De Business

Punem punctul pe știi

Cu toate ca pretul griului a scazut cu 2.000 de lei Brutarii nu vor vinde piinea mai ieftin

luni, 02 august 2004, 23:00
2 MIN
 Cu toate ca pretul griului a scazut cu 2.000 de lei Brutarii nu vor vinde piinea mai ieftin

Brutarii nu intentioneaza sa scada pretul piinii, desi kilogramul de griu s-a ieftinit cu 2.000 de lei. Pe piata en-gros, griul poate fi cumparat acum cu 4.800-5.200 de lei, fata de 7.000 de lei, cit costa cu o luna in urma. Cu toate acestea, producatorii de piine refuza sa-si coboare preturile. Motivele invocate de ei sint pretul prea mare al griului, calitatea slaba a acestuia si salariile prea mari din panificatie. Conform reprezentantilor Directiei Agricole, judetul Iasi se afla pe unul din primele locuri in tara in ceea ce priveste recoltarea griului. „In judet s-a treierat peste 80% din suprafata totala de teren agricol cu griu, adica 25.000 de hectare. Productia totala de griu estimata pentru acest an este de 69.500 de tone, cu 10.000 de tone mai mult decit cantitatea necesara pentru populatia judetului. Productia medie este de 2.150-2.260 de kilograme de griu la hectar, in timp ce media pe tara este 3.800 kg/ha” – a precizat Nicolae Olariu, directorul Directiei Agricole. Odata cu noua recolta, pretul griului a scazut cu aproximativ 2.000 de lei/kilogramul. „In acest moment, un kilogram de griu poate fi cumparat cu 4.800-5.200 de lei pe piata en-gros si cu 5.500-6.000 de lei pe piata en-detail. Cu o luna in urma, pretul griului nu cobora pe nici una din aceste piete sub 7.000 de lei/kilogramul” – a incheiat Olariu.
Cu toate ca pretul griului a scazut cu 30%, brutarii nu au de gind sa coboare preturile la piine. „Deocamdata nu intentionam sa reducem pretul piinii, mai ales ca nu exista o tendinta generala in tara in acest sens. E adevarat ca pretul griului a scazut cu 2.000 de lei insa aceasta este doar o revenire la un pret normal, in conditiile in care pretul valabil pina in luna iulie era mult prea ridicat in mod artificial. Alta problema cu care ne confruntam este calitatea slaba a griului autohton, acesta trebuind ameliorat pe parcursul ciclului de fabricatie” – declara Dan Craciun, directorul executiv „Vel Pitar”. Nici ceilalti producatori de piine din Iasi nu intentioneaza sa reduca preturile, desi recunosc ca pretul griului a scazut semnificativ. „In mod normal, dupa cantitatea de griu recoltata pina acum, piinea ar trebui sa se ieftineasca. Insa, din cauza calitatii mai slabe, griul autohton trebuie amestecat cu cel de import pentru a obtine piine de calitate. Un alt motiv pentru care piinea nu se va ieftini este faptul ca au crescut salariile ?n panificatie, din cauza ca foarte greu se gaseste mina de lucru calificata” – sustine Vasile Presecan, presedintele Asociatiei Morarilor si Brutarilor. (L. LAZAR)

Comentarii