De Business

Punem punctul pe știi

Citeva retete de investitii imobiliare

duminică, 02 iulie 2006, 20:12
5 MIN
 Citeva retete de investitii imobiliare

„Si-a vindut apartamentul cu ceva timp in urma si a stat cu chirie. Banii obtinuti in urma tranzactiei i-a investit in imobiliare. A cumparat si a vindut terenuri. Acum are vila, o masina scumpa si sta pe citeva sute de mii de euro“, ne-a descris ascensiunea unui mic investitor un agent imobiliar. Povestea de mai sus nu este insa unica. Agentii imobiliari ieseni spun ca numarul celor care s-au avintat pe aceasta piata este destul de mare, iar cistigurile au fost pe masura. La o tranzactie, profitul pleaca de 30% din valoarea investitiei si ajunge la 100% sau chiar 200% in unele cazuri. „Au avut cap si curaj. Au stiut cind si cum sa se bage in afaceri. Acum, ei cunosc piata foarte bine. Noi colaboram cu ei“, i-a caracterziat scurt Diana Cibotar, administratorul agentiei imobiliare Velis. Potrivit acesteia, micii investitori se impart practic in doua categorii. Persoane care cumpara terenuri, le parceleaza, si apoi le vind si persoane care construiesc vile pe suprafete mici de teren (500-1.000 metri patrati), si apoi le scot la vinzare la preturi mai mari.
„Sint secrete profesionale“
„In 2000 mi-am deschis o mica agentie imobiliara. Intermediam tranzactii cu apartamente si luam si eu un comision. Abia in 2003 am cumparat primul teren pe persoana fizica. Ulterior l-am vindut si am obtinut profit. Dupa mai multe tranzactii a inceput si ascensiunea mea in aceasta piata“, ne-a declarat Constantin Miron, patronul agentiei imobiliare Lokal Imobil. Acesta nu a dorit insa sa ne dezvaluie si reteta succesului sau. „Sa nu va asteptati sa va detaliez aceasta afacere. Cert este ca am cumparat si am vindut terenuri. Sint secrete profesionale. Cine vrea sa se bage in afaceri nu are decit sa o faca pe cont propriu“, s-a rezervat Miron. Acesta a mai precizat ca a facut si cursuri pentru tranzactii imobiliare. „Am facut timp de 6 luni cursuri la Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare din Romania pentru care am platit 300 de euro“, a mai precizat Miron. Potrivit anunturilor de mica publicitate dintr-un cotidian local, acesta are in prezent la vinzare terenuri cu o suprafata totala de aproximativ 15 hectare.
Investitorii se impart in trei categorii
Agentii imobiliari ieseni sustin ca sint trei categorii de investitori in terenuri. „Sint persoane care cunosc piata si cauta sa cumpere terenuri la preturi cit mai mici. Acestia sint speculantii. Alti investitori, cumpara suprafete mari, le parceleaza si apoi le vind si sint persoane care cumpara un teren si asteapta sa creasca preturile in zona sa vinda si sa obtina profit“, ne-a explicat Bogdan Cihodaru, patronul agentiei imobiliare Terra. „Unii cumpara iarna cind preturile sint mult mai mici, 3-4 euro metrul patrat si asteapta pina in vara, cind terenurile sint la mare cautare si obtin un pret dublu“, a exemplificat Cibotar. Potrivit agentilor imobiliari ieseni, la un hectar de teren parcelat in suprafete de 800 metri patrati, profitul se ridica la circa 40%. „Un hectar cumparat cu 7 euro metrul patrat costa 70.000 euro. Faci 10 parcele de 800 metri patrati. Suprafetele mai mici sint mult mai scumpe si se vind mai usor. In acest caz, pretul salta la 13-15 euro metrul patrat, ceea ce inseamna un profit de circa 50.000 euro. Aceasta tranzactie dureaza maxim jumatate de an“, a mai spus Cihodaru. „In cazul in care la acele parcele mai aduci si utilitati, cum ar fi apa, curent sau gaz, pretul lor mai urca cu citiva euro, deci profitul este si mai mare“, a completat Cibotar. De exemplu, la cinci hectare cumparate si parcelate, un investitor isi asigura un venit de peste 250.000 euro, ceea ce inseamna un salariu lunar de circa 20.000 euro. Agentii imobiliari de profil sustin ca tranzactiile cu terenuri sint cele mai profitabile. „Terenurile se vind mult usor. Preturile pe aceasta piata sint intr-o continua crestere“, a motivat Cihodaru.
Casele se dau mai greu
Aproape la fel de bine merge si piata constructiilor. Pe acest segment, investitiile sint de durata mai mare iar profiturile sint putin mai mici. „E mai greu in acest domeniu. Nu la toti le place casa pe care ai construti-o tu. Clientul plateste un pret destul de mare si are pretentii ca si casa sa fie pe gustul sau si sa justifice totodata si pretul“, a precizat Cibotar. Cu toate acestea, sint multe persoane care obtin cistiguri frumusele construind si vinzind case. Unul dintre investitorii in acest sector este Gheroghe Popescu. Pe acesta, reporterii „Ziarului de Iasi“ l-au gasit prin intermediul unui anunt de la mica publicitate. „Vind vila, 360 metri patrati, teren 800 metri patrati, 2 minute Iulius Mall, 190.000 euro“, se arata in anuntul de la mica publicitate dintr-un cotidian local. Contactat de reporteri, acesta a declarat ca se ocupa cu astfel de investitii. „Vila a fost construita in 2003. Investitia totala s-a ridicat la circa 150.000 euro. Acum o vind pe asta pentru ca mai am una in constructie si mai am nevoie de bani“, ne-a detaliat Popescu. Acesta insa nu este singurul anunt de acest gen. Un alt exemplu este o persoana din Holboca care avea la vinzare doua case in zona Dancu, ambele construite in 2005. „Care dintre ele va intereseaza? Imi pare rau, aceasta tocmai am vindut-o, dar mai am inca una cu 3 camere la 600 milioane lei vechi. Va intereseaza?. Daca da, veniti la fata locului si vom negocia“, a spus persoana contactata care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Vile de la 60.000 pina la 400.000 de euro
La anunturile de mica publicitate, preturile caselor variaza intre 60.000 si 3-400.000 de euro in functie de zona, suprafata si anul constructiei. Cele mai multe case scoase la vinzare se gasesc in comuna Visani. Reporterii „Ziarului de Iasi“ au fost la fata locului, si majoritatea caselor sint relativ noi, iar unele chiar in constructie. Dupa cum sustin agentii imobiliari, profitul la aceste tranzactii se ridica la circa 20-30% din investitie. „Investitorii in case cumpara circa 1.000 de metri patrati pe care o impart in doua si construiesc doua case. Investitia la o casa de 200 metri patrati se ridica la circa 85.000 euro. La vinzare o scoate cu 115.000 euro, ceea ce inseamna un profit de 30.000 euro“, a exemplificat patronul Terra. Cu alte cuvinte, la o investitie de 170.000 euro in 1.000 de metri patrati de teren si doua case, profitul se ridica la circa 60.000 euro. „Sint persoane care vin la noi, cumpara o suprafata de teren, iar peste citeva luni se intorc si spun ca scot la vinzare doua case sau citeva parcele de teren“, a incheiat Cibotar.

Comentarii