De Business

Punem punctul pe știi

Ce fonduri s-au alocat pentru sprijinirea IMM-urilor

marți, 04 decembrie 2007, 20:06
2 MIN
 Ce fonduri s-au alocat pentru sprijinirea IMM-urilor

Micii intreprinzatori ar putea cheltui anul viitor aproximativ 100 milioane RON. Suma urmeaza sa fie alocata de stat prin intermediul Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MICTPL) pentru a sustine astfel planurile de afaceri ale firmelor care aplica pentru unul sau mai multe dintre programele de finantare propuse.

Potrivit ghidului surselor de finantare pentru IMM-uri, postat de pagina de internet a ministerului de resort, companiile vor avea la dispozitie incepind de anul viitor 12 programe nationale prin intermediul carora ar putea obtine fonduri nerambursabile de la bugetul de stat.

„Le recomandam micilor intreprinzatori sa consulte programele care vor sta la dispozitia lor pentru a-si pregati in acest fel din timp proiectele cu care vor aplica ulterior. Adresa de web pe care o pot consulta este www.animmc.ro, dar in curind vom primi ghidul si in format scriptic. El va putea fi ridicat gratuit de la sediul nostru", a declarat Sorina Giosanu, directorul executiv de la Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Iasi.

Conform strategiei propuse de ministerul de resort, cele mai multe fonduri sint alocate programelor care vizeaza dezvoltarea si modernizarea activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, precum si cele care au ca scop infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii. Pentru astfel de proiecte, MICTPL a stabilit ca ar putea aloca fiecarui program sume cuprinse intre 25-30 milioane RON la nivel national. „Obiectivul programului este acela de a sprijini operatorii economici prin facilitarea accesului la achizitionarea de masini, utilaje si instalatii de lucru moderne", a mentionat Giosanu.

Un alt program al carui buget previzionat de minister este destul de consistent este cel care prevede ajutoare pentru firmele care reinvestesc profitul obtinut. La acest capitol, IMM-urile din tara ar putea cheltui in total circa 20 milioane RON. „Alocatia financiara nerambursabila se aloca aici pentru toate sectoarele de activitate exceptind domeniile agricultura, vinatoare, silvicultura, pescuitul si piscicultura, industria extractiva, transport, depozitare si comunicatii si invatamint", a specificat Giosanu.

Potrivit ghidului de finantare propus de minister, programul ce are ca scop sustinerea accesului IMM-urilor la serviciile de instruire si consultanta ar putea beneficia de o suma totala de sase milioane RON la nivel national, in timp ce intreprinzatorii care intentioneaza sa dezvolte mestesului si artizanatul ar putea obtine fonduri in valoare totala de patru milioane RON.

„Conditia pentru ca cei din urma sa devina elegibile este sa realizeze o cifra de afaceri anuala neta de pina la 50 milioane euro, echivalent in lei, si au ca obiect de activitate productia si comercializarea produselor care pastreaza specificul executiei manuale, adica asa numitele «hand-made»", a completat sefa OTIMMC.

In cadrul schemei MICTPL vor fi finantate totodata programele pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in rindul femeilor manager, tirgurile si incubatoarele de afaceri. Pentru aceste obiective, sumele alocate variaza intre 1,5-2 milioane RON.

Comentarii