De Business

Punem punctul pe știi

Criza mieilor

Subtitlu

marți, 30 martie 2010, 19:53
5 MIN
 Criza mieilor

Carnea mai ieftina este de "miel" nascut anul trecut, adica aproape oaie. Nu se vinde insa nici la jumatate fata de anii precedenti. Si in cazul oualor situatia este comparabila, pretul unuia ajungind deja la 70 de bani. Apropierea Pastelui va face insa ca preturile, deja mari, sa mai creasca. Pe larg despre preturi si despre cum sa alegeti un miel cit mai gustos si netoxic. 

 

Blocaj pe piata mieilor. Criza financiara si sosirea Pastelui mai devreme decit in alti ani ii face, pe de o parte, pe tarani sa fie mai zgirciti ca niciodata cind vine vorba de marfa pe care o vind, iar pe de alta parte pe ieseni sa fie mult mai reticenti si pretentiosi atunci cind baga mina in buzunar.

In preajma Pastelui, cind toti iesenii cauta sa cumpere miei si oua pentru a pune bucate traditionale pe masa, tocmeala din piata, altadata in toi in Miercurea mare, pare sa nu mai existe. Mieii se vind cu 15-22 de lei kilogramul iar ouale cu 70 de bani bucata si, nimeni nu vrea sa mai lase la pret.

Putini dintre ciobanii din piete au spus ca vor lasa din pret, insa abia in ultima zi, daca nu isi vind deloc marfa. Multi dintre ei, mai vehementi, spus ca mai bine se intoc cu mieii acasa decit sa-i dea mai ieftin. In acelasi timp, cumparatorii care au trecut pragul pietelor din Alexandru si Nicolina sint nemultumiti si de preturi, dar si de calitate. Mieii expusi, care majoritatea erau nascuti anul trecut, erau ori mult prea mari, cirlani, ori prea mici, in aceasta ultima situatie carnea fiind mai toxica.

Site-urile de specialitate spun ca, daca mielul are sub 9 saptamini, carnea contine toxine neindicate, numite purine.

Potrivit purtatorului de cuvint al Directiei Sanitar-Veterinare Iasi, Gabriel Ciobanu, carnea de miel este total contraindicata in cazul in care mielul are sub 3 saptamini. Nu este insa o greutate standard pentru aceasta virsta, in medie mieii ajungind la virsta aceasta la sub 4 kilograme. Ciobanu spune ca aceasta carne este cea mai gustoasa atunci cind mielul are intre 4 si 10 kg.

"Se vede ca a scazut puterea de cumpare"

Reporterii "Ziarului de Iasi" s-au perindat ieri, in jurul prinzului, prin cele mai mari piete iesene ca sa ia pulsul preturilor si negocierilor la carnea de miel.

Vinzatorii din piata Alexandru cel Bun, 6-7 la numar, incercau sa atraga clientii cu bucati ramase din miei intregi si expuse la vedere. Lumea venea, intreba de pret, bombanea ca marfa e prea scumpa si pleca. Asta desi in aceste zile din mijlocul saptaminii de regula se cumpara mielul, pentru a ramine timp si de bait, preparare etc. Kilogramul se vinde cu 15 lei carnea de oaie si 22 de lei la cea de miel, iar vinzarile au scazut la jumatate fata de anii trecuti.

"Anul trecut pe vremea asta eram deja acasa, imi beam cafeaua, fumam tigara si numaram banii. Anul asta imi beau cafeaua in piata. Veneam cu cite 30 de miei pe zi si ii dadeam imediat. Acuma vin cu 15-16 miei si ii dau greu tare pina seara tirziu. Anul trecut mai jos de 17 lei kilogramul nu am dat, iar acum dau si cu 15 lei. Daca nu-i vind, in ultima zi las kilogramul la 10 lei", sustine Cristinel Birliba, cioban din Sipote.

De cealalta parte, vecinul sau, la o taraba mai incolo, nici nu se gindeste la asa ceva. Cu toate ca sustine ca vinzarile i-au scazut la jumatate fata de anul trecut, nu cedeaza. "Am dat cu 22 de lei kilogramul, dar nu prea se vinde. Se vede ca a scazut puterea de cumparare, pentru ca lumea nu mai are bani. Vin si-mi spun ca o sa cumpere carne de porc, iar altii iau doar cite 2-3 kilograme. Am lasat la pret pina la 15 lei, dar mai jos nu las. Nu pot. Ce-mi ramine duc acasa si vad eu ce fac cu carnea", a sustinut Ion Baciu, din comuna Tacuta, judetul Vaslui.

"N-ai decit sa-ti cumperi din supermarket"

Clientii, in schimb, erau foarte nemultumiti de marfa. "Anul trecut tot de la ei am cumparat si mi-au dat carne de oaie. Am aruncat-o, ca nu am putut sa o maninc. Aduc carne de oaie si o vind pe post de carne de miel. Nici nu mai cumpar", s-a aratat nemultumita o ieseanca.

Miei se vind greu si in piata la Nicolina, pretul maxim fiind de 20 de lei kilogramul. "Nu mai cumpara lumea miei intregi. Numai bucati si bucatele. Vind cite 20 de miei pe zi, iar in anii trecuti dadeam 100", ne-a declarat Ioan Tibireac din comuna Valeni, judetul Vaslui.

Se consoleaza in schimb cu ideea ca vinzarile de la stina, unde are 3.000 de oi, merg mai binisor. "Ieri am avut 20 de clienti. Acasa dau cu 15 lei kilogramul, pentru ca nu ne costa abatorizarea si transportul. Isi alege omul mielul pe care-l vrea", a adaugat Tibireac.

Oficialii pietelor spun insa ca, desi iesenilor nu le convine pretul actual, e posibil ca in urmatoarele doua zile pretul chiar sa mai creasca, asa cum s-a intimplat in alti ani. Daca la carnea de miel pretul se mai negociaza cit de cit, la oua nici nu se discuta. "N-ai decit sa te duci si sa-ti cumperi din supermarket oua, daca sint mai ieftine acolo", a fost prima replica data de o vinzatoare din piata Alexandru, la incercare de a obtine ouale mai ieftin. Valeria Mihalache, din Schitu Duca, ne-a refuzat mai politicos. „Dar cind le-am dat cu 80 de bani  si chiar cu un leu, ce mai zici? Sint naturale si fara chimicale. Se vind greu dar se vind", s-a tinut ferma pe pozitie ieseanca.

Angajatorii au fost strinsi la punga anul acesta de Pasti

Nu toti iesenii vor avea bani in buzunar pentru carnea de miel in acest an pentru ca majoritatea angajatorilor au preferat sa nu ofere prime. Cu toate acestea mai exista si citiva norocosi care vor avea parte de bonusuri.

De exemplu angajatii Primariei Iasi vor primi fiecare cite 330 de lei, iar angajatii lui Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri vor primi cite 200 de lei.

Salariatii de la Bras, dealer Reanault, vor primi bonuri valorice, iar cei de Iulius Group si angajatii companiilor Radix ce apartin omului de afaceri Gabriel Mardarasevici  vor avea prime in functie de performante.

Cei de la Cotnari SA vor avea parte anul acesta din partea iepurasului de "doua cutii de vin si salariile date mereu la timp", a sustinut Constatin Deleanu, directorul Cotnari SA.

Comentarii