De Business

Punem punctul pe știi

Cat ne costa un picnic

vineri, 20 iulie 2012, 20:58
2 MIN
 Cat ne costa un picnic

Ieseni, aveti grija de unde cumparati carne pe vreme de canicula. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare (DSV) si Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) recomanda ca aceasta sa fie achizitionata din locuri special amenajate, in care sa fie pastrata in conditii regulamentare. Clientii pot alege tipuri de carne din macelarii, supermaketuri, magazine de cartier sau pot cumpara direct de la producatori.

Reporterii de la „Ziarul de Iasi" au mers in mai multe locuri din care puteti achizitiona carne. In supermaketuri exista diferite promotii, in special la pasta de mici. Aceasta poate costa intre 9,99 si 12,49 de lei kilogramul, in functie de firma, dar si de componenta amestecului.

Cei care doresc un pui grill vor plati intre 8,99 lei la Billa si 9,39 de lei kilogramul in Kaufland. De la Billa, clientii pot cumpara o tava pentru gratar la pretul de 14,49 lei kilogramul. Aceasta contine mici, pulpa de porc si carnati. Cei care doresc sa guste din pulpe superioare de curcan, le pot achizitiona la pretul de 19,99 lei kilogramul. In Carrefour, clientii pot alege pulpe de pui dezosate marinate daca nu doresc sa o pregateasca singuri. Pentru un kilogram vor plati 17,49 lei.

„In aceasta perioada e indicat sa se consume carne cu cat mai putina grasime. Carnea de pui este foarte buna de exemplu, dar trebuie combinata cu cat mai multe fructe si legume de sezon. In supermarketuri carnea este controlata si este conforma tuturor standardelor, dar exista oameni care prefera sa mearga sa cumpere de la tara. In acest caz, clientii o fac pe propria raspundere. Depinde de gusturile fiecaruia", a precizat Gabriel Ciobanu, purtatorul de cuvant al DSV.

In Alexandru, la Zootehnica, kilogramul de pui grill costa 9,60 lei, iar pieptul de pui dezosat 17,50 lei kilogramul. Ceafa de porc dezosata se gaseste aici la 23 de lei kilogramul. In aceeasi zona, la producatorul Penes, pieptul de pui dezosat este mai scump si ajunge la pretul de 30,5 lei kilogramul. Pulpele inferioare de pui costa 14 lei kilogramul.

Clientii se indreapta aici atat spre carne pui, cat si spre cea de porc. „Cel mai bine este sa se cumpere carne din magazinele specializate, acolo unde sunt intrunite toate conditiile necesare. Cumparatorii trebuie sa fie atenti la magazinele mai mici, de cartier in care lazile frigorifice nu reusesc sa faca fata sau nu au o capacitate suficienta. Oamenii trebuie neaparat sa citeasca pe eticheta data la care produsul expira. Noi inca facem controale in acest sens, pentru ca temperaturile de afara sunt foarte mari si trebuie sa verificam daca produsele din carne sunt pastrate si vandute in conditii corespunzatoare. Recent am fost in pietele agroalimentare", a declarat Daniel Piftor, seful CJPC.

Comentarii