De Business

Punem punctul pe știi

Cat costa un concediu cu rucsacul

duminică, 29 iulie 2012, 20:23
4 MIN
 Cat costa un concediu cu rucsacul

Hotelurile pot fi inlocuite cu usurinta de cei care pleaca in concediu cu un cort, iar paturile cu saci de dormit. Persoanele care sunt dornice de aventura se pot indrepta catre o drumetie cu rucsacul in spate, fie ca aleg marea sau muntele.

Un sac de dormit poate fi mai scump decat un cort

Reporterii de la „Ziarul de Iasi" au studiat magazinele in care se comercializeaza produse speciale pentru drumetii cu cortul. Persoanele care dau hotelul pe camping trebuie sa stie ca exista cateva lucruri indispensabile in acest caz: cortul, sacii de dormit, bocancii, in cazul in care aleg drumetii pe munte, o harta, lanterna si busola. In Decathlon, de exemplu, un cort conceput pentru alpinism itinerant in munti inalti, pentru orice conditii meteorologice in care incap doua persoane poate costa 1.049 de lei. Unul mai mare, de trei persoane poate ajunge pana la 1.509 lei. Pretul pentru un sac de dormit calduros poate varia intre 1.139 si 1.799 de lei. Rucsacul este indispensabil atunci cand cineva pleaca la munte cu cortul, insa marimea acestuia variaza in functie de mijlocul de transport ales: masina personala, tren, autocar sau maxi-taxi. Astfel, cel mai ieftin rucsac in Decathlon costa 99,90 de lei, iar cel mai scump 459 de lei. Incaltamintea este si ea importanta, intrucat pe munte drumurile pot fi accidentate, asa ca e indicat sa alegeti o pereche de bocanci rezistenta. Cei mai ieftini bocanci din Decathlon sunt la pretul de 79,90 de lei, insa pretul poate ajunge pana la 449 de lei, daca sunt mai rezistenti.

Pana la 600 de lei, o pereche de bocanci

Unii dintre turisti prefera aerosolii de la mare, asa ca vor avea nevoie de o saltea gonflabila. Pretul uneia variaza intre 64,90 si 549 de lei, in functie de marime. Salteaua poate fi folosita si pentru dormitul in cort, daca ati uitat sacul de dormit acasa. Cei mai pretentiosi dintre turisti pot opta chiar si pentru un hamac special realizat pentru drumetii, ce costa 139 de lei. Pe soseaua Arcu, in luna mai s-a deschis Craimont, un magazin specializat pe echipamente pentru iubitorii de aventura montana. Preturile sunt mai mici decat in Decathlon, iar iesenii pot gasi aici toate obiectele necesare pentru cateva zile chiar in inima padurilor din munti: corturi, saci de dormit, rucsacuri, bocanci, imbracaminte de munte, dar si produse pentru litoral. In aceasta perioada, clientii pot beneficia de reduceri si promotii. La orice pereche de bocanci cumparata, la maxim doua perechi de sosete este reducere de 50%. Oferta pentru camping poate fi si ea interesanta. La achizitionarea unui cort si a unui sac de dormit, cumparatorii au reducere de 50 de lei, iar la procurarea unui cort si a doi saci de dormit, discountul este de 100 de lei. „Un cort bun, de doua persoane si care rezista la intemperii poate costa incepand de la 270 de lei, pana la peste 370 de lei, iar pretul pentru un cort de patru persoane poate fi de peste 400 de lei. Este indicat ca pentru drumetii sa fie achizitionat un cort in care cineva sa poata sta pe un scaunel fara a atinge partea de sus, adica inaltimea cortului sa fie de 1,20 metri. In functie de gradul de confort termic, un sac usor de dormit cu o fibra speciala ajunge la 209 lei. Unii dintre saci pot fi uniti, intrucat au fermoare pe margini. Pe jos e indicat sa se puna o saltea izolatoare cu polifoam sau izopren. O asemenea saltea costa aproximativ 35 de lei", a precizat Catalina Puiu, consultant de vanzari la Craimont. In acest magazin, preturile pentru bocanci incep de la 200, 260 de lei si ajung pana la 600 de lei pentru cei mai rezistenti. „La mare e indicat sa se aseze cortul undeva la umbra. Clientii isi pot cumpara de la noi si o saltea gonflabila care poate costa in jur de 150 de lei. In general, bocancii, corturile si alte obiecte pentru drumetii reprezinta investitii pe termen lung", a mai precizat Catalina Puiu. Tot pe Strada Arcu, iesenii pasionati de pescuit pot gasi magazinul „Fir intins". Aici exista o gama variata de undite, dar si alte obiecte necesare pescuitului. Cea mai ieftina undita costa 12 lei. „Sunt pescari adevarati care vin periodic aici si cumpara, dar exista si oameni care pleaca in concediu si vor o undita sa pescuiasca de placere", a precizat Aurica Arnautu, vanzatoare la magazinul „Fir intins".

„Daca pleaca pe cont propriu, isi asuma riscuri"

Specialistii in domeniul turismului recomanda celor care pleaca in concediu sa apeleze la agentiile de turism pentru a evita eventualele neplaceri. „O agentie de turism are automat autorizatie in domeniu, iar daca cineva pleaca pe cont propriu, atunci isi asuma eventualele riscuri. Daca cineva pleaca cu masina, vede o poienita si decide sa se opreasca acolo pentru a-si intinde cortul, atunci va fi responsabil daca se intampla ceva, mai ales in zonele montane. In schimb, daca oamenii aleg sa plece in vacanta prin agentiile de turism, atunci pretul de cazare este mai mic decat daca s-ar duce direct acolo unde se inchiriaza locuri pentru camping. Exista si posibilitatea ca cineva sa aleaga sa stea la cineva in curte si atunci poate plati cu 20 de lei mai putin pe noapte, dar iarasi, respectiva persoana isi asuma riscurile pentru ca proprietarul locului nu are autorizatie", a declarat Aurelian Albut, consilier in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Comentarii