De Business

Punem punctul pe știi

Criza politica determina ingrijorare in mediile economice

vineri, 16 ianuarie 1998, 00:00
2 MIN
 Criza politica determina ingrijorare in mediile economice

România este pe cale sa piarda in aceste zile o buna parte din ceea ce politicienii de la putere considera a fi principalul capital pentru export: stabilitatea politica.
Miercuri seara, liderii PNTCD si PD s-au situat pe pozitii contrare, in criza declansata de demisia ministrului Traian Basescu (PD), ca urmare a criticilor acestuia la adresa politicii guvernamentale.
Conditia pusa de PD pentru raminerea in coalitie, si anume formarea unui alt guvern pina la 31 martie, a fost respinsa in termeni duri de catre presedintele PNTCD, Ion Diaconescu.
Teoretic, Partidul Democrat ramine sa mai sustina guvernul pina la sfirsitul lui martie, dar nu se stie in ce masura Victor Ciorbea va putea trece pina atunci vreun examen parlamentar serios.
In acest timp, mediile economice privesc cu ingrijorare evolutiile politice.
Joi dimineata, Bursa de Valori pierduse deja la deschidere trei procente, iar dealerii puneau aceasta pe seama incertitudinii politice. Si piata RASDAQ inregistra o scadere, la deschiderea tranzactiilor de joi.
Presedintele PD, Petre Roman, a afirmat, miercuri, ca evolutiile politice nu vor afecta negocierile Guvernului cu organismele financiare internationale. Roman considera ca acestea stiu ca orice guvern s-ar afla in exercitiu va ramine consecvent intelegerilor incheiate pina acum.
Ministrul Industriei si Comertului, Mircea Ciumara, vicepresedinte al PNTCD, este insa de alta parere. Miercuri, in timp ce Consiliul de Coordonare National al PD se pregatea sa formuleze conditiile pentru raminerea in coalitie, Ciumara discuta cu reprezentantul Bancii Mondiale, Kenneth Lay, finantarea pentru trecerea la restructurarea regiilor autonome.
Ciumara a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca decizia PD a blocat finantarea externa a României pentru 1998 si ca in actualele conditii exista pericolul ca tara sa ramina fara buget in acest an.
Ministrul Industriei si Comertului a mai spus ca, totusi, in urma discutiilor cu reprezentantul Bancii Mondiale, au fost asigurate sumele pentru restructurarea zonelor miniere si urmau sa fie rezolvate finantarile pentru restructurarea RENEL si ROMGAZ.
"In acest moment, consider ca nu mai avem ce discuta cu organismele internationale", a spus Ciumara.
Mai retinut decit vicepresedintele PNTCD, ministrul Finantelor, Daniel Daianu, un tehnocrat sustinut de PNL, si-a exprimat dezamagirea fata de criza politica.
"Speram sa nu se ajunga aici. Tara are nevoie de un program economic", a declarat ministrul Daianu.
Sedinta cabinetului, programata pentru joi dimineata, a fost aminata. Premierul Ciorbea se consulta in acest moment cu liderii Conventiei Democratice.
Saptamina viitoare, la Bucuresti, este asteptata delegatia Fondului Monetar International condusa de Poul Thomson, pentru cea de-a doua analiza a stadiului indeplinirii acordului stand-by.
Nu se stie, in acest moment, daca aceasta vizita va mai avea loc, data fiind situatia politica instabila.( Ovidiu Nahoi)

Comentarii