De Business

Punem punctul pe știi

Ce masuri anticriza vor lua managerii ieseni in a doua parte a anului

duminică, 02 august 2009, 16:54
2 MIN
 Ce masuri anticriza vor lua managerii ieseni in a doua parte a anului

Managerii firmelor iesene isi propun sa reduca investitiile pina la finele anului in curs ca si masura principala in combaterea efectelor crizei economico-financiare.

Potrivit unui studiu realizat de firma Fast Training Consulting, la cererea societatii Daris Consulting, in rindul a 128 de intreprinderi mijlocii si mari din judet, 30,5% dintre respondenti au declarat ca ajustarea planurilor de investitii reprezinta una dintre prioritatile luate in calcul pina in luna decembrie a acestui an.

Trebuie precizat faptul ca, din totalul celor care au raspuns la intrebarea de mai sus, doar 10,9% au plasat pe locul I in topul solutiilor alese diminuarea volumului investitional, 8,6 procente pe locul II, 3,9% pe locurile III si IV si 3,1% pe locul V al clasamentului. Acelasi studiu, ce a avut ca tema "Efectele crizei economice la nivelul firmelor mijlocii si mari din Iasi, la nivelul semestrului I din 2009", arata ca 28,1% dintre companiile incluse in sondaj intentioneaza sa reduca in a doua parte a anului cheltuielile cu telefonul de serviciu si a altor utilitati pentru angajati.

Totodata, 27,3% dintre manageri considera ca reducerea cheltuielilor cu benzina si a altor materiale consumabile reprezinta o alta varianta care ar putea conduce la depasirea momentelor dificile in cadrul firmei. Diminuarea costurilor de marketing si promovare reprezinta optiunea a 26,6% dintre respondenti, in timp ce reducerea numarului de personal productiv poate reprezenta o solutie doar pentru 16,4% dintre cei intervievati.

Managerii societatilor din Iasi au avut de ales din sondaj aproximativ 30 de posibile masuri anti-criza ce ar putea fi adoptate pina la sfirsitul anului in curs, printre care se numara ajustarea preturilor, renegocierea contractelor de distributie, plata cu intirziere a salariilor, reducerea salariilor personalului administrativ si productiv, trimiterea angajatilor in somaj tehnic, renegocierea contractelor de imprumut cu bancile sau alte institutii financiare, vinzarea de active si reducerea programului de lucru insa, de cele mai multe ori, astfel de variante nu au fost mentionate in topul preferintelor angajatorilor.

Principalele cinci masuri anti-criza implementate deja in prima jumatate a anului de catre managerii ieseni au vizat reducerea numarului de personal productiv in 35,2% din cazuri, reducerea cheltuielilor cu telefonul si ale altor utilitati in 42,2% din situatii, ajustarea planurilor de investitii pentru anul in curs (32,8%), reducerea cheltuielilor de marketing/ promovare (28,9%) si ajustarea preturilor prin reducerea lor pentru 25,8% dintre respondenti. Rezultatele complete ale cercetarii pot fi gasite pe site-ul www.daris.ro.

Studiul a fost realizat pe 128 de firme care au sediul social in Iasi, cu o cifra de afaceri de peste 150.000 de euro la nivelul anului 2008 si cu un numar mediu de salariati mai mare de 9. Marja de eroare admisa este de plus/minus 6% si este garantata cu o probabilitate de 95%.

Comentarii