De Business

Punem punctul pe știi

Amenzi de pina la 1.000 de lei pentru contribuabilii care nu au depus declaratia unica

vineri, 25 februarie 2011, 18:23
2 MIN
 Amenzi de pina la 1.000 de lei pentru contribuabilii care nu au depus declaratia unica

Aproximativ 73% dintre agentii economici depusesera pina ieri la prima ora declaratia unica obligatorie 112. Potrivit ultimelor date centralizate de catre Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, din numarul total de 15.737 de contribuabili, care au datoria sa completeze si sa depuna documentul mentionat, 11.448 se achitasera de obligatie.

"Cifrele sint aferente declaratiilor depuse la ghisee. Nu avem inca o centralizare a celor depuse online. Din cele inregistrate la ghiseu, 1.264 de declaratii au fost declarate invalide. Contribuabilii au fost informati cu privire la greselile realizate, au fost rugati sa indrepte erorile si sa depuna din nou declaratia. Estimam ca pina la inchiderea progamului sa ajungem la o rata a depunerilor de peste 85%“, a precizat Maria Taran, purtator de cuvint al DGFPJ Iasi.

Pentru a fluidiza activitatea de preluare a declaratiilor, institutia a avut deschise 17 ghisee, fiind transferati oameni si de la alte birouri. Reprezentantii Fiscului sustin ca cei care nu au depus declaratiile la timp risca amenzi intre 500 si 1.000 de lei la persoanele fizice si intre 1.000 si 5.000 de lei persoanele juridice.

Semnatura digitala costa pina la 66 euro

Introducerea formularului unic 112 a avut drept scop renuntarea la declaratiile privind evidenta nominala ce trebuiau depuse la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Judeteana de Pensii si la Casa Nationala de Pensii. Pina pe data de 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular atit online cit si la ghiseu.

Dupa aceasta data, depunerea se va putea face numai online. Pentru ca aceste documente sa fie inregistrate in format electronic, comerciantii trebuie sa obtina un certificat care sa permita semnatura digitala. Costurile lui variaza intre 47 de euro si 66 de euro fara TVA, iar valabilitatea este un an.

Pentru obtinerea semnaturii digitale, primul pas pe care trebuie sa-l faca contribuabilul este sa inregistreze o cerere pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Pentru aceasta este nevoie de: Formularul 150 "Cerere pentru utilizarea unui certificat", documentul de identitate al titularului, in original si copie, imputernicirea din care sa rezulte persoana autorizata sa semneze declaratiile fiscale si copie plus original dupa codul de inregistrare fiscala.

Trei vinzatori

Dupa ce acest pas a fost facut, este necesar ca agentii economici sa apeleze la singurii trei furnizori acreditati la nivel national, si anume la Cert Sign (www.certsign.ro), Digi Sign (www.digisign.ro) si Trans Sped (www.transsped.ro).

Pe site-urile mentionate contribuabilii gasesc formulare standardizate, care odata completate sint trimise firmelor pentru solicitarea certificatelor si apoi informati care sint pasii care trebuie urmati.

Actele necesare pentru obtinerea certificatului sint: cererea de emitere a certificatului digital, declaratia primita pe e-mail, ca urmare a completarii formularului on-line, copii xerox si legalizate la notar dupa actul de identitate si certificatul de inregistrare al societatii comerciale.

Se cere contractul primit pe mail tiparit in doua exemplare si semnat sI, optional, un document stampilat semnat si datat in original de catre reprezentantul legal al societatii prin care se atesta calitatea de angajat/colaborator/etc. in cadrul entitatii care cere emiterea unui certificat.

Comentarii