firma apropiata fostului partid de la guvernare. "Acestea nu sint probleme, sint doar informatii prezentate in mod bombastic", replica seful Directiei. Camera de Conturi a sesizat Parchetul. 

 

Vraiste la Directia de Ape Prut (DAP) Iasi. Asta sustin ca au gasit expertii de la Camera de Conturi in urma controlului efectuat in cadrul institutiei.

Un amplu raport semnaleaza multiple deficiente atit in ceea ce priveste evidenta contabila a situatiilor financiare ale DAP, cit si abateri legislative legate de exploatarea balastierelor fara autorizatie, deducerea nejustificata a taxei pe valoare adaugata, investitii neamortizate timp de zece ani si chiar contracte platite de doua ori pentru aceeasi lucrare.

O bagatela de 100.000 de euro

Potrivit documentului intocmit de Camera de Conturi, DAP Iasi a semnat, in toamna anului trecut, un contract de executie cu firma Lescaci Com SRL din Negresti Oas (Satu Mare) pentru indiguirea unei portiuni de pe riul Prut.

Lucrarea, evaluata la aproximativ 9 milioane lei (2,15 milioane euro), presupunea refacerea malului riului in urma calamitatilor naturale produse de inundatiile din vara anului precedent. Pe fir a fost insa introdusa mai tirziu si o alta societate, din Galati, din acest motiv o anumita portiune din lucrare fiind platita in acelasi timp ambelor firme cu suma de 100.000 euro.

"S-a constatat ca parte din lucrarile contractate au fost date spre executie in regim de urgenta antreprenorului SC Vega SRL Galati (n.r. -care construieste si soseaua de centura a orasului, firma considerata o apropiata a fostei puteri liberale), fara ca ulterior datei realizarii acestora sa fie diminuata si valoarea lucrarilor contractate initial cu SC Lescaci Com SR. Valoarea lucrarilor executate de catre SC Vega a fost inclusa si in contractul de lucrari incheiat cu SC Lescaci Com, aceasta fiind in suma totala de 421.660 lei", se specifica in raport.

In urma controlului efectuat de Camera de Conturi, suma achitata de doua ori a fost ulterior scazuta din pretul final platit societatii din Negresti Oas.

Foc de paie

Conform aceluiasi raport, DAP Iasi este acuzata ca a dedus in mod nejustificat TVA-ul aferent achizitiilor efectuate in lunile noiembrie si decembrie 2008, si care se ridica la circa 270.000 lei.

"Pentru neachitarea la termenul de scadenta a obligatiilor de plata catre bugetul statului, respectivei taxe pe valoare adaugata dedusa eronat, i s-au calculat majorari de intirziere de 0,1% pe zi, adica 17.800 lei", se precizeaza in documentul oficial al Camerei.

Cautat la sediu pentru a explica cele intimplate, directorul institutiei nu a putut fi gasit, acesta motivind ca se afla ieri in drum spre Vaslui. La discutia telefonica, Corneliu Cretu – seful DAP Iasi, a catalogat, ironic, raportul Camerei de Conturi drept "unul dintre cele mai bune din tara".

"Prejudiciul de care se spune in raport nu are caracter de prejudiciu. Era de fapt un TVA care nu am avut bani sa-l platim, dar l-am achitat pina la urma in timpul controlului. E un foc de paie si-atit", a apreciat Cretu, care ne-a recomandat ca, pentru mai multe detalii, sa luam legatura cu purtatorul de cuvint al institutiei – Dan Buruiana.

"Nu cred ca mai ajung azi la sediu. Scrieti-mi intrebarile pe mail si le voi directiona colegilor de la serviciul juridic. O sa incerc sa urgentez raspunsurile", a mentionat Buruiana. Pina la inchiderea editiei, reprezentantii DAP nu au mai oferit insa nici o explicatie.

Balast, la negru

Potrivit documentului Camerei de Conturi, DAP Iasi se face responsabila de faptul ca nu a urmarit activitatea de exploatare a balastierelor incredintata anumitor companii, in unele cazuri fiind extrasa o cantitate mai mare de nisipuri din riu decit prevedea autorizatia de gospodarire a apelor.

"Urmare a centralizarii datelor, s-a constatat ca in perioada 2007-2008 au fost extrase agregate minerale de riu fara autorizatii (n.r. – fara avizul de la Agentia de Mediu sau Garda de Mediu) in cantitate totala de peste 737.000 metri cubi, respectiv 41,18% din totalul cantitatilor extrase pe total Directie", se puncteaza in raport.

Conducerea DAP sustine insa ca in responsabilitatea institutiei nu se regasesc astfel de sarcini. "Noi nu avem competente sa controlam Garda de Mediu sa vedem de ce nu e dat avizul de mediu. Acestea nu sint probleme, sint doar informatii prezentate in mod bombastic. Fondul nu are absolut nici o problema. Nu reglementam noi resursele minerale. Pe noi ne intereseaza doar sa nu fie facute modificari ale cursului de apa", a replicat Cretu, care a adaugat ca a contestat in instanta decizia de sesizare inaintata la Parchet pe numele DAP Iasi.

Totusi, in documentul Camerei de Conturi se subliniaza ca DAP Iasi trebuia sa se asigure ca firmele care au concesionat perimetrele de exploatare aveau acordul celorlalte autoritati de mediu.

Veriga lipsa

Potrivit documentului Camerei de Conturi, o serie de nereguli au fost descoperite si in privinta modului de receptie a investitiilor. "S-au identificat investitii in curs in valoare de peste un milion lei pentru care nu exista o situatie clara, in sensul ca la unele obiective lucrarile sint finalizate partial si date in exploatare din perioada anilor 1998-1999", se subliniaza in raport.

Conform aceluiasi document, deficientele economico-financiare intilnite la DAP Iasi ar putea avea drept cauza si faptul ca institutia nu mai beneficiaza de servicii de audit intern inca din 2007.

"La nivelul institutiei nu a fost instituit cadrul organizatoric si functional necesar desfasurarii activitatii de audit public intern, postul de auditor public intern existent in organigrama si statutul de functii legal aprobat nefiind scos la concurs", se motiveaza in raport.

Oficialii DAP condisera insa ca evaluarea facuta de Camera de Conturi este "pompieristica". "Informatiile sint prezentate de o maniera care nu este pe intelesul tuturor, si nici al meu chiar", a concluzionat directorul Corneliu Cretu.

Comentarii