De Business

Punem punctul pe știi

Ce victime a mai facut creditul „teapa”

miercuri, 22 iulie 2009, 18:56
4 MIN
 Ce victime a mai facut creditul „teapa”

Cazul prezentat ieri de "Ziarul de Iasi", in care se atragea atentia asupra pericolelor ce se pot ascunde in spatele dobinzilor promotionale la credite, a facut vilva printre clientii bancilor comerciale.

In povestea lui Teodor S, care s-a trezit la numai un an de la contractarea unui imprumut imobiliar de la Banca Comerciala Romana (BCR) cu o dobinda majorata cu 61% si implicit o rata crescuta de la 422 euro la 590 euro, s-au regasit tot mai multi ieseni. Dupa cum au sesizat acestia, "dobinda de referinta variabila, afisata la sediile BCR" ce este mentionata in contractele standard de creditare i-a adus la disperare pe unii dintre ei, deoarece modul de determinare al variabilei se stabileste exclusiv de catre banca.

Cu alte cuvinte, persoanele care au contractat imprumuturile se pling ca dobinda nu este legata de un indicator independent, stabilit de o entitate distincta cum ar fi de exemplu BNR sau Banca Centrala Europeana, fiind astfel la discretia institutiei financiare.

"Exact asa am patit si noi. Am semnat pentru o dobinda fixa in primul an de 6,4% (n.r. – in mai 2008) si apoi variabila. Cind am intrebat la cit poate sa ajunga rata in cel de-al doilea an mi s-a spus ca va creste cu o suma cuprinsa intre 10-20 euro. Dar nu a fost deloc asa. Am pornit de la o rata de 344 euro si am ajuns in iulie anul acesta la 432 euro, adica aproape 90 de euro in plus. Unde mai pui ca majorarea a fost insotita si de cresterea cursului valutar. Nici macar nu am fost anuntati in scris ca s-a majorat dobinda in halul acesta", a declarat Alina Bucur, al carei sot a luat un imprumut de 44.000 euro de la BCR.

Lovitura din portofel

Ieseanca a povestit ca, in prezent, costul lunar pe care trebuie sa il suporte cu rata bancara acopera aproape in totalitate veniturile familiei sale in conditiile in care cistigurile salariale ale celor doi soti au fost diminuate de catre angajatori pe fondul crizei economice.

"Anul trecut rata reprezenta circa 60% din veniturile noastre, iar acum se ridica la vreo 96% din total. Avem noroc ca ne mai ajuta parintii cu cite 1.000 de lei pe luna ca sa putem sa traim si noi cit de cit avind in vedere ca avem si un copil. Daca nu ar fi ei, nu cred ca am mai putea plati", a completat femeia.

Sotii Bucur sustin ca au adus la cunostinta reprezentantilor BCR situatia actuala a veniturilor familiei insa nu au primit un raspuns satisfacator din punctul lor de vedere. "Mi-au propus varianta refinantarii, in sensul ca am putea prelungi perioada de creditare de la 30 la 40 de ani, iar rata sa fie astfel diminuata cu vreo 40 de euro pe luna. In conditiile in care sotul meu are deja virsta de 36 de ani, iar tatal meu – celalalt contractant, 68 de ani, nu am putut alege o astfel de varianta", a argumentat Alina Bucur.

"Este incredibil"

O speta similara a fost prezentata ieri si pe forumul site-ului "Ziarului de Iasi" de catre o persoana care s-a prezentat Ionel Florin Filip. Acesta a atras atentia asupra faptului ca rata la imprumutul contractat de sotie a urcat cu aproximativ 110 euro intr-un interval de un an. "Am un credit facut anul trecut in martie la BCR, pe numele sotiei, si in primul an am avut o rata de 270 euro la suma luata de 42.000 euro. Dupa un an am 380 euro. Este incredibil. Un coleg are aceeasi suma luata la o alta banca si acum are rata de 280 euro", a mentionat Filip.

O persoana care s-a recomandat Anca a semnalat de asemenea pe forum ca este nevoita sa suporte majorarea de dobinda aplicata de BCR. "Sint in aceeasi situatie ca si domnul Teodor S. Am luat  un credit ipotecar in 2008 de la BCR, in cuantum de  51.900 euro cu o rata de 315 euro. Acum am rata de 480 euro", a exemplificat Anca.

Ce spune banca

In cursul zilei de ieri, oficialii BCR au raspuns printr-un e-mail solicitarii reporterilor "Ziarului de Iasi" de a justifica majorarile survenite recent in politica de creditare a bancii.

Mai jos, regasiti integral, pozitia BCR. "Scuze pentru intirzierea generata de cauze obiective. Va raspund in principiu pentru ca nu avem documentele domnului S. (n.r. – atit numele a fost comunicat bancii in intregime cit si numarul contractului) pentru un raspuns punctual. Conditiile din contractul de credit – inclusiv cele privind dobinda – au fost cunoscute si acceptate de domnul S. la semnarea contractului. Valoarea indicelui de referinta este publica, nivelul acestuia la data acordarii creditului fiind apropiat de nivelul actual. Mai mult, orice client isi poate alege atit tipul creditului dorit cit si valuta creditului. Prin urmare, este exclus orice caracter abuziv al dobinzii variabile. In acelasi timp, clientii pot solicita refinantarea la un indice de referinta interbancar (Euribor/Robor) plus o marja fixa. Deci domnul S. poate sa se adreseze bancii", a transmis Corneliu Cojocaru, directorul executiv al directiei de comunicare din cadrul BCR Romania.

In replica, Teodor S. sustine ca "neindicarea in contractul de creditare al unui indicator clar si, mai ales independent, la care sa fie raportat nivelul dobinzii variabile demonstreaza o data in plus caracterul abuziv al clauzei contractuale. Dobinda variaza in functie de interesele exclusive ale bancii si nu raportata la un indicator extern, care ar face ca si imprumutatul sa beneficieze – atunci cind este cazul, de variatiile dobinzii".

Majoritatea contractelor de credit de investitii imobiliare, semnate pe parcursul anului trecut, sint asemanatoare la cele mai multe dintre bancile comerciale, clauzele stipulate in documentele de imprumut neputind fi insa negociate cu beneficiarii, acestea avind un format standard.

Comentarii