De Business

Punem punctul pe știi

Campanie de stringere a deseurilor electrocasnice

vineri, 26 octombrie 2007, 18:14
3 MIN
 Campanie de stringere a deseurilor electrocasnice

Ministerul Mediului a creat un site special pentru campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice care va avea loc pe 3 noiembrie.

Astfel, fiecare persoana care detine in casa aparatura veche nefunctionala, si nu stie cum poate scapa de ea, poate consulta pagina de internet a institutiei la adresa www.mmediu.ro/ deseurielectrice.htm.

La Iasi, colectarea selectiva a deseurilor este abia la inceput. Singurul punct de stringere a deseurilor electronice functioneaza in cadrul varsatoarei de la Tomesti.

Totodata, campaniile organizate periodic de Salubris in cartiere pentru stringerea acestui tip de deseuri au avut doar un succes modest.

25 de grame de deseuri strinse de fiecare iesean

Conform metodologiei propuse de ministerul de resort, in prima simbata din luna viitoare cetatenii care au in locuinta frigidere stricate, componente de calculatoare, masini de spalat uzate sau televizoare demontate si doresc sa le elimine din casa, le vor putea depune in fata blocului. De aici, resturile electronice vor fi strinse de angajatii Salubris care le vor transporta ulterior in locurile special amenajate in acest sens. De acolo, producatorii le vor prelua si le vor transporta pina la firmele de tratare si reciclare.

„Am avut o discutie cu conducerea Salubris in acest sens si am stabilit impreuna o strategie comuna de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. In acea zi, vor exista mai multe puncte de colectare, pe unde Salubris va trece de doua ori. Deocamdata acestea nu ne-au fost inca prezentate foarte exact", a declarat Danut Pirchiu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi.

Seful institutiei a mai precizat ca programul de colectare a deseurilor electrocasnice ce se va derula la Iasi face parte dintr-o campanie derulata la nivel national in toate orasele de peste 20.000 de locuitori.

Conform angajamentelor asumate de tara noastra in procesul de aderare la Uniunea Europeana, pina la sfirsitul acestui an trebuie strinse, in medie, aproximativ trei kilograme de deseuri de echipamente electronice si electrocasnice pe cap de locuitor.

„De exemplu, anul trecut, s-au strins la nivelul judetului nostru aproximativ 12 tone de deseuri electronice. Anul acesta, pina la sfirsitul lunii septembrie cantitatea colectata se ridica la circa 20 de tone. Facem eforturi comune pentru a fi in grafic", a mentionat Pirchiu.

Practic, in cele 9 luni scurse de la inceputul anului, la Iasi au fost strinse doar aproximativ 25 de grame de deseuri pe cap de locuitor.

O baterie polueaza 500 litri de apa

Tot pe pagina de internet a Ministerului Mediului, cei interesati pot afla de la autoritatile in domeniu care sint consecintele depozitarii necontrolate a deseurilor de echipamente electronice. De exemplu, inspectorii de mediu atrag atentia asupra faptului ca tubul catodic al unui televizor polueaza 50 de metri patrati de sol timp de 30 de ani, iar daca acesta este reciclat, din el se pot obtine doua kilograme de plumb.

In acelasi timp, mercurul continut intr-o simpla baterie de ceas poate polua 500 de litri de apa sau un metru patrat de sol pe o perioada de 50 de ani. „Bateriile portabile contin metale grele precum mercur, nichel, plumb, cadmiu sau litiu care se scurg in sol si ajung in pinza freatica. Aceste metale pot provoca alergii, sterilitate, pierderi de memorie, boli de inima si cancer", se precizeaza pe pagina de internet a institutiei.

In prezent, Salubris deruleaza un proiect-pilot in de colectare selectiva a gunoaielor de care beneficiaza insa numai o mica parte din locuitorii orasului. Concret, in unele zone din municipiu au fost amplasate euro-containere de diferite culori unde pot fi aruncate deseurile. Cele galbene sint pentru ambalajele din plastic, iar cele albastre pentru hirtie.

De asemenea, locatarii au la dispozitie si containere normale pentru aruncarea deseurilor care nu se incadreaza in cele doua categorii mentionate mai sus. Dupa cum apreciaza oficialii Salubris, proiectul urmeaza insa sa fie extins la nivelul intregului oras. Lucrurile nu merg insa ca pe roate intrucit, dupa cum sustin reprezentantii autoritatilor locale, cetatenii nu folosesc separat pubelele ecologice.

Astfel, in cadrul programului de colectare selectiva a deseurilor, doar aproximativ 5% din gunoaie sint reprezentate de ambalajele PET si doar 4% de hirtie.

Comentarii