De Business

Punem punctul pe știi

Cum pot folosi angajatii noul Cod al Muncii in favoarea lor

vineri, 18 martie 2011, 19:59
4 MIN
 Cum pot folosi angajatii noul Cod al Muncii in favoarea lor

 Modificarile care vor fi aduse Codului Muncii vor avea un impact major asupra angajatilor si patronilor. Pentru a nu fi pacaliti, iesenii trebuie sa fie foarte atenti in cazul in care vor sa se angajeze sau sa-si schimbe locul de munca. In acest sens, in afara de marirea cuantumului amenzilor, legiuitorul nu a facut prea multe modificari. Drept urmare, nu ramine decit ca cei care vor sa se angajeze sa-si sporeasca vigilenta inca de la primul contact cu administratorul firmei sau patronul.

Reguli de baza

In primul rind, cei aflati in cautarea unui loc de munca, sub nici o forma, sa nu semneze vreun contract fara sa ceara explicatii cit mai detaliate. “Candidatul pentru un post trebuie sa stie ca reprezentantii firmei sint obligati sa-i ofere informatii. Acestea trebuie sa priveasca tipul contractului si durata acestuia, daca este cu norma intreaga sau partiala, felul muncii, cuantumul salariului, daca are dreptul la sporuri, durata concediului de odihna”, a precizat Andrei Albulescu, directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM).

In actualul cod, salariatul are dreptul ca in cursul unui an, sa beneficieze de o perioada de concediu de cel putin 15 zile, dar numarul va fi redus la zece zile. De asemenea, angajatorul trebuie sa-i spuna candidatului care sint criteriile de performanta, dar si modul cum va fi evaluat pentru munca sa. “Daca unui viitor salariat i se spune la angajare ca trebuie sa faca 100 de camasi, dar el nu poate, trebuie sa-si sustina punctul de vedere din start. In cazul in care ulterior va fi concediat, patronul trebuie sa faca dovada pentru care a facut concedierea”, a adaugat Albulescu.

Fara rubrici necompletate

De asemenea, trebuie sa ceara lamuriri cu privire la riscul muncii si ce echipamente ii vor fi oferite pentru siguranta. Un alt aspect deosebit de important este acela ca, la angajare, persoana trebuie sa prezinte si analizele medicale si rezultatul examenului psihologic. In acest caz, costurile rezultatelor analizelor sint suportate exclusiv de catre patron, si nu din buzunarul persoanei angajate.

Candidatul care vrea sa nu fie pacalit de patron, trebuie sa fie deosebit de atent si la a doua etapa, semnarea contractului. Inainte de a face acest pas, viitorul salariat trebuie sa stie ca un contract individual se face in forma scrisa, in doua exemplare, dintre care unul va ramine in contabilitatea firmei, iar celalalt il va lua acasa.

De asemenea, la munca trebuie sa se prezinte a doua zi de la semnarea contractului, timp in care patronul este obligat sa inregistreze noul contract in programul REVISAL de la ITM, on-line. In nici un caz, persoana care se angajeaza nu trebuie sa semneze contractul de munca in alb. “Trebuie sa aiba grija ca pe formular sa nu existe rubrici necompletate, sa aiba semnatura si stampila angajatorului in original”, a completat Albulescu.

De asemenea, odata cu semnarea contractului, patronul trebuie sa-i dea si fisa postului, tot in doua exemplare si, neaparat, sa-si insuseasca regulamentul de ordine interioara.

Atentie la perioada de preaviz

Angajatii care vor sa plece de la actualul serviciu este important sa cunoasca faptul ca perioada de preaviz a fost marita. “Pentru salariatii cu functii de executie preavizul a fost marit de la 15 zile la 20 de zile, iar in cazul celor cu functie de conducere, de la 20 la 45 de zile. De asemenea, persoana care vrea sa plece din cadrul firmei poate sa lucreze numai o norma de patru ore si sa fie platita pentru opt ore. Acest aspect a fost reglementat pentru cazurile in care persoana respectiva intentioneaza sa-si caute alt job si are nevoie de timp”, a completat directorul de la ITM.

Principalele modificari aduse Codului Muncii:

1. Crestere perioada de proba. Pentru cei cu functie de executie, durata de proba este in prezent de 15 zile, dar a fost marita la 90 de zile. In ceea ce priveste functiile de conducere, perioada a fost majorata de la 30 la 120 de zile.

2. In timpul perioadei de proba sau la sfirsit, patronul dar si candidatul poate renunta la colaborare printr-o simpla notificare scrisa si semnata. De asemenea, patronul sau aministratorul firmei poate concedia in orice moment candidatul aflat in perioada de proba.

3. Contractul individual de munca incheiat pe perioada determinata nu poate fi incheiat pentru mai mult de 36 de luni.

4. Concedierea angajatului poate fi facuta numai dupa evaluarea prealabila.

5. Persoanele concediate beneficiaza de dreptul la un preaviz de maxim 20 de zile lucratoare pentru cei cu functii de executie si 45 de zile pentru cei cu conducere. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului la ITM.

6. Durata timpului de lucru este de 40 de ore pe saptamana, plus alte opt ore suplimentare.

7. Patronii care sint gasiti cu pina la cinci persoane care muncesc ilegal, sint sanctionati cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana. Peste acest numar faptul devine infractiune si se pedepseste cu inchisoarea. De asemenea, si persoana depistata lucrind ilegal este amendata cu sume intre 500 si 1.000 de lei.

8. Contractele de munca individuale incheiate pe durata nedeterminata dupa trei luni de la semnarea altuia sint considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

9. Patronul  descoperit ca a angajat o persoana fara certificat medical sau fara tinerea evidentei orelor de munca prestate de catre salariati este amendat cu sume de la 1.500 la 3.000 lei.

10. Munca suplimentara este compensata prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice.

Comentarii