De Business

Punem punctul pe știi

Bomba toxica in curtea Avicola

duminică, 28 martie 2010, 17:57
4 MIN
 Bomba toxica in curtea Avicola

Liderul de sindicat de aici sustine ca societatea a fabricat faina proteica periculoasa, fara sa aiba avizele necesare. Faina de cadavre, care trebuia incinerata la firme specializate, a fost vinduta ulterior ca "mincare pentru porci". Mai mult, reprezentantul angajatilor mai sustine ca filtrele utilajului care fabrica produsul sint uzate si din aceasta cauza substante toxice degajate ajung in aer. Mai multi ieseni s-au plins de gazele emanate in zona in ultima vreme. 

 

Liderul de Sindicat de la Avicola SA Iasi acuza conducerea societatii ca a produs faina proteica fara a avea avizele necesare. Paul Patras sustine ca, in urma procesul de fabricatie, in aer au fost degajate substante periculoase. In plus, oamenii din zona au reclamat adesea mirosul apasator.

Patras mai afirma ca o parte din faina produsa din cadavrele si resturile ramase de la pui a fost vinduta taranilor din zona pe post de "hrana la porci". Toate resturile ar fi trebuit sa ajunga la Protan Roman, firma ce se ocupa cu colectarea si tratarea reziduurilor. In decembrie anul trecut Garda de Mediu a controlat societatea si a aplicat o amenda de 25.000 de lei.

Timp de trei zile, reporterii "Ziarului de Iasi" au incercat sa il contacteze pe Corneliu Rosu, directorul Avicola SA Iasi, dar acesta nu a fost gasit pentru a comenta acuzatiile liderului de sindicat.

Liderul de sindicat spune ca se lucra noaptea

Liderul de sindicat a formulat acuzatiile prin intermediul unei scrisori, ce a fost transmisa "Ziarului de Iasi". In epistola, Patras sustine ca firma Avicola, ce este controlata de europarlamentarul si patronul clubului de fotbal Steaua,  nu are avizul Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi pentru utilizarea distructorului (n.r.-macina deseurile) din cadrul abatorului de la Tirgu Frumos de trei ani. Utilajul a fost, insa, folosit pina la finele anului trecut cind firma a ramas fara materie prima.

"Conform planului de privatizare distructorul din abator trebuia modernizat. Nu au investit nici un leu si au continuat sa il foloseasca. De aceea nici nu au avizele necesare. Filtrele sint foarte uzate, iar toate substantele toxice degajate ajung in aer. Mai grav este ca puiul este purtator al virusului salmonela, iar o parte din faina aceea este vinduta pe post de hrana la porci. Au facut faina proteica pina anul trecut cind nu au mai avut oase, mate, pene si cadavre. Din 4-5 tone de faina proteica facuta pe zi, o tona doua o mai puneau deoparte si o vindeau la negru. In ultima perioada au produs mai putin ca nu mai aveau din ce", ne-a declarat liderul de sindicat.

Acesta a adaugat ca mirosurile insuportabile se simteau foarte puternic noaptea. "Numai noaptea bagau distructorul in priza, ziua puteau fi prinsi. Chiar inainte sa vina Garda de Mediu in control, anul trecut, in decembrie au sudat usile la abator unde este distructorul sa para ca nu este folosit cu toate ca nu era asa", a completat Patras.

Reporterii Ziarului de Iasi l-au contactat telefonic in nenumarate rinduri, timp de trei zile, pe Corneliu Rosu, directorul Avicola SA Iasi pentru a prezenta un punct de vedere oficial, dar acesta nu a raspus la telefon.

Ce spun autoritatile

Reprezentantii DSVSA nu sint straini de situatie. "Nu au autorizatie pentru producerea fainii proteice, dar distructorul functioneaza ca si un utilaj oarecare. Au contract cu Protanul si toate deseurile ajung acolo. Dar cu ajutorul distructorului mai reduc volumul de deseuri pentru ca au o masa lichida foarte mare si implicit cheltuielile sint mari", a fost pozitia lui Constatin Platon, medic veterinar in cadrul DSVSA Iasi.

Contactat telefonic, Mircea Susnea, directorul coordonator DSVSA Iasi a avut o avut o pozitie mult mai transanta. "Daca Avicola nu are autorizatie pentru folosirea distructorului, atunci nu au voie sa-l foloseasca. Cu atit mai grav daca si vind aceasta faina. Stiti cum sint agentii economici: nu conteaza de unde ies banii, numai sa iasa. Vom demara o ancheta in cel mai scurt timp posibil pentru a vedea daca cele sesizate se confirma. Este foarte grav daca faina se comercializeza pentru ca astfel se transmite salmonela", a punctat Susnea.

La rindul lor, comisarii Garzii de Mediu sustin ca vor demara un control la societatea Avicola. "Stiu ca au o problema cu reziduurile. Anul trecut s-a efectuat un control si le-am aplicat o amenda de 25.000 de lei pentru ca am gasit in statia de epurare a ApaVital singe, pene si alte lucruri. Aveau distructorul sudat atunci. L-am desigilat si l-am sigilat din nou. Vom demara un control saptamina viitoare sa vedem daca sigiliul pus de noi a fost rupt", a declarat Constantin Vlonga, director coordonator Garda de Mediu Iasi.

Comentarii