De Business

Punem punctul pe știi

Ce afaceri pun pe picioare tinerii din Iasi cu ajutorul de 10.000 euro de la stat

miercuri, 27 aprilie 2011, 10:38
3 MIN
 Ce afaceri pun pe picioare tinerii din Iasi cu ajutorul de 10.000 euro de la stat
Sotii Florin si Geanina Cirlig

Unul dintre cei doi tineri ieseni selectati sa primeasca sprijinul de 10.000 de euro din partea statului isi va deschide un internet cafe-lunch, iar celalalt va livra si monta panouri solare. Ei si-au infiintat firme SRL-D si au fost alesi in prima serie de 70 de intreprinzatori care au semnat sau urmeaza sa parafeze contractele de finantare cu statul. Cu banii obtinuti de la familie si cunostinte, Florin si Geanina Cirlig din Holboca s-au gindit sa deschida un internet cafe modern, unde clientii sa si manince cite ceva. Valoarea proiectului este de 20.000 de euro, din care jumatate ii da statul. Ideea a pornit de la o pasiune a lui Florin, barbatul fiind impatimit al jocurilor pe calculator. „Ideea pe care o avem noi nu exista decit in tarile dezvoltate. Dorim sa inchiriem un spatiu mare si il vom utila cu plasme, console, canapele si mese unde se vor servi bauturi si mincaruri. Va fi o sala moderna si echipata dupa ultimele standarde. Ideea functioneaza foarte bine in China, Japonia si in Statele Unite ale Americii. De asemenea, dorim sa organizam jocuri pe calculator, chiar cite doua sau trei pe an. Si eu am participat la jocuri si stiu cum este, chiar am cistigat", spune cu entuziasm Florin. Sotia, cea care detine societatea PC Galaxy RO si a avut norocul sa fie selectata pentru finantare, spune ca proiectul prevede achizitia mai multor echipamente. „Matematic, am calculat ca vom cheltui 7.000 de lei pe mobilier, 50.000 pe 21 de calculatoare performante, trei plasme – 3.600 lei, pe reteaua de cabluri – 3.500 lei si 2.200 lei pe console. De asemenea, vom cheltui 8.000 de lei pe sistemul de operare Windows, alti 5.300 pe licentele softului si 2.100 pe licenta jocurilor si 1.400 lei pe pachetul Office, adica programele Word, Excel si altele", a precizat Geanina Cirlig. Insa, desi au reusit sa obtina finantarea, cei doi nu gasesc un spatiu de inchiriat la un pret rezonabil. „Am gasit in mai multe locuri din oras, dar sint prea scumpe. Am gasit cu 18 euro pe metrul patrat, dar nu pot sa dau 4.000 de euro dintr-o data ca avans si garantie. Cautam un spatiu in Podu Ros, la un pret de aproximativ 10 euro pe metrul patrat, chiar mai jos", a adaugat Florin.

Ionut Adrian Bologa

Celalalt intreprinzator care a avut noroc sa fie selectat printre primii in cadrul programului doreste sa proiecteze si sa livreze instalatii bazate pe panouri solare. Ionut Adrian Bologa a cerut 5.000 de euro de la parinti si vrea sa se apuce de treaba cit de curind. „Inca nu am fost sa semnez contractul cu statul, dar o voi face zilele urmatoare. Proiectul meu are o valoare totala de 10.000 de euro, din care jumatate ii iau de la stat. Imediat dupa ce semnez contractul, voi incepe sa achizitionez utilajele de firma de la Bosch si Dedeman. Pentru succesul afacerii mele ma bazez pe faptul ca intentionez sa introduc in Romania o serie de produse in premiera, care vor fi utile celor care stau la case, dar si pentru cei de la bloc", a precizat intreprinzatorul. Acesta a adaugat ca banii sint putini, motiv pentru care ii va folosi cu chibzuinta. „Mi-ar mai fi trebuit niste bani pentru realizarea unui site profesionist. In prima faza, m-am gindit sa angajez doi oameni, pe care ii am deja. Am mai lucrat cu ei si sint profesionisti", a mai adaugat Ionut Adrian. Tinarul spune ca i-a fost destul de greu sa aplice pentru acest program.

„Completarea pe site s-a facut greoi si am reusit apelind la o cunostinta. Ma astept la greutati si in perioada urmatoare, mai ales ca procedurile de plata a utilajelor pe care le voi lua sint mai delicate", a conchis ieseanul de 31 de ani.

Comentarii