De Business

Punem punctul pe știi

Cei mai „instariti” someri din judetul Iasi

luni, 07 februarie 2011, 23:38
4 MIN
 Cei mai „instariti” someri din judetul Iasi

Criza economica face in continuare "victime". Ieseni, care in urma cu un an se bucurau de venituri cu patru zerouri in coada, au ajuns acum sa intregeasca rindul persoanelor fara un loc de munca devenind astfel "somerii de lux" ai Iasului.

Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), in momentul de fata in documentele institutiei, pe primele locuri, se regasesc cinci ieseni, care beneficiaza de indemnizatii de somaj ce depasesc suma de 1.480 de lei. Chiar daca la prima vedere valorile nu par sa fie foarte mari, acestea corespund unor venituri ce depasesc sume medii lunare de 10.000 de lei.

Topul somerilor de lux s-a modificat si continua se se modifice de fiecare data cind o companie importanta din Iasi face disponibilizari. Daca in iunie anul trecut cel mai mare ajutor de somaj lunar acordat era de 2.432 de lei, beneficiarul acestei sume iesind din plata ajutorului de somaj, acum cel mai "fericit somer" are parte de o indemnizatie de 1.715 lei pe luna. "Aceasta persoana are 57 de ani, provine din domeniul comertului si are 34 de ani vechime in cimpul muncii. A intrat in plata indemnizatiei de somaj in luna decembrie 2010 si beneficiaza de acest ajutor 12 luni", a detaliat Adriana Sirghie, purtator de cuvint AJOFM Iasi. Indemnizatia s-a calculat cu 75% din salariul minim brut pe tara, adica din 600 lei, la care se adauga 3%, 5%, 7% sau 10% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni lucrate, procentul fiind in functie de vechimea in munca. Adica 3% daca stagiul de cotizare este de minimum trei ani, 5% daca s-a cotizat cel putin cinci ani, 7% pentru 10 ani si 10% pentru un stagiu de cotizare de minimum 20 de ani. Cu alte cuvinte, ieseanul in cauza a avut in ultimul an de activitate un venit mediu net lunar de 12.650 de lei.

Ocupantul locului doi este un iesean de 55 de ani, care beneficiaza de un somaj lunar de 1.535 de lei. Provenit din domeniul transporturilor, acesta se mindreste cu o vechime in munca de 35 de ani. Beneficiaza de somaj de anul trecut din luna iunie, iar indemnizatia sa corespunde unui venit mediu net lunar de 10.850 de lei.

"Ocupantul locului trei este un fost angajat care a activat in domeniul comertului, are o vechime in munca de 36 ani, iar somaj primeste din luna septembrie anul trecut", a precizat Sirghie. Ieseanul in virsta de 57 de ani are in prezent un ajutor de somaj in valoare de 1.492 de lei, suma ce corespunde unui venit lunar de 10.450 de lei.

Pe locul patru se situeaza un iesean de 53 de ani care beneficiaza de un somaj de 1.487 de lei dupa 32 de ani de munca. Provine din domeniul serviciilor si primeste ajutorul de somaj din noiembrie 2010, veniturile sale medii lunare fiind de 10.370 de lei.

Topul este incheiat de o alta persoana din domeniul serviciilor, in virsta de 52 de ani, care, dupa 30 de ani in cimpul muncii, beneficiaza de un somaj de 1.482 de lei. Valoarea indemnizatiei corespunde unei venit net lunar de 10.320 de lei.

Potrivit reprezentantilor AJOFM, de anul acesta indemnizatia va fi calculata diferit. "Pentru ca cei care alcatuiesc topul celor mai mari indemnizatii de somaj au intrat in evidentele noastre inainte de 1 ianuarie 2011, acestia au beneficiat de vechea formula de calcul, nefiind afectati de noua formula de calcul. De anul acesta a intrat in vigoare OUG 108/2010, care modifica Legea 76/2002 si care prevede ca de la 1 ianuarie 2011 calculul indemnizatiei de somaj se face la 75% din valoarea indicatorului social de referinta, care la ora actuala este de 500 de lei, la care se adauga procentul in functie de vechime in cimpul muncii. Noua ordonanta se aplica doar celor care au intrat in somaj de la inceputul acestui an", a incheiat Sirghie.

Potrivit reprezentantilor AJOFM, absolventii beneficiaza de un ajutor de somaj de 50% din valoarea indicatorului social de referinta, acesta fiind cel mai mic ajutor de somaj oferit, in timp ce la finele anului trecut somajul mediu era de 471 de lei. Ultima statistica oferita de AJOFM arata ca in ianuarie rata somajului era de 6,85%, Iasul numarind 21.166 de someri, din care 7.834 beneficiau de indemnizatie.

–––

Douazeci de someri pentru fiecare post liber in Iasi

* AJOFM ofera 985 de locuri de munca, din care 253 in strainatate

Somerii ieseni au la dispozitie saptamina aceasta 732 de locuri de munca vacante. Prin intermediul Agentiei Judeteane pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), firmele au anuntat 60 de joburi disponibile pentru somerii ieseni cu studii superioare, celelalte 672 fiind destinate celor cu studii medii.

"In sectoare de activitate precum serviciile avem disponibile 202 posturi, in constructii 104 locuri, in industrie 138, in sanatate 9, iar in confectii 279 de posturi. Numarul posturilor disponibile este intr-o usoara crestere, pentru ca piata fortei de munca da semne de revigorare, iar in urma dialogul continuu dintre AJOFM si agentii economici acestia din urma au constientizat importanta comunicarii locurilor de munca vacante pe care le au", a precizat Adriana Sirghie, purtator de cuvint al AJOFM Iasi.

Printre angajatorii care au nevoie de personal se numara Baumax, Compania de paza Pantera, Geprocon, Test Auto sau Mobirom SRL. Institutia a anuntat si 253 de posturi disponibile in Danemarca, in domeniul agriculturii. "Posturile sint pentru recoltarea de capsuni si diferite fructe. Pentru aceste posturi au aplicat 200 de persoane, dar interesul a fost mult mai mare. Se cer cunostinte minime de limba engleza, iar multi nu intrunesc aceasta conditie. Plata medie este de 10-15 euro net pe ora, iar durata contractului este de maximum sase luni", a precizat Sirghie.

Oferta este valabila pina la sfirsitul lunii in curs, iar intreaga lista a posturilor de munca vacante, precum si conditiile si cerintele pentru posturile de munca din strainatate, pot fi consultate pe adresa de internet www.ajofmiasi.ro sau la sediul institutiei din Tirgu Cucu nr. 1. In Iasi sint inregistrati la aceasta ora 21.166 de someri.

Comentarii